Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tysklands förbundskansler vill se rysk nedtrappning

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj
Bildtext Olaf Scholz är den senaste i en lång rad utländska ledare som besöker Minsk
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz uppmanar Ryssland till åtgärder för att trappa ned spänningarna vid den rysk-ukrainska gränsen.

Under sitt besök i Ukraina i dag sa Scholz att det inte finns någon förnuftig förklaring för Rysslands militära aktivitet vid Ukrainas gränser. Samtidigt öppnade han för samtal med Kreml.

‒ Vi är redo för en seriös dialog om europeiska säkerhetsfrågor med Ryssland, sa Scholz under en gemensam presskonferens med Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj.

I morgon reser Scholz vidare till Moskva för samtal med Rysslands president Vladimir Putin. I dag var signalerna från Ryssland en aning mer försonliga än de varit under de senaste veckorna.

Försonligare ton

Putin höll i dag ett televiserat möte med försvarsminister Sergej Sjojgu och utrikesminister Sergej Lavrov.

Under det noggrant koreograferade mötet sa Sjojgu att en del av de ryska styrkorna nu slutfört sina krigsövningar och att andra enheter kommer att göra det inom kort.

Sergej Lavrov kommenterade i sin tur hur förhandlingarna med västländerna framskrider.

Lavrov sa att dialogen med USA och en rad europeiska länder fortsätta eftersom det fortfarande finns möjligheter att nå ett avtal.

Inga evighetsförhandlingar

Putin svarade att västländerna kan dra in Ryssland i oändliga samtal som inte leder till några egentliga resultat och frågade Lavrov om det fortfarande är möjligt att nå ett avtal om Rysslands krav på säkerhetsgarantier.

‒ Det finns alltid en chans, svarade Lavrov och tillade att det ryska utrikesministeriet inte kommer att tillåta att västländerna ignorerar Rysslands krav.

Ryssland kräver bland annat militäralliansen Nato inte utvidgar sig österut. Det är extremt osannolikt att Nato går med på ett sådant krav.

Källor: Reuters, AFP, AP