Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anna-Maja Henriksson försvarar sig mot kritik från Åland: “Förnyelsen av självstyrelselagen har varit ett viktigt projekt sedan början"

Anna-Maja Henriksson.
Bildtext Enligt justitieminister Henriksson är hon som Ålandsminister väldigt mån om att man ska komma vidare med självstyrelselagens revidering.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Justitieminister Anna-Maja Henriksson försvarar sig mot kritik från Åland om dröjsmål med att få en ny självstyrelselag.

I en insändare i Hufvudstadsbladet kritiserar Ålandspolitikern och socialdemokraten Camilla Gunell justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP), som också fungerar som Ålandsminister, för att ha misslyckats med att få tillstånd en ny självstyrelselag. Hon anser också att SFP verkar svika Åland.

Gunell lyfter fram förslaget till ny självstyrelselag, som i somras skickades på remiss.

“Bristerna i förslaget berörde innehållet, men framför allt pekade man på allvarliga lagstiftningstekniska problem. Man kan konstatera att propositionen inte var mogen för en remiss under fjolåret. Det är allvarligt att en lagstiftning som har landets Justitieministerium som avsändare kan misslyckas så kapitalt", skriver Gunell i HBL.

"Regeringens starka vilja" att ro revideringen i land

Anna-Maja Henriksson säger att Gunell inte har någon orsak för att vara oroad för att SFP skulle svika Åland.

– Jag blev ganska förvånad över den här insändaren. Som Ålandsminister är jag väldigt mån om att vi ska komma vidare med självstyrelselagens revidering, har varit ett viktigt projekt för mig sedan början, säger Henriksson, och fortsätter:

– Det är svårt för mig att veta hur diskussionerna internt går på Åland, men för SFP:s del är saken fullständigt klar: Vi vill att vi förnyar självstyrelselagen och det är också regeringens starka vilja.

Syftet med reformen är att modernisera och ersätta lagen från år 1991. Men tiden är knapp för att nuvarande riksdag ska hinna godkänna lagförslaget.

Vicelantrådet Harry Jansson sa i januari till Ålands radio och tv att det behövs "ett smärre mirakel" för att totalrevisionen av självstyrelselagen ska gå att fullborda.

Lagförslaget ska behandlas i grundlagsordning, vilket betyder att det måste godkännas av två riksdagar med ett mellanliggande val. Om förhandlingarna om revideringen kapsejsar betyder det alltså att Åland tidigast år 2028 kan få en ny självstyrelselag.