Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina vill ha mer stöd av Tyskland och förbundskansler Scholz – i dag väntar förhandlingar med Vladimir Putin

Bildmontage på Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Rysslands president Vladimir Putin.
Bildtext Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Rysslands president Vladimir Putin träffas i Moskva.
Bild: Yle

Med varningar om en rysk invasion av Ukraina träffar Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i dag president Vladimir Putin i Moskva. Kanslerns skytteldiplomati förde honom i går till Kiev, där man gärna vill se mer hjälp från Tyskland.

Straffa Putin, inte Ukraina. Det var några ukrainska demonstranters budskap till den tyske förbundskanslern Olaf Scholz då han på måndagen besökte Kiev.

– Ni måste stoppa Putin från att berika sig. Ni har tillräckligt med inflytande att stoppa Putin och att man på nytt tränger sig in i Ukraina, sa aktivisten och politikern Hanna Hopko i riktningen Olaf Scholz och Tyskland.

Bland aktivisterna kritiserar man bland annat att ryska oligarker åtminstone hittills riskfritt har kunnat lagra pengar och egendom i Tyskland.

För bara en vecka sedan befann sig president Putins privata lyxjakt på ett varv i Hamburg för ombyggnadsarbeten, men efter att tysk media hade fått nys om saken lämnade jakten plötsligt varvet.

Det spekulerades i att besättningen ville undvika att jakten eventuellt kan komma att hållas kvar i Tyskland.

Nämner inte Nord Stream 2

De ukrainska demonstranterna kräver också att man från tyskt håll senast nu sätter stopp för gasledningen Nord Stream 2, ett krav som också Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skriver under.

– Vi ser Nord Stream 2 som ett säkerhetshot för vårt land, konstaterade Zelenskyj under en presskonferens i Kiev tillsammans med Olaf Scholz.

Sin vana trogen nämnde förbundskansler Scholz inte Nord Stream 2 överhuvudtaget under den gemensamma presskonferensen med den ukrainske presidenten.

Enligt Scholz kan Ryssland ändå räkna med allvarliga konsekvenser om man väljer att angripa Ukraina.

– Vi är beredda att handla genast och vi kan vidta åtgärder som skulle ha en stor inverkan på Rysslands ekonomiska utvecklingsmöjligheter, säger Scholz.

Inga vapen till Ukraina

Inför mötet i Kiev hade den ukrainske ambassadören i Berlin i en intervju krävt att Tyskland levererar 12 000 pansarvärnsrobotar till landet.

– Vi upplever att ett krig börjar bli allt svårare att undvika, säger ambassadören Andrij Melnyk till tidningen Bild.

Den tyska regeringen har ändå hittills vägrat att exportera, vad man kallar för dödliga vapen, till Ukraina. Det här med motiveringen att man inte exporterar vapen till krisregioner.

Det här är ändå en sanning med modifikation med tanke på att Tyskland tidigare har utrustat kurdiska peschmergatrupper med bland annat stormgevär och pansarvärnsvapen i kampen mot den islamiska staten i Irak.

I Tyskland utreder man just nu vad för slags materiel man eventuellt kunde leverera till Ukraina.

Från ukrainsk sida har man kritiserat Tyskland för att man nog till Ryssland har tillåtit export av utrustning som kan användas i militärt syfte.

Där man från ukrainsk sida alltså får fortsätta att hoppas på mer konkret stöd från Tyskland, så hänvisar förbundskanslern till det omfattande tyska ekonomiska stödet till Ukraina. Scholz var också mycket klar gällande sitt kommande budskap till president Putin.

– Ukrainas suveränitet och territoriella integritet är något vi inte förhandlar om. Jag förväntar mig att Ryssland vidtar steg för att trappa ned situationen och det kommer jag att föra fram i Moskva, konstaterade Scholz.