Musikinstitutet och Kulturhuset Grand i Borgå förbereder sig på att ordna evenemang igen: "Nu märker man hur stor betydelse kulturen och evenemang har"
Samhället börjar öppna upp och det går att ordna evenemang igen. Regionförvaltningsverkets sammankomstbegränsningar hävdes på måndagen.
Anne Johansson Padilla som är tf verksamhetsledare på Kulturhuset Grand i Borgå berättar att man har lite färre evenemang inplanerade för våren än man brukar ha. Samtidigt har det börjat komma samtal om evenemangsbokningar för april och maj.
– Så det kommer säkert ännu fler än vad vi har på programmet just nu, säger Johansson Padilla.
Grand satsar extra mycket på teater nu, inom ramarna för ett tvåårigt teaterprojekt.
Kulturhuset Grand ska stå stadigare på egna ben – vill bli känt som teaterhuset i Östnyland
Får 82 500 euro av Kulturfonden för utvecklingsprojekt.
– Så det kommer att bli en hel del teater i vår. Vi har Det perfekta livet nu i april och vi har också Ahlfors och Siikala som kommer att besöka oss. Vi hoppas Borgåpubliken ska hitta oss och tycka att det är roligt när vi hämtar teatern lite närmare dem, säger Johansson Padilla.
Hon tror inte alla kommer att våga gå på evenemang genast.
– Det finns sådana som faktiskt är hungriga efter kultur efter coronapandemin. Sedan tror jag också att en del är mer försiktiga. Jag tror det finns både och i publiken.
Coronatiden har varit tung för kultursektorn men man har försökt komma på lösningar så gott man kunnat.
– Vi har gjort en massa digitala grejer. Det har vi haft främst inom barnkulturen. Det har blivit en hel del inspelningar också, till exempel av våra kulturkaféer i fjol våras. Det har varit att helt tänka om, men man längtar efter att se folk och ha publik på plats. Jag hoppas faktiskt att det ska gå att öppna nu.
Johansson Padilla tror det digitala kunnandet man lärt sig kommer att stanna kvar och utnyttjas där det passar in.
Hon hoppas publiken ska hitta till Grand i vår.
– Vi fortsätter med våra kulturkaféer. Vår första gäst kommer att vara författaren Eva Frantz som besöker oss den 31 mars. Vi har lite spanska kvällar, lite stand up och en hel del barnkultur, sammanfattar Johansson Padilla.
Musikinstitutets elever får uppträda igen
Marika Kettunen är producent på Borgånejdens musikinstitut och medlem i Konstfabrikens stiftelse. Hon ordnar musikinstitutets konserter samt vissa av Konstfabrikens evenemang.
Kettunen berättar att man väntat på att få komma i gång igen, och att musikinstitutet kommer att ha en hel del konserter i vår.
– Vi har en massa evenemang som skulle ha ägt rum för två år sedan men som vi har flyttat på och som vi äntligen får gjort den här våren, säger Kettunen.
Dessutom finns det en hel del nya evenemang som ordnas.
– På Konstfabriken har det varit svårt att hitta datum, för det är massor som har flyttats. Det är verkligen fullspäckat där, så att säga. Det är äntligen en massa på gång, säger Kettunen.
Hon nämner att man har många stora projekt på gång. Det gäller musikinstitutets elever samt konserter som ordnas i samarbete med stadens kulturtjänster.
– Vi har till exempel Pepe Willbergs kväll som kommer redan på onsdag och Grex musicus i mars, en körkonsert som är körledaren Marjukka Riihimäkis sista konsert innan hon går i pension, berättar Kettunen.
Under coronatiden har man inte kunnat ordna just några evenemang.
– Alla stora konserter har vi inhiberat eller flyttat på. För musikinstitutets del har vi massor av elevkvällar där elever uppträder. Det var först vid julen som vi via covidintyget kom åt att hålla sådana små konserter. Vi verkar även i Mäntsälä, Sibbo och Lovisa så vi hade nästan 20 elevkvällar per vecka på grund av att eleverna äntligen kom i gång.
För musikinstitutets del är det just eleverna som drabbats mest, enligt Kettunen.
– Vanligtvis ska de uppträda ett visst antal gånger under en termin. Den chansen har de inte fått. Den största backen för musikinstitutets del är eleverna som har fått lida för det här, säger hon.
Förutom elevkvällarna på musikinstitutet har man brukat ordna större konserter på Konstfabriken, Grand och i kyrkan. De har inte blivit av under coronatiden, men å andra sidan har musikinstitutet inte heller behövt betala hyran för konsertplatserna då pandemin satt stopp för dem, så det har inte förlorat pengar.
Kettunen tror liksom Johansson Padilla att en del av publiken ivrigt kommer att gå på konsert genast, medan andra kanske ännu avvaktar lite.
– Det kommer att ta en tid ännu innan vi når alla kunder som vi haft någon gång. Det gäller säkert hela branschen. En del kommer nog att utebli, under våren åtminstone.
Kettunen berättar att en kund senast samma dag frågat när nästa konsert blir.
– Nu först märker man hur stor betydelse kulturen och evenemang har, när man inte haft dem på två år. Livet har ju varit jättetrist, skulle jag åtminstone säga, konstaterar Kettunen.