Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kanadas premiärminister Justin Trudeau utlyser nödläge på grund av coronaprotesterna: "Utgör en fara för allmänheten"

Långtradare blockerar gator i centrum av Kanadas huvudstad Ottawa.
Bildtext Parkerade lastbilar och långtradare har lamslagit trafiken i centrum av huvudstaden Ottawa sedan slutet av januari.
Bild: Arindam Shivaani/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har utlyst nödläge på grund av protesterna mot coronarestriktioner. Trudeau tar i bruk undantagslagar för att få slut på lastbilsprotester som i flera veckor har lamslagit trafiken i centrum av huvudstaden Ottawa.

Premiärminister Justin Trudeau har hållit låg profil ända sedan lastbilsprotesterna började i slutet av januari, men nu tycks han ha fått nog.

Trudeau fattade sitt beslut efter att polisen och borgmästaren i Ottawa hade vädjat om federal hjälp för att få slut på förarnas protester som i tre veckor har blockerat gatorna i centrum av huvudstaden.

– Blockaderna skadar vår ekonomi och är en fara för allmänheten. Vi kan inte och kommer inte att låta dessa illegala och farliga aktiviteter fortgå, sade Trudeau under en presskonferens på måndagskvällen.

Vi måste vara på vakt så att folket inte polariseras

― Quebecs regeringschef Francois Legault.

Undantagslagarna ger regeringen och federala myndigheter utökade befogenheter för trettio dagar, då man bland annat kan förbjuda alla protester och sammankomster.

Trudeau underströk att regeringen ser åtgärderna som en sista lösning mot protesterna. Han lovade också att han inte kommer att kalla in militär för att driva bort demonstranterna och deras fordon.

Ilmakuva suljetusta sillasta.
Bildtext Den ekonomiskt viktiga Ambassadör bron öppnades på söndag efter att demonstranterna hade gripits eller drivits bort.
Bild: Tannen Mayry / EPA

Slut på broprotester

Trudeau var väl medveten om de positiva reaktionerna under veckoslutet, då polisen gjorde slut på en coronaprotest vid den viktiga Ambassador-bron vid gränsen mot USA.

Demonstranter, som blockerade vägar till bron som de hade ockuperat, drevs bort eller greps under söndagens lopp efter att en domstol hade gett grönt ljus åt polisoperationen.

Bron, som ligger mellan staden Windsor i Kanada och Detroit i USA, är ytterst viktig ekonomiskt och myndigheterna i provinsen Ontario motiverade den ovanliga polisoperationen med att man var tvungen att lösa en nationell ekonomisk kris.

Även USA hyllade polisoperationen eftersom protesterna hotade den amerikanska bilindustrins leveranser över gränsen.

Beslutet kom samtidigt som polisen lade beslag på en stor mängd vapen i provinsen Alberta, i anslutning till en coronaprotest. Vapnen hittades i lastbilar och 13 personer greps i samband med fyndet.

En stor men ganska tyst majoritet verkar stödja Trudeau. Stödet för honom har enligt opinionsmätningar ökat igen, ju mer protesterna har riktats mot Trudeaus liberala regering.

Demonstranter som protesterar mot coronarestriktioner samlas i en park i Kanadas största stad Toronto.
Bildtext Coronaprotester har också förekommit i på andra håll i Kanada, bland annat i landets strösta stad Toronto.
Bild: Shawn Goldberg/Shutterstock/All Over Press

Undantagslagar i 30 dagar

Undantagslagarna som ger regeringen omfattande befogenheter att återställa ordningen, kommer att gälla under en begränsad tidsperiod och endast i några regioner.

Undantagslagarna (Emergencies Act) som stiftades år 1988 har aldrig använts förut. De ersatte föråldrade militära undantagslagar som tillämpades tre gånger under loppet av 70 år, bland annat under första och andra världskriget.

Trudeau lovade att tillämpa undantagslagarna "på ett proportionerligt och rättvist sätt mot hot som lagen är avsedd för", och han uppmanade alla demonstranter att gå hem.

– Dessa blockader är olagliga. Om du ännu deltar i dem så nu är det dags att gå hem.

Åtminstone tre av Kanadas tio provinser och tre territorier var emot beslutet.

Quebec, Alberta och Saskatchewan befarar att undantagslagarna kan förvärra läget som redan är svårt.

– I det här läget förbättrar det inte den sociala stämningen. Nu existerar det mycket tryck och vi måste vara på vår vakt så att folket inte polariseras, konstaterade Quebecs regeringschef Francois Legault.