Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronapandemin gör att vårdskulden växer – många väntar på vård i över ett halvt år

Uppdaterad 15.02.2022 10:21.
Skylt som visar könummer
Bildtext Köerna växer snabbare på grund av coronan.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Närmare 160 000 patienter i Finland köade för icke-brådskande specialiserad sjukvård i december, uppger Institutet för välfärd och hälsa (THL). Det är drygt 17 000 fler än vid motsvarande tidpunkt förra året.

I kö för starroperation fanns sammanlagt 11 000 personer i slutet av december, medan 7 600 patienter väntade på höft- eller knäoperation i sjukvårdsdistriktens köer.

Köerna för icke-brådskande specialiserad sjukvård är inte på väg att försvinna, visar siffrorna från THL.

"Coronaepidemin fördröjer fortfarande tillgången till vård. Antalet köande ökar eftersom det kommer nya patienter hela tiden. Alla patienter bör få vård enligt sitt vårdbehov och hur brådskande det är", konstaterar THL:s utvecklingschef Pia Tuominen i ett pressmeddelande.

Månadslånga köer

THL:s egna siffror visar att cirka 10 800 människor eller cirka sju procent av patienter i slutet av december hade tillbringat mer än ett halvår i vårdkön. Jämfört med situationen i slutet av år 2020 hade siffran ökat med cirka 3  200 patienter.

Antalet barn och unga som har köat i över sex månader för att få hjälp med psykiska problem har ändå minskat, konstaterar Pia Tuominen.

I genomsnitt väntade varje patient på vård i 1–2 månader.

Stora skillnader mellan sjukvårdsdistrikten

Flest patienter som köat i över ett halvår fanns det i Kymmenedalens sjukvårdsistrikt, där lite över elva procent av patienterna hade väntat på vård i över sex månader.

Bäst var situationen i Södra Karelens sjukvårdsdistrikt, där mindre än en tiondedels procent av köpatienterna hade köat i mer än ett halvår.

Andelen patienter som har köat i mer än sex månader hade ökat på ett år inom alla sjukvårdsdistrikt utom Södra Karelens, Södra Österbottens, Södra Savolax, Kajanalands, Lapplands och Satakunta sjukvårdsdistrikt.

Det är ändå inte bara coronan som har gjort att antalet patienter som väntar på icke-brådskande specialiserad sjukvård har ökat. THL:s statistik visar att antalet patienter som har väntat på vård mellan tre och sex månader har ökat sedan år 2017. Den årliga ökningen har ändå inte varit lika brant åren 2013–2021 som den var i fjol.

Arbetet med att beta av vårdskulden försvåras enligt THL också av personalbrist inom vårdsektorn.