Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Danska kaptenen till Yle Sporten efter rödvita OS-succén: "Hoppas nån liten pojke som kollar hemma vill börja spela hockey i stället för fotboll"

Från 2022
En dansk hockeyspelare med röd tröja har pucken mot en rysk spelare i vit tröja utan puck.
Bildtext Peter Regin och hans Danmark får möta ROC på nytt i Peking efter att ha tagit sig ända till kvartsfinal i den olympiska debuten.
Bild: Peter Casey-USA TODAY Sports

OS-hockeyns största utropstecken fortsätter att växa. Danmark har vunnit tre matcher av fyra, är framme i kvartsfinal och har säkrat landets största hockeyframgång. Och lagkaptenen Peter Regin, han bara myser.

Vad sägs om en nordisk solskenshistoria från den olympiska herrhockeyn i Peking?

Turneringens stora utropstecken Danmark är klart för kvartsfinal i nationens OS-debut. Den bästa danska hockeyplaceringen i historien säkrades när danskarna i åttondelsfinalen i den kylslagna Wukesong-hallen i Peking vände underläge och slog Lettland med 3–2.

Inte undra på att lagets kapten Peter Regin sken i kapp med vintersolen i intervjuzonen efteråt.

– Det är klart att det är stort för dansk hockey. Det finns ju inte så många danska idrottare i OS så det är mycket uppmärksamhet hemma nu, säger Regin till Yle Sporten.

– Och det är ju bra för hockeyn. Vi hoppas att det är någon liten pojke som sitter och kollar och som nu vill börja spela hockey i stället för fotboll, säger kaptenen.

Och vad betyder det för dig personligen att ännu få vara med om det här med landslaget efter allt du gjort för dansk ishockey?

– Det har ju varit en stor dröm för alla oss som är lite äldre. Vi visste att det var sista chansen att få spela i OS. Så vi var riktigt taggade inför OS-kvalet när vi spelade i Oslo i augusti. Där var det mycket nerver kan jag säga. Men det är skitkul att vara här, att få se ringarna, det är någonting man har drömt om hela ens karriär.

Från C-VM till OS-kvart

I det här läget kan det vara på plats med en liten tillbakablick.

Ämnet för dagens historielektion: dansk ishockey.

Hockey var länge en liten sport som kämpade långt i skymundan i Danmark. Under åren 1963–1991 spelade danskarna visserligen VM, men höll mestadels till på C-nivån. Från 1992 till 2002 var det i sin tur B-VM som gällde. Men i samma veva kom ett rejält uppsving, som också sammanföll med den största hockeyboomen i Malmö, med SM-guld 1992 och 1994.

2003 var Danmark för första gången med i A-VM, och landet har sedan dess hållit sig på den nivån. Men på 18 turneringar har danskarna bara nått kvartsfinal två gånger, och snittplaceringen är 12:e. Bägge gångerna Danmark tagit sig till kvarten (2010 förlust med 2–4 mot Sverige och 2016 förlust med 1–5 mot Finland) har laget fått slutplaceringen åtta.

Peter Regin kämpar om pucken.
Bildtext Regin uppfyller en dröm i OS.
Bild: Peter Ca​sey-USA TODAY Sports

"Bra spel, inte bara tur"

Nu kommer det att bli bättre än så. OS i Peking har bjudit på Danmarks bästa insats i hockeysammanhang.

Efter ett strålande gruppspel med segrar över Tjeckien och Schweiz lyckades danskarna hålla nerverna i styr i ödesmatchen mot Lettland, och fortsätter i turneringen efter uddamålssegern, med segermålet inprickat i powerplay i den tredje perioden av Malmöbacken Markus Lauridsen.

– Det är alltid svårare när det är vinn-eller-försvinn-matcher, då blir det tajtare och alla små detaljer blir väldigt viktiga. Vi var beredda på det innan att det skulle bli en helt annan match än det varit hittills i turneringen och pratade om att vi inte skulle bli frustrerade om det skulle gå som sedan det gick i dag. Och det är starkt av oss, att fortsätta som förr även om vi låg under, säger den 35-årige veteranen Regin.

– Det har varit en bra turnering. Vi har spelat bra, inte bara haft tur. I dag var kanske vår sämsta match men samtidigt förtjänar vi att vara i kvartsfinal så som vi har spelat hela turneringen, säger Regin.

"Jag saknar Helsingfors!"

I kvarten väntar nu ROC, ett lag som Danmark mötte redan i gruppspelet och då lyckas skaka om en smula. Visst blev det rysk seger, men bara med 2–0 efter att ROC satt in andra målet i tom bur.

– Nu är vi i ett läge där vi inte har något att förlora, det är bara att gå ut och spela mot Ryssland, ge det en chans och se vad som händer. Det ska bli kul, vi kan spela fritt, som vi gjorde i gruppen när vi bara jobbade för varandra, säger Regin som numera är klubbkompis med Juuso Hietanen i Ambri-Piotta i den schweiziska ligan.

Innan det hade centern gjort sex utmärkta säsonger i Jokerit under åren 2014-21.

På ett OS har de flesta spelarna i intervjuzonen oftast bråttom iväg från mikrofonerna. Men inte den danska hockeykaptenen. Efter att Yle Sporten tackat för tiden står han kvar ännu ett tag innan han till slut rundar av.

– Hälsa hem till Finland, jag saknar Helsingfors!, hojtar Peter Regin och fortsätter skina som solen i Kina efter alla tiders danska hockeyeftermiddag.

Diskussion om artikeln