Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tusentals anmälningar för bristfälliga reparationer – har du blivit lurad på en bilverkstad?

Uppdaterad 17.02.2022 16:15.
Däckbyte
Bildtext Det finns ingen myndighet som övervakar bilverkstäderna för fusk i Finland.
Bild: Silja Viitala / Yle

Det finns ingen myndighet som övervakar bilverkstäderna i Finland. De mindre privata verkstäderna undkommer också sporadisk granskning.

I Sverige har man snart i tio år jobbat för att få till stånd ett certifikat som garanterar kunden en viss granskning av verkstädernas verksamhet – men utan resultat.

Verkstadsfusk lurar inte bara folk på pengar utan innebär också en säkerhetsrisk för bilisten.

Efter att man i Sverige avslöjat allvarliga brister i flera bilverkstäder krävde dåvarande konsumentminister, Per Bolund (MP), att branschen skulle bättra sig, och hotade med lagstiftning om åtgärder inte sattes in.

"Bilbranschen har inte varit intresserad"

Enligt Carl-Erik Stjernvall som är teknisk expert på M Sverige, en konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter, har man efterlyst regelbunden, systematisk granskning av verkstadsservicen redan länge.

– Bilbranschen har inte varit intresserad av det här. Det är tydligt att åtgärder krävs, och konstigt att branschen inte arbetar mer med att bättra på sitt förtroende. För konsumenterna innebär verkstadsfusk och dolda fel stora kostnader.

I dag finns initiativet GBV, "Godkänd Bilverkstad" som tagits fram av motorbranschen och som Konsumentverket i Sverige anser är tillräckligt bra. Men M Sverige som länge var med i samrådet som utarbetade GBV hoppade av på grund av de bristfälliga kraven.

– Utvecklingen av GBV är en pågående process och cirka 800 av Sveriges 4 500 bilverkstäder är i dag anslutna till märkningen. Men GBV har inte inneburit ökad transparens och det finns fortfarande risk för konsumenter att drabbas av fusk, säger Stjernvall.

Tusentals anmälningar i Finland

I Finland rullar det enligt Statistikcentralen 3,6 miljoner personbilar på vägarna och verkstäderna omsätter tre miljarder euro varje år.

Även i Finland klagas det på bilverkstäder och inte heller här finns det någon myndighet som övervakar verksamheten. Verkstadstester och kontroller sker på företagens eget initiativ.

Mellan åren 2019 och 2021 hade det lämnats in 5 675 reklamationer på verkstadsservice och reparationer i Finland.

Yle Spotlight granskar bilverkstäder och vill gärna höra din berättelse. Litar du på mekanikern, eller blir du skeptisk redan vid infarten? Dina svar behandlas anonymt.

Fyll i formuläret.

Diskussion om artikeln