Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny kontroversiell rättegång mot ryska Putinkritikern Aleksej Navalnyj – nu riskerar han att dömas till ytterligare tio år i fångenskap

Från 2022
Aleksej Navalnyj
Bildtext Ett foto som tagits via en tv-skärm under en direktsändning av rättegången vid straffkolonin N2. Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj omfamnar sin fru Julia under den första dagens rättegångsförhandlingar. Pokrov 15.2.2022.
Bild: Lehtikuva

En ny rättegång mot den fängslade Kremlkritikern Aleksej Navalnyj inleddes i dag. Den här gången anklagas han för bedrägeri, och nu kan hans straff förlängas med över ett decennium.

Den nya rättegången mot den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalanyj hålls inne i fängelsekolonin utanför Moskva där han hålls fängslad.

Rättssalen har visats på video där man ser Navalnyj i fängelseuniform. Också hans hustru Julia Navalnaja var närvarande.

Aleksej Navalnyj avtjänar för närvarande ett två och ett halvt års fängelsestraff – men de nya anklagelserna kan alltså nu innebära att hans tid bakom galler förlängs avsevärt.

De flesta kommentatorer anser att Navalnyj är oskyldig, och att de ryska myndigheterna för fram ogrundade åtal som används för att tysta oliktänkandes kritik av president Putin.

Journalister väntar vid ingången till straffkolonin N2 i staden Pokrov, där Kremlkritikern Alexei Navalnyj hålls fängslad.
Bildtext Journalister väntar vid ingången till straffkolonin N2 i staden Pokrov, där Kremlkritikern Alexei Navalnyj hålls fängslad. En ny rättegång mot Navalnyj inleddes i fängelsekolonin 15.2.2022.
Bild: Lehtikuva

En misshaglig person för ledarskiktet

Aleksej Navalnyj är en mycket misshaglig person för den politiska eliten. Han har avslöjat en rad korruptionsbrott inom den högsta statsledningen. Han har förföljts och undersökts av säkerhetstjänsten FSB i många års tid.

Efter att Navalnyj fängslats har hans politiska organisationer över hela landet förklarats vara "extremistiska" och har tvingats stänga. Många av hans nära medhjälpare har flytt från Ryssland av rädsla för åtal.

I augusti 2020 utsattes Navalnyj för ett mordförsök med nervgiftet novitjok. Navalnyj och hans anhängare beskyller Kreml för förgiftningsattacken.

Anklagas för att ha använt donerade pengar

Den rättegång som inleddes i dag äger rum i säkerhetsfängelset i Pokrov, cirka 100 kilometer öster om Moskva.

Rättsbehandlingen av fallet inleddes i december 2020 samtidigt som Navalnyj höll på att återhämta sig i Tyskland efter att med nöd och näppe överlevt nervgiftsförgiftningen.

Navalnyj anklagas för att ha stulit pengar för personligt bruk. Pengarna var donationer till hans politiska organisationer. Han anklagas också för domstolsförakt under en utfrågning i fjol gällande en annan dom.

Sammanlagt riskerar han att dömas till 15 års fängelse för fyra fall av bedrägeri och två fall av domstolsförakt.

De placerar en person bakom galler för att skrämma miljoner

― Kremlkritikern Aleksej Navalnyj

Navalnyj sa under en tidigare rättegång att den ryska ledningens mål är att skrämma president Vladimir Putins motståndare.

– De placerar en person bakom galler för att skrämma miljoner.

Aleksej Navalnyj tittar in i kameran med ett sammanbitet uttryck.
Bildtext Navalnyj har också hånat president Putin och sagt att han kommer att gå till historien som "förgiftare av underkläder" – med hänvisning till att de ryska myndigheterna hade hittat gift i Navalnyjs kalsonger.
Bild: Aleksej Navalnyjs Instagramkonto

Tidigare domar och många märkliga omständigheter

Navalnyj åtalades 2012 för svindleri. Domen 2014 var först villkorlig men omvandlades till ovillkorlig då fallet togs upp på nytt 2021 för att Navalnyj – enligt det ryska brottspåföljdsverket – hade brutit mot villkoren i den villkorliga domen då han vid flera tillfällen inte infann sig för registrering på utsatt tid.

Att Navalnyj blivit förgiftad och efter det vårdades på kliniken Charité i Berlin godtogs inte som förklaring till frånvaron.

"Jag låg i koma"

– Jag låg i koma, svarade Navalnyj på en fråga om varför han inte infann sig personligen i Moskva för registrering inom utsatt tid.

Enligt brottspåföljdsverket bröt Navalnyj mot reglerna för den villkorliga domen över 50 gånger.

Dessutom meddelade han inte officiellt verket var han befann sig.

Navalnyjs jurister undrade å sin sida hur det ryska brottspåföljdsverket inte kunde veta att Navalnyj befann sig i Berlin när hela Ryssland visste det.

Juristerna uppgav att de personligen hade överlämnat ett bevis till myndigheterna på att Navalnyj rehabiliterades i Tyskland.

Navalnyi i glasbur vid rättegång, med beväpnade väktare.
Bildtext Navalnyj förhörs den 20 februari 2021.
Bild: Yuri Kochetkov / EPA

Rättsprocesserna har kopplats till märkliga omständigheter. Åtalet om svindleri presenterades dagen efter att Navalnyj hade sammankallat de oppositionella krafterna till en stordemonstration i december 2012.

Den europeiska människorättsdomstolen har gett både Alksej Navalnyj och hans bror rätt i det här fallet, och har tilldömt dem en ersättning för 76 000 euro.

"Navalnyj har förtalat en krigsveteran"

I en annan rättsprocess anklagas Aleksej Navalnyj för att ha förtalat en krigsveteran.

Det handlar om en video som visades på den ryska, Kremltrogna tv-kanalen RT. Videon var en uppmaning till väljarna att delta i den allryska omröstningen om konstitutionen.

Aleksej Navalnyj skrev på Twitter och andra sociala medier att de som var med på videon var "maktens köpta drängar". Senare gjordes det ett klipp av videon där Navalnyjs ord kombinerades med en bild på en veteran. Ärendet gick vidare till den ryska undersökningskommittén som väckte åtal.

Arbetare målar över en väggmålning av Aleksej Navalnyj.
Bildtext Arbetare målar över en väggmålning som föreställer Aleksej Navalnyj.

"En skamlig fängelserättegång"

Människorättsorganisationen Amnesty International har kommenterat den rättegång som inleddes i dag.

– Den skenrättegång där fångvaktare deltar i stället för medier bryter mot internationell lag om mänskliga rättigheter och berövar tydligt Navalnyj hans rätt till en rättvis rättegång. Han greps av politiska skäl. Han borde från första början aldrig ha fängslats.

Enligt Amnesty är det uppenbart att de ryska myndigheterna har för avsikt att se till att Navalnyj inte lämnar fängelset på länge.

I Amnestys uttalande sägs det vidare att en stängd rättegång utan allmän insyn väcker misstankar om nya människorättskränkningar som de ryska myndigheterna försöker dölja.

– Navalnyj har rätt att få en rättvis dom, och rättegången bör vara öppen och hållas i enlighet med nationell och internationell lag.

Enligt Amnesty har det inte getts någon förklaring på varför rättegången hålls i fängelset och varför vittnen, journalister eller Navalnyjs försvarsteam inte kunnat ta sig in i det hårt bevakade utrymmena.

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, bakom en glasruta, iklädd uppknäppt, rutig skjorta med t-skjorta under.
Bildtext Navalnyj är en av president Putins främsta kritiker.
Bild: Moskovan Babuškinskin piirioikeuden lehdistötoimisto / AOP

I skuggan av Ukrainakrisen

Rättegången inleds dessutom samtidigt som det pågår intensiva samtal mellan Ryssland och väst om Ukraina.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz är den senaste i raden av västledare som försöker förhandla med president Putin i Moskva. Navalnyjs anhängare har uppmanat Scholz att ta upp Navalnyjs öde under sitt samtal med Putin.

Tysklands tidigare förbundskansler, Angela Merkel, bad i fjol under sitt sista besök i Moskva president Putin befria Aleksej Navalnyj.

"Tyskland står för fred och rättvisa, och nu är den här inställningen viktigare än någonsin", säger Navalnyjs talesperson Kira Yarmysh på Twitter.

Vidare konstaterar hon att det faktum att rättegången för landets politiska fånge nummer ett hålls i själva fängelset "säger allt om Putinregimen och utsikterna till förhandlingar med honom".

De planerar att förlänga hans straff med ytterligare 15 år medan alla distraheras av något större

― Maria Pevchikh

Journalisten Maria Pevchikh, som är en av Navalnyjs närmaste anhängare och chef för en antikorruptionsorganisation som Navalnyj grundat, anser att rättegången avsiktligt har planerats så att den sammanfaller med den mest spända veckan under den ukrainska krisen.

"De planerar att förlänga hans straff med ytterligare 15 år medan alla distraheras av något större", skriver hon på Twitter.

Omvärlden har reagerat

Fängslandet av Navalnyj har tidigare fördömts av omvärlden, bland annat av EU-institutionerna och av stats- och regeringschefer i de enskilda EU-länderna. Också sanktioner har riktats mot Ryssland.

Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter har beskrivit anklagelserna mot Aleksej Navalnyj som "godtyckliga och uppenbart orimliga".

Källor: AFP, The Moscow Times, Daily Mail, Amnesty International