Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Reparera porslin och keramik med japansk finess – kintsugi framhäver skadan istället för att dölja den

Från 2022
Reparera porslin och keramik med japansk finess – kintsugi framhäver skadan istället för att dölja den - Spela upp på Arenan

Ibland händer det att saker går sönder. En favoritskål slinker ur händerna och dimper i golvet. Instinktivt sopar vi upp skärvorna och bannar oss för det skedda. Gör inte det – reparera!

Har du bitarna kan du också foga ihop dem igen. Och vill du göra det med finess kan du göra det på japanskt vis, med en gyllene söm, med kintsugi.

Kintsugi är en tradition med över 500 år på nacken. Istället för att dölja att något varit trasigt så höjs det istället upp till något vackert och skarvet blir som en gyllene söm som löper över det tidigare trasiga kärlet.

Två fat på en vägg.
Bildtext Det är lättare att limma ihop fyra delar än tusen skärvor.
Bild: Yle/Strömsö

Kintsugi i förenklad form görs med lim och pigment

Som alltid när du ska pussla ihop något är det enklare med få bitar. Därför är det bäst att börja med en skål som gått i två, tre bitar än arvegodset som gått i tjugo. De bitar som du ska foga ihop behöver vara torra och rena. Testa gärna att sätta ihop skålen först så du ser att du har alla bitar och i vilken ordning du ska foga ihop dem.

Den här metoden rekommenderas att främst användas på dekorationer och prydnader, inte på kärl som används för matlagning. Epoxy, som används, är inte godkänt för livsmedel.

Du behöver:

  • epoxy

  • guldpigment

  • trasigt kärl i keramik eller porslin

Gör så här:

  1. Epoxy är ett 2-komponentslim som som skall blandas ihop. Observera att det stelnar snabbt, så gör små satser åt gången.

  2. Använd en plastspatel eller träpinne (glasspinne fungerar utmärkt) för att mixa limblandningen och pigmentet.

  3. Dra ut guldlimmet på ena skärvans kant. Gör limsträngen tillräckligt tjock så att limmet buktar ut när bitarna fogas ihop. Tryck fast den andra skärvan och håll några minuter.

  4. Följ instruktionerna på limmet du använder. Du kan behöva tejpa kärlet för extra stöd.

  5. När de första bitarna sitter ihop kan du fortsätta med nästa.

  6. Undvik frestelsen att trycka på den fina guldsömmen för att se om den torkat. Vänta lite till!

Ett reparerat fat på en vägg.
Bildtext Skavanker är något vackert som vi alla borde vara mer stolta över. Visa dina reparerade föremål och låt dem bli en del av din inredning och vardag.
Bild: Yle/Strömsö

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk