Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Miljöförening: Hangö nationalstadspark är värd mer synlighet och en egen organisation

Från 2022
Två kvinnor och en man som står vid en kajkant.
Bildtext Lisbet Tuominen, Astrid Lindström och Johannes Runeberg från Hangö miljöförening hoppas att nationalstadsparken i Hangö ska bli lika känd som våra nationalparker.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

En del av Hangö centrum och kustområdena omkring bildar en av Finlands elva nationalstadsparker och den förtjänar mer uppmärksamhet anser den lokala miljöföreningen.

I Hangö hör exempelvis Östra hamnen, Regattastranden, Badhusparken, Plagen, Furuvik-Bellevue och Tulludden till nationalstadsparken. Likaså stora delar av kustområdena på Hangö udds södra sida.

Allt som allt utgör nationalstadsparken ett område som är över 6 000 hektar stor.

I ljudklippet nedan kan du lyssna på hur Lisbet Tuominen, Astrid Lindström och Johannes Runeberg från miljöföreningen i Hangö själva formulerar föreningens önskemål.

Hangö miljöförening: Nationalstadsparken borde vara mer synlig och lättillgänglig

12:41

Nationalstadsparken har funnits sedan år 2008. Miljöministeriet godkände i höstas nationalstadsparkens skötsel- och verksamhetsplan som Hangö stad hade godkänt år 2017.

Hittills har nationalstadsparken ändå varit ganska osynlig, tycker i alla fall miljöföreningen i Hangö.

I dag känner folk dåligt till nationalstadsparken och förhoppningen från Hangö miljöförenings sida är att det ska det bli en ändring på det här. Föreningen vill bland annat nu att staden satsar på parken så att den får en egen organisation med verksamhetsplan, budget och en ansvarig tjänsteman.

Till exempel informationstavlor och rutter genom nationalstadsparkens områden kunde gagna alla: stadens invånare, turister, företagen och hela staden, menar föreningen som sammanfattar sina önskemål i ett initiativ till Hangö stad.

Miljöföreningen hoppas att allt från stadens tjänstemän och beslutsfattare till invånare, föreningar och företag ska engagera sig i arbetet med att utveckla nationalstadsparken.