Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Scholz och Putin ser Minskprocessen som en väg ut ur kriget i östra Ukraina – men Ryssland överväger samtidigt att erkänna separatistrepublikerna

Uppdaterad 15.02.2022 23:11.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz vid den okända soldatens grav i Moskva
Bildtext Tysklands förbundskansler Olaf Scholz lade tidigare på tisdagen ned en krans vid den okända soldatens grav i Moskva.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ryssland uppger sig ha börjat dra tillbaka en del av sina styrkor från området kring Ukraina. Enligt det ryska försvarsministeriet kommer enheterna att återvända till sina baser efter slutförda krigsövningar. Scholz lovar arbeta för att undvika krig.

− Enheter från de södra och västra militärdistrikten har slutfört sina uppgifter. De lastas i dag på järnvägs- och vägtransporter och kommer att börja röra sig mot sina garnisoner, uppger en talesman för det ryska försvarsministeriet.

En soldat skjuter med en automatkarbin under en militärövning
Bildtext Ryssland uppger att en del av krigsövningarna nu är över
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Militäralliansen Nato har ännu inte sett några tecken på ett ryskt tillbakadragande från gränsen, uppger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Samtidigt tillade han att de ryska uttalandet ger upphov till försiktig optimism.

Enligt USA:s president Joe Biden är en rysk attack mot Ukraina fortfarande är en möjlighet. I ett tal från Vita huset på onsdagskvällen sa Biden att uppgifterna om att en del av de ryska trupperna har börjat dra sig tillbaka inte har verifierats av USA.

Scholz besöker Moskva

Det ryska uttalandet kom inför Tysklands förbundskansler Olaf Scholz möte med Rysslands president Vladimir Putin i Moskva i dag.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Rysslands president Vladimir Putin förhandlade i tre timmar på tisdagen.

Under en gemensam presskonferens efter mötet i Moskva sa Putin samtalen var affärsmässiga.

Putin sa också att Ryssland är berett att fortsätta en säkerhetsdialog med västländerna men att han hoppas att en sådan dialog ska ta Rysslands säkerhet i beaktande. Han tillade att västländerna hittills inte gett några konstruktiva svar på Rysslands säkerhetskrav.

Både Putin och Scholz lyfte upp de så kallade Minskavtalen som en lösning på krisen vid Ukrainas gränser. Minskavtalen ska staka ut en väg till en lösning på kriget i östra Ukraina, men hittills har ingen part uppfyllt sina åtaganden i avtalen.

Rysslands president Vladimir Putin och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz sitt i var sin enda av ett mycket långt bord
Bildtext I dag var det Olaf Scholz tur att sitta vid det långa bordet i Kreml
Bild: EPA-EFE/All Over Press

"Vår förbannade plikt"

Scholz upprepade att han inte ser någon förnuftig förklaring på de ryska truppkoncentrationerna i gränsområdet mot Ukraina. Samtidigt välkomnade han Rysslands meddelande om att en del av enheterna nu ska återvända till sina baser.

Han underströk också att säkerhet i Europa endast kan uppnås tillsammans med Ryssland och att det är något som alla i EU och Nato är eniga om.

‒ För min generation har ett krig i Europa varit otänkbart. Och vi måste se till att det förblir så. Det är vår förbannade plikt som stats- och regeringschefer att se till det inte blir något krig, sa Scholz.

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu sa igår under ett televiserat möte med Putin att en del av krigsövningarna nu är slutförda – medan andra fortfarande pågår.

Ryssland har placerat kring 100 000 soldater i närheten av Ukrainas gränser. Utöver det deltar kring 30 000 soldater i en krigsövning i Belarus norr om Ukraina.

I går försäkrade Belarus försvarsminister under ett samtal med sin ukrainska kollega att det inte existerar något hot mot Ukraina från belarusiskt territorium.

Blandade signaler

Om tillbakadragandet genomförs i större skala är det en signal om att Ryssland vill se fortsatta förhandlingar med västländerna.

Men signalerna från Moskva är blandade. Under presskonferensen upprepade Putin påståendet att det pågår ett folkmord mot befolkningen i Donbas. Uttalandet kom som ett svar på en fråga om Ryssland borde erkänna de så kallade folkrepublikerna i östra Ukraina.

I dag bad det ryska parlamentets underhus duman Putin att erkänna folkrepublikerna Lugansk och Donetsk – det vill säga separatistområdena i Donbas-regionen i östra Ukraina – som självständiga stater.

Scholz varnade för att det skulle vara en politisk katastrof om Rysslands erkände separatistområdena.

En man poromenerar i bkrgunden syns en väggmålning med texten "Ryska Donbas".
Bildtext Sepratistområdena i östra Ukraina är helt beronde av stöd från Ryssland
Bild: Nikolai Trishin/TASS/All Over Pr

Ryssland har beviljat medborgarskap åt en stor del av invånarna i separatistområdena.

Om Ryssland erkänner utbrytarområdena betyder det sannolikt slutet på Minskprocessen ‒ det vill säga det verktyg som både Putin och Scholz i dag nämnde som en möjlig lösning på krisen.

Kremls talesman Dmitrij Peskov vill inte på tisdagen säga om Ryssland kommer att förverkliga dumans önskan.

‒ Jag kan inte besvara den frågan. Ni vet att det inte finns några officiella beslut i den här frågan, och det pågår inga officiella diskussioner, sa Peskov.

Men sedan tillade han att duman är ”folket representanter och återspeglar folkets opinion”.

Källor: Reuters, AFP

Artikeln uppdaterades klockan 23 med president Bidens kommentar.