Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stjärnkusinerna i hockey har aldrig spelat i OS, nu gör Jon Sallinen debut – finlandssvenska doldisen om grenen som har dött i Finland: "Inte många i Europa som gör det här"

Från 2022
Jon Sallinen åker i världscupen.
Bildtext Jon Sallinen deltar i en gren som kom med på OS-programmet 2014.
Bild: Lehtikuva

Jon Sallinen är en ensamvarg i freeskifamiljen. Han bor stora delar av året i USA för att satsa på halfpipe. "Jag är den enda på den här nivån i halfpipe i Finland", säger han till Yle Sporten i Kina.

En idrottssläkt får sin olympier på torsdagsmorgonen. Ishockeybröderna Jere och Tomi Sallinen har tagit VM-medaljer i Lejonen, men de har aldrig spelat i ett OS.

Men här kommer deras kusin – finlandssvenske freeskiåkaren Jon Sallinen.

När Yle Sporten träffar 21-åringen från Vanda tornar Zhangjiakous halfpipe upp sig bakom honom.

– En träning till, sen är det game time, som Sallinen konstaterar med ett leende.

De två första träningarna har gått som smort. Tillsammans med sin amerikanske tränare Peter Olenick har Sallinen satt upp sin plan, och den är mycket enkel. Träningstimmarna i Kina lägger han i första hand på att nöta in sin kvalrepertoar.

– Under säsongen har vi tittat på vad de andra gör och kommit fram till vad jag behöver göra för att ta mig till finalen. Vi vet vilka trick som jag har i verktygslådan.

– Jag har genomfört mitt kvalåk under träningarna. Det har känts jättebra. Målet är att sätta det i kvalet och att det räcker till finalen. Det är mitt huvudmål i OS. Och tar jag mig till en OS-final är målet att lyckas i något av finalåken. Då är jag nöjd.

Tekniken sitter sen barnsben

Jon Sallinen? I en OS-final?

Vem är egentligen den här doldisen i den finländska idrottsfamiljen?

– Jag tycker om att göra vad som helst på skidor. På sommaren tycker jag också om att hoppa omkring, oavsett om det är på en skateboard, i vattnet eller något annat. Det är det jag gör i livet.

Jon Sallinen.
Bildtext Jon Sallinen jagar en finalplats i halfpipe. De tolv bästa i kvalet tar sig till lördagens final.
Bild: Lehtikuva

Han har åkt alpint sedan barndomen och testat allt från slopestyle och skicross till puckelpist. I Grankulla lärde han sig grunderna och tekniken – en viktig del när han knappa tjugo år senare siktar mot världseliten i halfpipe.

– Marginalerna är otroligt små. Man kan landa på taket eller i botten av halfpipen. Tekniken är väldigt viktig i den här grenen och det lockar mig. Halfpipe bjuder på stora utmaningar.

Ingen hitgren i Europa

Sallinen är väldigt ensam med en halfpipesatsning i Finland. Åtminstone om man blint tittar på landslaget. Han är nämligen ensam i laget.

– Sporten har dött lite i Finland. Vi har inte bra träningsmöjligheter. Man kan bo i Finland och hålla på med det här, men då ska man resa mycket för att kunna träna ordentligt.

Sallinens mamma är svenskspråkig och han gick i Mårtensdals skola och Helsinge skola. Halvvägs in i gymnasiet flyttade han till USA – och där har Sallinen stannat.

Tidigare fanns det några andra från Finland, men nu är jag den enda på den här nivån i halfpipe

Han tillbringar en stor del av året i Nordamerika. Det är nästan en direkt förutsättning för att utvecklas i en gren som är störst i USA och Kanada. Världens bästa åkare kommer från de två länderna och Nya Zeeland.

– Förutsättningarna är på en annan nivå i USA. Jag har stor nytta av det, och den vägen fick jag också kontakt med min tränare Peter.

– Det syns ju också i tävlingarna att många av de bästa kommer från Nordamerika. Det är väldigt viktigt att få träna med de som är bäst.

Hur populär är den här sporten i Europa?

– Det är faktiskt inte speciellt många som sysslar med det här. Tidigare fanns det några andra från Finland, men nu är jag den enda på den här nivån i halfpipe.

Bröt nyckelbenet

Det var ingen självklarhet att Jon Sallinen skulle göra sin OS-debut på torsdag. Den här säsongen startade på sämsta sätt.

Före världscupstarten i Copper Mountain i december bröt Sallinen nyckelbenet på en träning.

– Då kändes OS som en rätt avlägsen dröm.

Några veckor senare var OS-platsen i praktiken klar. Han var tillbaka i tävlingsform snabbt, tog sig till karriärens första världscupfinal i Calgary vid årsskiftet och blev sjätte.

– Jag visste inte ens om jag var redo för tävling då, nyckelbenet kändes och det var lite konstigt. Men det var en tävling som gav mycket självförtroende. Jag genomförde ett C-åk och blev sexa. Det visar att jag har möjligheter till mycket mer.

Sallinen berättar att nyckelbenet inte längre besvärar honom i åkningen.

– Vi laddade upp i Schweiz före resan hit. Där kunde jag träna riktigt ordentligt för första gången sedan jag bröt nyckelbenet. Då började det kännas positivt.

Nu ska han tävla i en gren som kom med på OS-programmet i Sotji för åtta år sedan. Då blev Antti-Jussi Kemppainen åtta i finalen. Fyra år senare i Sydkorea deltog ingen finländare.

Diskussion om artikeln