Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Om en vecka kan strejk hindra Finnairflyg från att lyfta – parterna förtegna om avtalsförhandlingarna

Från 2022
Ett Finnairflyg på marken vid Helsingfors-Vanda flygplats. På marken finns snö. I bakgrunden syns rodnad himmel.
Bildtext En strejk bland Finnairs kabinpersonal är möjlig mellan 22.2 och 8.3. Om strejken blir av är det möjligt att många Finnairflyg står kvar på marken.
Bild: Markku Ojaja / All Over Press

För tillfället pågår förhandlingar om Finnairs kabinpersonals anställningsvillkor. Finnair och arbetsgivarorganisationen Palta vill sänka personalens löner och ge dem mer arbetsuppgifter, men facket säger nej.

Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT har varslat om strejk från och med nästa tisdag om man inte når ett resultat i förhandlingarna före måndag.

Svenska Yle når AKT:s ordförande Ismo Kokko på tisdagseftermiddagen under en paus från förhandlingarna.

– Vi försöker hitta en lösning där båda parterna är nöjda och vi har gett arbetsgivaren tid fram till måndag för det. Om vi inte når en lösning inleds strejken på tisdag klockan 5, säger Kokko.

AKT vill att det nuvarande kollektivavtalet som omfattar kabinpersonalen förlängs, medan servicebranschens arbetsgivarförbund Palta och Finnair vill ha ett nytt avtal. Kokko säger att arbetsgivaren vill "försvaga de anställdas villkor" i ett nytt avtal. Han kan inte kommentera hur de pågående förhandlingarna framskridit.

Finnair vill sänka och ändra anställningsvillkoren permanent, inte bara tillfälligt på grund av coronan. Det här kan vi inte tillåta

Ismo Kokko

Inga inställda flyg hittills

Finnair har tillsvidare inte ställt in några flyg, men Pauliina Palttala vid bolagets kommunikationsavdelning konstaterar per e-post att "olika beredskapsplaner är en del av vardagen inom flygtrafiken".

"I det här skedet har vi inte ställt in några flyg, utan vi hoppas på att vi hittar en lösning och att vi kan undvika strejk", skriver Palttala.

Kokko konstaterar att alla Finnairs flyg med inhemsk kabinpersonal påverkas om det blir strejk. Finnair vill inte uppge hur många inställda flyg det kan handla om ifall strejken blir av.

"I det här skedet spekulerar vi inte vilka följder en strejk kan få, utan vi hoppas bara att den kan undvikas", skriver Palttala.

Kan utländsk personalstyrka hjälpa till?

Kabinpersonal har tidigare under coronapandemin kritiserat Finnair för att använda utländsk personal medan inhemska anställda varit permitterade. Finnair vill inte kommentera i hur stor utsträckning man använder sig av utländsk personal och om det här kan bli aktuellt under den eventuella strejken.

"En del av Finnairs trafik sköts av våra samarbetspartner", är det enda som Palttala skriver om bolagets utländska personalstyrka.

Ett som är säkert är att många resenärers planer skulle påverkas av en strejk. Många skolor har sportlov nästa vecka och veckan därefter, så en eventuell strejk skulle påverka sportlovstrafiken.

"Sportlovsveckan är en viktig semestervecka och vi hoppas att alla familjer kan resa utan bekymmer. Vi meddelar om förändringar i flygen direkt till kunderna om de blir aktuella", skriver Palttala.

Många människor i snöig slalombacke.
Bildtext Många barnfamiljer åker på semester under sportlovet, exempelvis till Lappland för att skida slalom.
Bild: Yle / Mira Bäck

"Strejken fungerar som försvarsteknik"

En stor del av dem som jobbar inom kabinpersonalen, alltså som flygvärdinna, flygvärd eller steward, har en grundlön på under 2 000 euro.

Enligt Kokko är det oacceptabelt att Finnair och Palta vill sänka lönen ytterligare. Därför hotar man med strejk.

– Strejken fungerar som försvarsteknik. Finnair har lagt fram ett förslag där de anställdas anställningsförhållanden försvagas, hit hör punkter som vi inte kan godkänna. Finnair vill sänka och ändra anställningsvillkoren permanent, inte bara tillfälligt på grund av coronan. Det här kan vi inte tillåta, säger Kokko.

En flygvärdinna i munskydd kontrollerar en hatthylla på ett Finnairflyg.
Bildtext Flygbranschen har likt många andra branscher drabbats hårt av pandemin. Färre personer har flugit och många Finnairanställda har varit permitterade.
Bild: Juha Metso / All Over Press

Kokko säger också att vi nu går inför ljusare tider ur ett pandemiperspektiv och att det inte finns skäl att fortsätta med de här sytemen. Förhandlingsdirektör Pasi Vuorio vid Palta säger däremot i ett pressmeddelande att nedskärningar behövs för att flygbranschen ska överleva.

"ATK-strejken återspeglar en fullständig ignorering av branschens kamp för att överleva. Flygtrafiken hör till de sektorer som drabbats hårdats av pandemin och det är klart att återhämtningen från den här exceptionella perioden kommer ta lång tid. I stället för stridsåtgärder borde frågorna lösas vid förhandlingsbordet", säger Vuorio i pressmeddelandet.

Vuorio konstaterar vidare i pressmeddelandet att det är olyckligt att ordna en eventuell strejk just under sportlovsveckorna.

Svenska Yle har försökt nå Vuorio för ytterligare kommentarer, men utan resultat.

"Vi förstår att flygtrafiken tagit stryk av coronan"

Många inom flygbranschen har redan en tid höjt röster om höjda löner inom flygbranschen, så varför vill AKT fortsätta med samma kollektivavtal och inte förhandla om högre löner?

– Vi förstår att flygtrafiken tagit stryk av coronan och därför anser vi att det är rimligt att fortsätta med samma avtal – om vi inte hittar lösningar i förhandlingarna som bägge parter kan vara nöjda med, säger Kokko.

Under pandemin har många Finnairanställda varit permitterade och det här har lett till att de som varit på jobb fått mycket mer att göra. De anställda har på grund av pandemin tillfälligt förväntats göra en del av arbetet utanför arbetstid, exempelvis säkerhets- och passkontrollen, samtidigt som de förlorat en del av sin dagpenning. Det här systemet vill Finnair och Palta nu göra permanent.