Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ljusfestivalen i Borgå lockade 20 000 deltagare – troligt att Borgå ljus ordnas nästa år igen

Uppdaterad 16.02.2022 13:16.
Borgå domkyrka är upplyst i lila, mycket folk rör sig på gården.
Bildtext Borgå ljus lockade många besökare. De små röda ljusglimtarna är hjärtan som delades ut till deltagarna.
Bild: Hanna Othman / Yle

På veckoslutet firades ljusfestivalen Borgå ljus för tredje gången.

– Den fick nog människorna i rörelse och stämningen var toppen i år igen. Vår uppskattning är att ungefär 20 000 människor rörde sig på festivalen under veckoslutet. Vi är jättenöjda med det resultatet, säger Borgå stads evenemangsplanerare Katarina Broas.

Flest deltagare var det på fredagen och lördagen, då vädret var klart och fint till skillnad från söndagens snöslask.

– Jag skulle säga att söndagen var tystare än förra årets söndag, men till exempel på fredagen var det absolut mycket fler människor i farten än tidigare år, säger Broas.

Kvinna poserar.
Bildtext Katarina Broas är nöjd med årets ljusfestival, och har redan börjat fundera på vad man skulle kunna göra nästa år.
Bild: Privat

Hon påpekar också att festivalområdet sträckte sig ända från Domkyrkan till Kokonbacken. De nio ljuskonstverken var utplacerade över ett stort område för att det skulle finnas möjlighet att hålla distans till andra deltagare.

– Vid 19-tiden på lördagen var hela staden full med festivalbesökare, säger Broas.

Premiär för ny sorts ljusteknik

Utanför Domkyrkan delade staden ut små lysande hjärtan till besökarna. Det fanns 5 000 av dem och de tog snabbt slut.

Broas berättar att hon följt med vad människor lagt ut om evenemanget på sociala medier, och att både kunder och bekanta sagt sin åsikt.

– Det är ett jättebra tecken att människor blickar tillbaka till de tidigare festivalerna. Något verk kanske var finare i år, eller så fanns det något verk från förra året som man skulle ha velat se igen. Utveckligsidéer har vi också fått.

Mikko Kiviharjus konstverk vid Wilenius båtvarv var en tydlig publikfavorit.

– Det var en jättefin upplevelse. Det gick ut på att det var ett vattenmoln, ett ångmoln, som sprutades upp i luften, och så projicerades ljuskonstverket i vattenmolnet. Det var tredimensionellt, rörde på sig och var jättefint.

I Instagrampostningen här under kan du se en video på konstverket.

Broas har inte sett något liknande förut, och tror inte så många andra gjort det heller.

– Teknikerna och konstnären som byggde upp verket sa att det inte gjorts något liknande i Finland tidigare. Det var premiär för sådan här teknik, säger Broas.

Lockade långväga besökare

När det gäller utvecklingsförslagen så önskade vissa att det skulle ha funnits en planerad rutt igen, eller att avstånden inte skulle ha varit så långa. Någon ville ha färre projiceringar och mer ljusobjekt.

– Det varierar. Allt som allt tycker jag människorna varit jätteglada över att det ordnas. Det är öppet för alla, oavsett vem du är och varifrån du kommer. Det här är en festival som välkomnar alla.

När Yle Östnylands reporter besökte festivalen på fredagen träffade hon personer som kommit till exempel från Esbo för att titta på ljuskonsten.

Max, Sophie och Ann-Britt Knoblock framför gångbron i Borgå.
Bildtext Ann-Britt och Sophie Knoblock kom från Esbo för att hälsa på sonen och brodern Max som bor i Borgå.
Bild: Hanna Othman / Yle

– Vi har ett statistikverktyg som grundar sig på mobilsignaler. De är givetvis anonyma, men vi ser att det till exempel i Gamla stan på fredagen var en ökning av människor som rörde sig där och inte är Borgåbor. Ökningen var 60 procent jämfört med en annan fredag.

De flesta deltagarna som inte var Borgåbor kom från Helsingfors och resten av huvudstadsregionen. Näst flest kom från Lovisa. Också från de andra grannkommunerna kom det besökare.

Har blivit tradition

Det är ganska troligt att vi får njuta av ljuskonst också nästa vinter.

– Så länge som det finns resurser och en önskan om att sådant här ordnas så ser jag ingen orsak till varför vi inte skulle ordna. Festivalen måste utveckla sig. Det roliga med den är att den ändrar sig, den är aldrig likadan som tidigare år.

Det kan betyda att det kommer nya och spännande ljuskonstverk och nya platser man vill lyfta fram.

– Jag ser inget hot i sikte mot att vi inte skulle ordna det, konstaterar Broas.

Planeringen för nästa års festival har redan börjat komma i gång.

– Visst har tankarna gått åt det hållet. De två senaste åren har präglats så mycket av coronatiden. Det skulle vara trevligt att i fortsättningen ha fler evenemang och att kanske inte ha så stora avstånd mellan ljusobjekten. Det skulle kunna vara lite intimare, men det får vi se.