Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dopningsanklagade 15-åriga Kamila Valijeva imponerade stort – och delar åsikterna bland medtävlarna: "Vi står inte på samma linje"

Från 2022
Programmet är inte längre tillgängligt
Konståkaren Kamilja Valijeva imponerade i det korta programmet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ryska Kamila Valijeva leder damernas individuella konståkningstävling efter det korta programmet – trots att hon misstänks vara dopad. Rättvist? Inte enligt de som vågar kommentera fallet.

Kamila Valijeva har redan titulerats som en av de bästa ryska konståkarna genom tiderna. Och hon är bara 15 år gammal.

I Peking är hon solklar guldfavorit i damernas individuella konståkningstävling och skruvade upp förväntningarna ytterligare då hon ledde ROC till guld i lagtävlingen.

Strax innan medaljceremonin kom nyheten som damp ner som en bomb i Peking. Och plötsligt hade tonåringen stämplats på nytt – på ett sätt som man inte skakar av värst lätt.

Hon hade testat positivt för dopning.

Omdiskuterat domslut av skiljedomstolen

Den oberoende internationella antidopningsmyndigheten ITA berättade strax efter guldet i lagtävlingen att de analyserat ett test som Valijeva gett den 25 december i samband med de ryska mästerskapstävlingarna.

Provet innehöll ämnet trimetzadin, som klassas som dopning.

Den ryska antidopningsbyrån såg ingen orsak att stänga av supertalangen, Wada och IOK förde genast ärendet vidare till idrottens skiljedomstol Cas. Skiljedomstolen beslöt på måndagen att Valijeva ska få tävla i Peking, dels för att hon bara är 15.

En skymf mot den olympiska andan enligt vissa – minst tvivelaktigt enligt andra.

Men då den sista gruppen åkare kurvade ut på isen i Pekings isstadion fanns hon där. Och fick det största jublet då tävlingens främsta åkare presenterades för publiken.

Tårarna i Pekings isstadion

Visst, det fanns många ryska åskådare på läktarna, men också de kinesiska konståkningsvännerna applåderade ivrigt åt just den nu skandalomsusade superstjärnan.

Och med startnummer 26 ställde hon sig på isen. Blicken koncentrerad. Till synes oberörd.

Valijeva tog sina första skär till tonerna av In Memoriam av Kirill Richter. Lika graciös, lika elegant som alltid.

Kamila Valijeva i farten under det korta programmet i OS 2022.
Bildtext Kamila Valijeva i farten i Peking på tisdagen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Hon åkte ett halvt varv medsols längs med kanten av isplanen då hon tog avstamp för sitt första hopp, en trippelaxel. Hoppet såg ut att lyckas, men Valijeva landade snett. En bråkdels sekund hann publiken hålla andan innan Valijeva visat sig hållas på benen och fortsatt sitt korta program.

Ett program som trots missen var det bästa av alla på tisdagen. Totalpoängen 82,16 ger henne ledningen inför det fria programmet.

Och då programmet var över kunde Valijeva inte stoppa tårarna.

Sådana hade det hunnit bli många av under veckoslutet också.

Frågetecken kring ämnet hon testade positivt för

Valijeva har undvikit media så gott det går i Peking efter att nyheten om dopningsmisstankarna blev offentlig. Hon har i praktiken bara talat med rysk media, och berättade efter träningspasset inför det korta programmet att hon gråtit av både sorg och glädje.

Först uppgivet utan att veta vad som kommer att hända – och sen lättat då hon fått höra att hon får fortsätta tävla.

Det är de här vinterspelen hon satsat på medvetet redan i flera år. Konståkningen började hon med redan i treårsåldern och hennes familj har, enligt Valijeva själv, uppoffrat allt annat i livet för att ge henne möjligheten att utvecklas till den bästa.

Och den bästa ser hon ut att vara. Men medlen som hon använde för att nå toppen diskuteras nu.

Själv hävdar Valijeva – eller närmare bestämt hennes advokat – att hon av misstag fått i sig det förbjudna ämnet, som används i bland annat hjärtmediciner, då hon druckit vatten ur samma glas som hennes farfar. Och att hennes farfar då skulle ha recept för medicin som innehåller trimetzadin.

Dessutom finns det inte heller vetenskapliga bevis för att ämnet faktiskt skulle ha prestationshöjande egenskaper för friska idrottare. Det berättade FCEI:s medicinska expert Pekka Rauhala för Helsingin Sanomat på veckoslutet.

Wada klassar enligt honom trimetzadin som dopning utgående från en teori om att det kan hjälpa till med uthålligheten.

– Men det finns ingen data som stöder det här, konstaterade Rauhala.

Oavsett fanns det spår av en förbjuden substans i Valijevas dopningstest. Och diskussionen kring fallet avtog inte direkt efter tisdagens korta program.

"Bara sorgligt"

Det var fullspäckat i pressutrymmena i hallen, och kamerorna smattrade konstant då den omsusade guldfavoriten stod på isen. Endast en bråkdel av journalisterna på plats fick plats i presskonferensrummet.

Där satt ändå inte Valijeva. Och varken tvåan, ROC:s Anna Sjtjerbakova, eller trean, Japans Kaori Sakamoto, ville alls kommentera fallet.

– Jag fokuserar på det jag kan göra, säger Sjtjerbakova.

Alla var inte lika tystlåtna efteråt. Brittiska Natasha McKay lade gladeligen ut texten om dopningsfallet i intervjuzonen efter sin insats.

– Borde någon som testat positivt för dopning få tävla? Nej, det är ju uppenbart inte rättvist. Vare sig det är konståkning eller någon annan gren så utgår man ju från att alla ska stå på samma linje. Den möjligheten har vi inte fått, säger hon enligt arrangörernas informationstjänst för medier.

Natasha McKay försöker resa sig efter en vurpa på isen.
Bildtext Natasha McKay föll under sitt korta program.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

IOK vägrar dela ut medaljerna i lagtävlingen på grund av det oklara läget. För även om Cas tillät Valijeva att tävla i Peking så är ärendet långt ifrån färdigbehandlat. Skiljedomstolen ska ännu ge en definitiv dom i fallet.

Därför kommer IOK inte heller att dela ut medaljer i den individuella tävlingen om Valijeva skulle få kliva upp på pallen. Och därför är det 25 åkare som gick vidare till det fria programmet.

Den sista åkaren som gick vidare? Finlands Jenni Saarinen – helt och hållet tack vare Valijevas dopningsfall.

– Jag tycker bara synd om dem som borde få sin medalj. Det är en enorm del av OS-upplevelsen. Det är sorgligt att de inte får ta del av det, säger McKay.

Det fria programmet står i tur på torsdag.

Diskussion om artikeln