Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nato backar inte – riktar i stället blickarna mot en förstärkning av de östra medlemsländerna

Uppdaterad 16.02.2022 11:56.
Stoltenberg: "Vi överväger om vi borde ha en mer långsiktig närvaro i alliansens östra delar" - Spela upp på Arenan

Natoländernas försvarsministrar samlas i dag till ett möte under hotande mörka krigsmoln. Medan man fortfarande vill tro på en diplomatisk lösning, planerar man också att ytterligare förstärka östra Europa.

BRYSSEL Militäralliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg konstaterade i går på tisdagen att man ännu inte har sett några tecken på att Ryssland skulle ha minskat sin militära närvaro vid den ukrainska gränsen.

Det ryska försvarsministeriet hade tidigare meddelat att man drar tillbaka en del av de styrkor som har genomfört militärövningar vid gränsen.

Stoltenberg avfärdade ändå inte helt en fredlig lösning på krisen.

– Det finns vissa tecken från Moskva att diplomatin ska fortsätta. Det ger anledning till en försiktig optimism, konstaterade han.

Största Natoförstärkningen sedan Krimkrisen?

Enligt diplomatkällor kommer försvarsministrarna under sitt två dagar långa möte i Bryssel att besluta ifall de ska ge sina militärbefäl order om att planera en ytterligare förstärkning av östra Europa.

Det skulle handla om sända stridsgrupper på ett tusen soldater var till Bulgarien och Rumänien och eventuellt också till Slovakien och Ungern.

Detta som tillägg till den förstärkning som man meddelade om tidigare i år.

Ifall det förverkligas så skulle det vara fråga om Natos största förändring av sin militära kraft i Europa sedan 2014, när Ryssland annekterade Krim. Det fick den västliga militäralliansen att placera bataljoner i Estland, Lettland, Litauen och Polen.

Men det kan ändå närmast ses som symboliska åtgärder då Ryssland har mobiliserat 130 000 soldater och krigsmateriel runt Ukraina.

Även om Stoltenberg inte bekräftade planerna så sade han under presskonferensen att man nog planerar mera långsiktiga satsningar vid Natos östra gräns, och nämnde utplacering av stridsgrupperna till exempel i Rumänien.

– Vi måste förstå att Rysslands betydande militära upptrappning sannolikt får långsiktiga konsekvenser och leder till en långsiktig försämring av säkerheten i Europa, var Natochefens budskap.