Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Studerande välkomnar höjda inkomstgränser – och fyra andra nyheter den här onsdagsmorgonen

Sprutor laddade med coronavaccin.
Bildtext Ett universellt coronavaccin kan utvecklas redan inom de två närmaste åren, och förhindra framtida coronaviruspandemier, visar forskning.
Bild: Matti Myller / Yle

God morgon! Här får du några nyheter att inleda onsdagen med.

Höjda inkomstgränser får ros av studerande

Studerande välkomnar regeringens beslut att höja inkomstgränserna för dem som lyfter studiestöd och jobbar vid sidan om studierna.

Årligen går 40 000 studerande över inkomstgränsen och är tvungna att betala tillbaka studiestöd.

En som råkat ut för just det är Melissa Hendrén, som studerar biosystem och biomaterialteknik på magisternivå vid Aalto-universitetet. Hendrén extraknäckte som skolassistent en vår och tjänade lite för mycket det året.

Studerande som sitter framför en bärbar dator i ett tomt klassrum.
Bildtext Melissa Hendrén använde studielån för att betala tillbaka studiestöd.
Bild: Saga Mannila / Yle

– Jag trodde att jag hade räknat rätt, men hade slarvat och måste betala tillbaka en månads stöd (cirka 250 euro). Jag betalade det tillbaka från mitt studielån, säger Hendrén.

Också studerandeförbunden är nöjda med beslutet och säger att de höjda inkomstgränserna uppmuntrar studerande till att vara flitiga.

Universellt coronavaccin kan bli verklighet inom två år

Det finns ett brådskande behov av ett universellt coronavaccin, bedömer Världshälsoorganisationen WHO.

Matti Sällberg som är vaccinforskare och professor vid Karolinska institutet i Sverige bedömer att en ny coronaviruspandemi kan bli aktuell, kanske redan inom 10–20 år.

Ett universellt vaccin kunde ändå ge skydd mot åtminstone allvarlig sjukdom på förhand.

– Man kan skydda dels människoliv, och dels sjukvården från att haverera, påpekar Sällberg.

Porträtt på Matti Sällberg.
Bildtext Matti Sällberg är vaccinforskare och professor vid Karolinska institutet i Sverige.
Bild: Peter Andréasson

Matti Sällberg ser det som ytterst realistiskt att forskare lyckas utveckla ett universellt coronavaccin, och det relativt snabbt.

– Inom ett par år tror jag mycket väl att det kan finnas ett.

Människorättsläget i Tjetjenien oroar – regimkritikers familjemedlemmar utsatta också utanför landet

Det svåra människorättsläget i kaukasiska Tjetjenien har lyfts upp igen, efter att en mamma till regimkritiker tvingats tillbaka till delrepubliken.

Den 52-åriga Zarema Musajeva fördes bort i januari. Hennes familj är kritisk till den tjetjenska regimen under Ramzan Kadyrovs ledning, och enligt familjen är gripandet av Musajeva en hämndaktion.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch utnyttjar ledaren Ramzan Kadyrov familjemedlemmar för att komma åt kritiker.

En demonstrant håller upp ett plakat med texten "Kadyrov mördare".
Bildtext Demonstration mot den tjetjenska regimen utanför det ryska konsulatet i London år 2019.
Bild: Penelope Barritt/Shutterstock/All Over Press

– Kadyrov och hans kolleger kan göra vad de vill till vilken som helst tjetjen och Kreml tittar åt ett annat håll. Det här gäller både inne i Tjetjenien, i Ryssland och utomlands, säger Tanja Loksjina, biträdande direktör för Europa och Centralasienavdelningen vid Human Rights Watch.

Natoministrar möts i Bryssel

Natoländernas försvarsministrar samlas i dag till möte i Bryssel.

Enligt diplomatkällor kommer försvarsministrarna under sitt två dagar långa möte att besluta ifall de ska ge sina militärbefäl order om att planera en ytterligare förstärkning av östra Europa.

Militäralliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg konstaterade i går att man ännu inte har sett några tecken på att Ryssland skulle ha minskat sin militära närvaro vid den ukrainska gränsen, men avfärdade ändå inte en fredlig lösning.

– Det finns vissa tecken från Moskva att diplomatin ska fortsätta. Det ger anledning till en försiktig optimism, konstaterade han.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Bildtext Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under ett virtuellt möte i januari 2022.
Bild: AOP

Spännande OS-dag för Finland

I vinter-OS i Peking är många finländska idrottare i hetluften i dag.

Finland jagar medaljer i lagsprint både på herr- och damsidan, Damlejonen spelar om brons mot Schweiz och också Herrlejonen möter Schweiz i kvartsfinal.

Vi följer givetvis med dagens OS-händelser på vår webbplats!

Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski efter prisutdelning.
Bildtext Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski har medaljvittring igen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Vädret

Landets södra och mellersta delar får milt ostadigt väder, med lokala regnskurar och lätt snöfall till en början och på eftermiddagen något rikligare snöfall och regn vid kusten.

I Norra Österbotten och Kajanaland är det mulet och snöar på många håll. Lappland har till en början uppehållsväder, men på eftermiddagen snöar det lokalt.

Temperaturen rör sig i landets södra och mellersta delar mellan -1 och +2 grader, i Norra Österbotten och Kajanaland mellan 0 och -10 grader och i Lappland mellan 7 och 20 minusgrader.

I landskapen Egentliga Finland, Satakunta, Nyland, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen, Södra Karelen, Birkaland, Mellersta Finland, Södra Savolax, Södra Österbotten och Österbotten är trottoarerna mycket hala på grund av ett tunt lager vatten ovanpå isiga ytor.