Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina firade nationell enighet och Ryssland uppger sig dra tillbaka styrkor från Krim

Från 2022
Uppdaterad 16.02.2022 15:27.
Män och kvinnor håller i en väldig ukrainsk flagga
Bildtext I Ukraina hade myndigheterna utlyst en dag av nationell enighet
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I Ukraina firades den dag av nationell enighet som president Volodomyr Zelenskyj utlyst. Enligt en del amerikanska myndigheter var onsdagen ett möjligt datum för en eventuell rysk invasion.

I centrum av Kiev var Ukrainas flaggor hissade på alla myndighetsbyggnader men för de flesta av stadens invånare var det en vardag bland andra.

‒ Det är en helt vanlig dag, men de här flaggorna är här för att visa att vi inte är rädda för någon. De lyckades inte skrämma oss, sa kaféägaren Mykola till nyhetsbyrån Reuters.

I ett televiserat tal sa Zelenskyj att ukrainarna är eniga i önskan att få leva i fred.

‒ Ingen kan älska vårt hem som vi kan. Och bara vi tillsammans kan skydda vårt hem, sa han.

Ryska tillbakadraganden?

Samtidigt som Ukraina firade nationell enighet fortsätter det geopolitiska spelet mellan Ryssland och västländerna.

I Ryssland gick både Kremls och det ryska utrikesministeriets talespersoner till angrepp mot USA, och skämtade om amerikanernas invasionsvarningar.

‒ Natten förflöt som vanligt. Vi sov lugnt. På morgonen började vi arbeta som proffs, sa Kremls talesman Dmitrij Peskov.

Det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova
Bildtext Det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zacharova är känd för sina hårda och ofta provokativa uttalanden.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Utrikesministeriets taleskvinna Maria Zacharova skämtade om att USA och Storbritannien borde meddela alla invasionsdatum under det kommande året så att hon kan planera sin semester.

Men västländerna påpekar att det hittills inte finns några tecken på att Ryssland skulle ha vara på väg att trappa ned spänningarna vid gränsområdet och situationen fortfarande är allvarlig.

I går kväll sa USA att Ryssland fortfarande har 150 000 soldater i närheten av Ukrainas gränser och varnade för att invasion fortfarande är möjlig.

Fortsatt hot

Ryssland uppgav på onsdagsmorgonen att en del styrkor börjat lämna den annekterade Krimhalvön för att återvända till sina baser efter slutförda krigsövningar.

Ryssland har publicerat videor som uppges visa militärfordon som lämnar Krim - Spela upp på Arenan

Det ryska försvarsministeriet uppger att enheterna från det södra militärdistriktet kommer att ta med sig artilleri, stridsvagnar och andra pansarfordon från Krim.

Ryssland tog över och annekterade Krimhalvön från Ukraina 2014. Annekteringen har inte erkänts av merparten av världens länder och har fördömts av bland annat FN:s generalförsamling.

Nato väntar

Rysslands ambassadör till Irland meddelade senare på onsdagen att styrkorna i västra Ryssland kommer att återgå till normal utplacering inom tre till fyra veckor.

Nato har hittills inte sett några tecken på att Ryssland minskat sina styrkor i Krim. Rysslands militära närvaro vid gränsen mot Ukraina har inte heller minskat, enligt Nato.

Ett ryskt raketbatteri avfyrar en raket under en krigsövning
Bildtext Rysslands krigsövningar har väckt oro för en möjlig invasion av Ukraina.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är tvärtom är fler ryska enheter på väg mot gränsområdet.

‒ Det återstår att se om det pågår ett ryskt tillbakadragande. Vad vi har sett är att de ökar antalet trupper, och fler styrkor är på väg, sa Stoltenberg då Nato inledde sitt utrikesministermöte i Bryssel.

Försäkran från Belarus

Ryssland har kallat västländernas varningar om en möjlig invasion för hysterisk krigspropaganda. På onsdagen uppgav Kreml att Nato har fel i att det saknas bevis för att Ryssland drar tillbaka styrkor.

Enligt militäranalytiker skulle ett klart tecken på ett större ryskt tillbakadragande vara om de styrkor från ryska fjärran östern som deltar i krigsövningen i Belarus återvänder till sina baser.

På onsdagen försäkrade också Belarus utrikesminister Vladimir Makej att de ryska soldaterna kommer att lämna landet efter att krigsövningen är över.

‒ Inte en enda rysk soldat eller en enda bit rysk militär utrustning kommer att stanna i belarusiskt territorium efter övningarna med Ryssland är slutförda, sa Makej under en presskonferens i Minsk.

Cyberattack

Under morgonen meddelade det ukrainska försvarsministeriet att det utsetts för en storskalig cyberattack. Enligt ministeriet inleddes attacken på tisdagen och är den mest omfattande någonsin.

Ministeriet uppger att angriparna lyckats hitta svagheter i sajtens programvara. Två banker har också angripits.

Ukraina har hittills inte pekat ut någon misstänkt för attacken, men låter förstå misstankarna riktas mot Ryssland.

‒ Det är inte uteslutet att aggressorn använder sig av en taktik av små smutsiga knep eftersom dess aggressiva planer inte fungerar på stor skala, uppger Ukrainas myndighet för strategisk kommunikation och informationssäkerhet.

Ryssland förnekar föga överraskande all inblandning i cyberattacken.

‒ Vi vet inget. Som väntat fortsätter Ukraina att anklaga Ryssland för att som inträffar, sa Kremls talesman Dmitrij Peskov.

Källor: AFP, Reuters, AP