Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Antalet sexualbrott sköt i höjden i Raseborg men sjönk lika snabbt året därpå – polisen förklarar hur det är möjligt

En man med polisbricka runt halsen står utomhus med en polisbil i bakgrunden.
Bildtext Kriminalkommissarie Mats Sjöholm upplever att det trots allt är ganska tryggt och säkert att bo på Raseborgspolisens område, dit Raseborg, Hangö och Ingå hör.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Brottsstatistiken för Västnyland visar toppar och dalar bland annat när det gäller sexualbrott i Raseborg och Ingå. Våldsbrotten har också ökat, i Raseborg ökade misshandlarna både på allmänna platser och i privata hem.

Antalet anmälda brott minskade i fjol på hela Västra Nylands polisinrättnings område, som sträcker sig från Hangö till Esbo.

Lokalt är trenden omvänd. I Raseborg, Hangö och Ingå ökade antalet brott mot strafflagen, dit de allra flesta typer av brott hör. Det har de stadigt gjort redan i ett par år.

En graf som visar att antal brott mot strafflagen har ökat i Raseborg, Hangö och Ingå och man jämför statistiken från 2021 med statistiken från året innan.

Utvecklingen är inget som oroar kriminalkommissarie Mats Sjöholm vid Raseborgspolisen.

- Det är en bra sak att man anmäler brott till polisen, konstaterar Sjöholm, som är ganska nöjd med statistiken för Raseborgspolisens område.

Våldet ökar

Det finns några typer av brott som sticker ut ur statistiken. Till exempel våldsbrotten har ökat i Västnyland. En allmän trend under coronaepidemin har varit att våldet flyttat från allmänna platser till privata hem då krogar och restauranger inte kunnat ha öppet som normalt.

I Raseborg däremot syns en ökning av misshandlar både på privata och på offentliga platser.

– En bidragande orsak kan vara att mycket folk var i gång i somras när coronaläget var bra, säger Sjöholm.

Narkotikabrotten minskar - men inte användningen

Stölderna har också ökat en aning i Hangö, Raseborg och Ingå. Exakt vad det beror på är svårt att säga men på ett allmänt plan går egendomsbrott väldigt ofta hand i hand med narkotikabrottslighet, säger Mats Sjöholm.

– Man stjäl sådant som är lätt att förvandla till pengar eller byta till droger.

Statistiskt sett har narkotikabrotten på hela Västra Nylands polisinrättnings område minskat, lokalt även i Raseborg. Det betyder ändå inte att användningen eller försäljningen av narkotika i regionen i praktiken skulle ha minskat.

Narkotikaanvändningen är utbredd i regionen och det som polisen lyckas avslöja är bara toppen av isberget, konstaterar Mats Sjöholm.

– Narkotikabrottsligheten är sådan att ju mer man övervakar desto mer kommer fram. Det har att göra med vår övervakning.

Narkotikabrottsligheten, liksom mycket annan brottslighet, har flyttat till nätet. Sådana servrar, sidor och nätverk som används för droghandel är inte alltid så lätta för polisen att komma åt.

Enskild gärningsman orsakar topp i statistiken

Statistiken över sexualbrott i Raseborg sticker ut i fjolårets statistik. Sexualbrotten har minskat med drygt 80 procent. År 2020 anmäldes 107 sexualbrott, i fjol 20 stycken.

Den höga siffran år 2020 beror på en serie där en gärningsman var misstänkt för cirka 90 gärningar. Det är fråga om en person som kontaktat barn på nätet och brottsrubriceringen är sexuellt utnyttjande av barn. Fallet har gått till åtalsprövning.

I Ingå ökade sexualbrotten med 900 procent i fjol. Då anmäldes 10 sexualbrott, i jämförelse med ett enda året innan.

– Procentuellt är det en jättestor ökning, men där finns ingen större serie. Det är ett sammanträffande, säger kriminalkommissarie Mats Sjöholm.

Polisen analyserar brottsstatistiken och använder den bland annat till att styra verksamheten, om några tydliga fenomen eller brottsplatser syns i statistiken. Hurdana ändringar som görs i årets verksamhet är ändå svårt att säga, eftersom statistiken nyligen gjordes säger Sjöholm.

Sexualbrotten sjönk brant i Raseborg men ökade kraftigt i Ingå - polisen analyserar varför brottsstatistiken ser ut som den gör

10:47