Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Studerande tar över Vasa universitet i protest mot distansstudier: "Vi vill att studerande får den känslan att de verkligen vill komma tillbaka till campus"

Från 2022
Uppdaterad 16.02.2022 14:04.
Två unga kvinnor står framför en tegelbyggnad. I bakgrunden ser man en skylt som visar Vasa unis campus.
Bildtext Emma Lehtonen och Vilja Tallgren är studerande på Vasa Universitet.
Bild: Anna Wikman / Yle

Studenter vid Vasa universitet samlas idag på campus i hopp om att återställa gemenskap och närundervisning.

Vasas studerande oroar sig för sina medstuderandes välmående eftersom de sociala kontakter som studerande får i studierna har minskat under de senaste åren.

I och med coronapandemin har distansundervisning blivit vardag. Vasa Universitets plan är att delvis återgå till närundervisning för smågrupper från och med februari, men de studerande vill snabba på återgången till fullskalig närundervisning.

Därför har de studerande på onsdagen samlats i auditorium Levón för att studera tillsammans.

Opiskelijoita auditoriossa
Bild: Anna Wikman / Yle

Emma Lehtonen och Vilja Tallgren är studerande på Vasa Universitet och har varit med och arrangerat samlingen.

– Meningen är att visa åt universitetet att studerande verkligen vill återvända till närundervisning och på samma gång väcka upp gemenskap, säger Tallgren.

Arrangemang via sociala medier

Det hela började som ett upptag bland några studerande. Genom en app har budskapet spridit sig och studerande har bjudits in till Vasa universitet.

– Betydelsen av närkontakt har diskuterats bland oss studerande och vi kom fram till att det skulle vara coolt om alla på en gång kom till campus och visade att det här är viktigt, säger Lehtonen.

Opiskelijoita auditoriossa
Bild: Anna Wikman / Yle

Lehtonen och Tallgren hoppas att de får återgå till närundervisning efter det här.

– Det har varit mycket prat om att vi måste få återgå till närundervisning, men i verkligheten är vi många studerande som inte har fått komma till skolan för att studera på två år. Vi vill att närundervisningen ökar och att studerande känner att de verkligen vill komma tillbaka till campus, säger Tallgren.

– Vi vill också att de studerande som inte tidigare har kunnat komma till campus nu ska komma hit idag och bekanta sig med området, säger Lehtonen.