Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Helsingfors är för litet för borgmästare Juhana Vartiainen: "Höga boendekostnader är ett tecken på framgång"

Från 2022
Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen gästar Daniel Olin för att berätta om barndomsåren i Paris, sina schemalagda tupplurer och sina stora planer för Finlands huvudstad, - Spela upp på Arenan

Juhana Vartiainen var en hängiven socialdemokrat tills han plötsligt blev samlingspartist. Som Helsingfors borgmästare drömmer han om en större och internationell huvudstad i klass med Stockholm.

I sin roll som landets tyngsta borgmästare är Juhana Vartiainen politiker, verkställande direktör och sitter på toppen av en tjänstemannapyramid som rymmer 39 000 anställda.

Aldrig har han haft så mycket makt som nu. Hur känns det?

– Jag är en principmänniska som vill främja bra lösningar i den offentliga sektorn. Här kan jag påverka, svarar han.

Men största delen av sin karriär har Vartiainen stått utanför politiken. Som meriterad nationalekonom var han fullt sysselsatt inom forskningsvärlden, tills han en dag fick ett oväntat samtal som förändrade allt.

Från socialdemokrat till samlingspartist

Året var 2015 då Vartiainen plötsligt fick ett samtal från Samlingspartiets dåvarande ordförande, Alexander Stubb. Stubb undrade om Vartiainen var intresserad av att ställa upp som partiets kandidat i det kommande riksdagsvalet.

Och Vartiainens spontana svar? Han bara skrattade.

Men sen började han fundera på saken.

– Det svåra var att lämna mitt intressanta jobb som chefsdirektör vid Statens ekonomiska forskningscentral. Däremot var jag redan frustrerad på sossarna.

Sossarna, ja. Vartiainen hade nämligen varit en hängiven socialdemokrat största delen av sitt liv. Han var bara 18 år då han gick med i partiet – dels inspirerad av tidens anda, dels för att göra uppror mot det konservativa hem han var uppvuxen i.

En man klädd i mörkblå kavaj, rosa skjorta och glasögon tittar in i kameran och ler.
Bildtext "Socialdemokraterna i Sverige har också en vänsterretorik, men de är mer realistiska i sin ekonomiska politik än socialdemokraterna i Finland" tycker Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

– Men mitt synsätt började förändras då jag blev professionell nationalekonom i Sverige. Det lutar på ett naturligt sätt mot den ekonomiska liberalismen.

I takten till befolkningens stigande ålder blev Vartiainen allt oroligare för hur välfärdssamhället skulle finansieras i längden. Han började prata för en höjd pensionsålder och en starkare arbetslinje, men till sin frustration upplevde han att socialdemokraterna inte värdesatte nationalekonomernas synpunkter tillräckligt.

Tvärtom kände han sig ofta totalt ignorerad.

– Det skulle inte vara svårt för mig att vara socialdemokrat i Sverige. Där finns det fortfarande högersossar. Men socialdemokraterna i Finland är på villovägar och tror inte tillräckligt på marknadslösningar.

Så svaret på Stubbs fråga blev till sist ett ja. År 2015 blev Vartiainen vald till riksdagen fick genast hoppa på regeringsförhandlingarna.

Drömmarnas Helsingfors

År 2019 blev Vartiainen återigen vald till riksdagen, men den här gången fick Samlingspartiet nöja sig med oppositionen. Det var tröttsamt för Vartiainen som ville påverka saker i högre grad än så.

Därför blev jobbet som Helsingfors borgmästare en nytändning för honom.

– Jämfört med att sitta i oppositionen är det givande att kunna fatta beslut, implementera dem och få någonting till stånd.

Städernas framgång är avgörande för hela Finland

Juhana Vartiainen

Som borgmästare drömmer Vartiainen om ett större, mer internationellt Helsingfors i klass med en av hans älsklingsstäder, Stockholm. Han vill bygga mängder av nya bostäder och attrahera studeranden och arbetskraft från övriga Finland och resten av världen.

På så sätt blir hela landet rikare och lyckligare, menar han.

– Den ekonomiska tillväxten handlar i hög grad om urbanisering. Produktiviteten ökar och teknologiska framsteg sker snabbare i städerna. Städernas framgång är avgörande för hela Finland.

Men i en växande storstad finns också risk för socioekonomisk ojämlikhet mellan stadsdelar, vilket i sin tur kan leda till ökad kriminalitet. Att motverka segregation är därför en central målsättning för Helsingfors stad.

– Det handlar mycket om att satsa extra resurser på förskolan, dagis och skolan. Men också bostadspolitik, man ska bygga alla typer av bostäder överallt. Vi vill ha en blandning av människor i Helsingfors. Det är en utmaning men hittills har vi lyckats hyfsat bra.

Men boendekostnaderna i Helsingfors är skyhöga. Finns det en risk att det blir för dyrt att bo här?

– Nej, på sätt och vis är det ett tecken på framgång. Priserna går upp för att fler vill flytta in än vad som ryms. Vi kan lindra den utvecklingen genom att bygga mer bostäder. Men i grund och botten skulle inte ens du vilja att bostadspriserna sjunker. Det kännetecknar en stad på nedgång. Därför gäller det att gilla läget, som svenskarna säger.

Juhana Vartiainen

Juhana Vartiainen gästar Daniel Olin i kväll klockan 19.00 på Yle Fem och på måndag 28.2 kan en längre version av intervjun höras i Yle Vega klockan 19.22. Hela intervjun som gjordes 15.2 finns också på Yle Arenan.

Hör Juhana Vartiainen berätta hur levnadsstandarden mellan Finland och Frankrike skilde sig åt i slutet 60-talet:

Borgmästare Juhana Vartiainen: Helsingfors otänkbart utan svenskan - Spela upp på Arenan