Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingforsrenen fick återvända till naturen – den bortsprungna kalven flyttades till Lauhavuori nationalpark

Från 2022
En ren springer genom en port. Den ser mager ut.
Bildtext Här blir en av renarna som fötts på Högholmen frisläppt.
Bild: Annika Sorjonen / Högholmen

Renkalven som på något vis hamnat i Norra Haga i Helsingfors i mitten av januari har nu tagit de första stegen för att återvända till naturen. Högholmens djurpark, som inhyst skogsrenen, flyttade den och tre andra till Lauhavuori nationalpark.

Renarna bor än så länge i en inhägnad, där de får vänja sig med naturen.

De tre andra renarna är födda på Högholmen i Helsingfors. Högholmen skriver i sitt pressmeddelande att man klart kunde se en skillnad på renarnas reaktion då de släpptes ut i inhägnaden. De tre renarna som vuxit upp på Högholmen tog sina första steg försiktigt, medan den tidigare vilda skogsrenen genast sprang iväg, och kände igen skogen som ett tryggt ställe.

Djuren flyttades kring lunchtid på tisdagen. De sövdes ner och flyttades in i en trailer, där de sedan väcktes upp för resan.

Tio andra skogsrenar bor i inhägnaden. Inhägnadens storlek är 31 hektar, och planen är att renarna därifrån ska kunna återvända till naturen. Än så länge följer inhägnadens personal med renarna med övervakningskameror och matar dem. De fyra renarna har också blivit öronmärkta med gps-sändare, så att personalen ska kunna följa med deras rörelser också efter att de blivit frisläppta.

Diskussion om artikeln