Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fänriksgatans matutdelning i Borgå har hittat nya lokaler – behöver hjälp av staden för att kunna betala hyran

Från 2022
Ett par händer med handskar på ger två yoghurtburkar.
Bildtext Mathjälpen i Borgå måste sluta eller flytta. Arkivbild.
Bild: Yle/ Lone Widestam

Fänriksgatans mathjälp har febrilt letat efter ett nytt verksamhetsställe sedan beskedet om att staden inte har några lokaler att erbjuda.

Huset på Fänriksgatan, där mathjälpen hållit till i många år, ska rivas. Istället byggs nya bostäder och affärslokaler i kvarteret. Det är oklart när rivningsarbetena börjar, men det kan ske ännu i vår.

– Vi har tittat på alternativa lokaler för vår verksamhet. De är på alla sätt passande men vi måste fundera på hur vi får den finansiella biten i ordning. Allt hänger egentligen på om staden går med och stöder oss, säger Katja Paasonen.

Hon har sedan årsskiftet varit ordförande i föreningen Porvoon lähimmäistyö som står bakom matutdelningen. Föreningen har inga intäkter och alla som arbetar för den gör det på frivillig basis.

Paasonen vill inte berätta exakt var de nya lokalerna är, men säger att de ligger centralt så det är lätt att ta sig dit. Med hyra och el kostar de nya lokalerna omkring 3 000 euro per månad.

– Vi kommer att ha ett möte med staden den 2 mars. Efter det vet vi mer, säger Paasonen.

Håkan Mansner och Katja Paasonen vid kylbilen.
Bildtext Föreningens tidigare ordförande Håkan Mansner och nuvarande ordförande Katja Paasonen. Arkivbild.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Matutdelningen fortsätter som vanligt på Fänriksgatan ända tills huset rivs eller tills man får flytta till de nya lokalerna.

– Vi strävar efter att hålla igång verksamheten utan uppehåll. Det är viktigt för oss att hålla fast vid att människorna ska få den hjälp som de behöver, säger Paasonen.

Mat delas ut varje tisdag, torsdag och fredag mellan klockan 12.30 och 14.

– På grund av coronaviruset har det kommit lite färre människor än normalt. Antalet personer som behöver hjälp har varit mellan 150 och 250 personer per utdelningsdag, och nu har det kommit mellan 100 och 150 personer, säger Paasonen.

Hon tror många håller sig hemma för att undvika smittan.

– Många av dem som brukar komma är sjuka eller i dåligt skick.

En vit byggnad i vårsolen.
Bildtext Huset på Fänriksgatan 16 ska rivas. Arkivbild.
Bild: Yle / Mira Bäck

Man försöker göra matutdelningen så trygg som möjligt. Det gäller att använda munskydd, desinficera händerna och hålla avstånd. Kunderna berättar vad de vill ha och personalen räcker över varorna för att minska på beröringen av dem.

– Vi har kunnat hålla öppet eftersom det inte har varit några smittofall här, säger Paasonen.

Framtiden oroar

Både frivilligarbetarna och mathjälpens kunder är oroliga för läget med lokalerna.

– Alla är rädda för att mathjälpen ska sluta, och det finns ingen ersättande verksamhet. Nog syns oron, ångesten och hopplösheten på människorna.

Om matutdelningen slutar så tror Paasonen det kommer att ha skadliga hälsoverkningar för kunderna. Många har inte råd att äta en lika varierad kost om de måste köpa all sin mat från affären.

- Det här är ett ställe dit man kan komma med låg tröskel och där någon frågar hur man mår.

Paasonen berättar att verksamheten är viktig också för många av de frivilliga som annars kanske skulle gå sysslolösa.

Dessutom är det ett stort nätverk som är involverat i verksamheten. Affärer donerar mat som de annars skulle vara tvunga att betala bioavfallsavgift för. Matvaror som inte längre kan ätas av människor, så som torrt bröd och varor där bäst före-datumet gått ut, blir djurfoder. På så sätt får flera lokala djurgårdar också hjälp. Om något blir över så komposteras det.

– Det handlar om att aktivera gemenskapen och få alla med, säger Paasonen.

Det här är ett ställe dit man kan komma med låg tröskel och där någon frågar hur man mår

― Katja Paasonen

Diskussion om artikeln