Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Västländer skeptiska till ryska påståenden om reträtt medan Ryssland publicerar nya klipp på truppförflyttningar – USA: "Ryssland har tvärtom ökat sin närvaro vid gränsen"

Från 2022
Uppdaterad 17.02.2022 14:34.
Ryssland publicerar nya klipp på truppförflyttningar - Spela upp på Arenan

USA avfärdar de ryska påståendena om att man dragit tillbaka en del soldater från den rysk-ukrainska gränsen. Ryssland har i stället ökat närvaron, uppger en anonym källa inom administrationen. På torsdagsmorgonen publicerade Ryssland nya klipp.

Enligt källan från Vita huset har Ryssland satt in 7 000 soldater till, varav en del anlände till området på onsdagen.

– Vi fortsätter att få indikationer på att de kunde använda sig av falska svepskäl för att rättfärdiga en invasion, säger källan.

Svepskälen kunde exempelvis handla om påstådd Natoaktivitet eller ett intrång på ryskt territorium.

Källan menar att Rysslands uttalanden om vilja att nå en diplomatisk lösning går stick i stäv med dess handlingar.

– Varje indikation vi nu har är att de offentligt säger sig vara villiga att tala, och kommer med påståenden om en nedtrappning medan de privat mobiliserar inför krig.

Nya ryska klipp

På torsdagsmorgonen publicerade Rysslands försvarsministerium nya klipp på det de säger att är truppförflyttningar.

Enligt Ryssland har militärövningen i dess västra militärdistrikt nu slutförts och trupperna återvänder nu till sina baser.

På klippet ses trupper och militärutrustning föras i väg. Enligt ministeriet ska militärfordonen föras ungefär 1 000 kilometer bort med tåg.

Nato: Fler styrkor på väg

Också andra västländers ledare ställer sig skeptiska till de ryska uppgifterna om truppförflyttningar efter avslutade militärövningar.

I går gick Nato och Storbritannien ut med att man inte hittills sett några bevis på att Ryssland faktiskt drar sig tillbaka. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sa att man sett ett ökat antal trupper med fler styrkor på väg.

Storbritannien uppgav i går att ryska bepansrade fordon, helikoptrar och ett fältsjukhus har setts föras mot gränsen till Ukraina.

Också USA:s president Joe Biden har uttryckt tveksamhet till de ryska påståendena om reträtt, men sagt att det fortfarande finns utrymme för diplomati.

Biden och Scholz i samtal efter tyskt möte med Putin

USA uppskattar att antalet ryska styrkor överskrider de 150 000 som president Biden tidigare i veckan hänvisade till i ett tv-sänt tal.

Biden talade i telefon med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i går.

Scholz kansli uppgav i ett pressmeddelande att man inte sett tecken på att Ryssland drar tillbaka några styrkor. Enligt pressmeddelandet är statsledarna mycket oroade över det allvarliga läget i Ukraina, och de anser att hotet från Ryssland fortsatt är befintligt.

Biden och Scholz betonade att Ryssland måste ta till konkreta åtgärder för att lugna ned läget. Telefonsamtalet kommer efter att Scholz träffade Rysslands president Vladimir Putin i Moskva i tisdags.

Både Biden och Scholz ställer sig ändå positiva till Putins vilja att fortsätta de diplomatiska insatserna för att nå en lösning på krisen.

Ukraina: Små rotationer har gjorts

I tisdags uppgav Ryssland att en del av trupperna återvänder till sina hembaser efter avslutad militärövning, och i onsdags kom liknande uppgifter om avslutade militärövningar på den annekterade Krimhalvön.

Ryssland publicerade bilder som uppges visa militärfordon som kör över bron från Krim, men några verkliga bevis har inte hittills synts till.

– Vi ser små rotationer. Jag skulle inte kalla dem för tillbakadragande.

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj hade utlyst en "dag av enighet" i går, samma dag som USA angett som möjlig tidpunkt för en rysk invasion. Zelenskyj besökte också staden Mariupol vid fronten, iklädd en militäraktig olivgrön jacka.

– Vi är inte rädda för någon, för några fiender. Vi kommer att försvara oss.

Separatister beskyller Ukraina för attack mot Luhansk

Ryskstödda separatister i östra Ukraina beskyller Ukrainas militär för att ha öppnat eld på dess område.

Enligt en representant för den självutnämnda folkrepubliken Luhansk har området beskjutits fyra gånger på ett dygn.

Separatisterna säger att militären har använt sig av granatkastare, raketer och maskingevär, och beskyller den för brott mot Minskavtalet.

Det förekommer inga uppgifter om möjliga skador.

Ukraina nekar till anklagelserna.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) har hittills inte reagerat på anklagelserna. OSSE har övervakat situationen i östra Ukraina, men har under de senaste dagarna trappat ned sin verksamhet där.

Kriget i östra Ukraina har pågått i nästan åtta år, och skottlossning över gränsen har rapporterats upprepade gånger. Nu kommer ändå uppgifterna i ett läge som redan är otroligt spänt.

Ifall konflikten i östra Ukraina eskalerar riskerar spänningarna mellan Ryssland och Väst att försämras ytterligare.

Källor: AFP, Reuters, AP, New York Times, Axios