Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Efter många svängar finns det nu en plats där elcyklar ska kunna laddas vid Ekenäs gästhamn

Från 2022
En lekpark för barn på vintern då marken är täckt av is och vatten.
Bildtext I det här hörnet bredvid Lejonparken är det nu tänkt att laddningsstationen ska placeras.
Bild: Helena Rosenblad / Yle

Det går inte att bygga en laddningsstation för elcyklar bredvid minigolfbanan i Stallörsparken i Ekenäs. Nu ska stationen i stället placeras bredvid Lejonparken.

Tekniska nämnden har sedan i fjol våras försökt hitta en lämplig plats i närheten av Ekenäs gästhamn.

Målet var att stationen skulle placeras där i slutet sommaren eller under hösten 2021.

Det första alternativet, som nämnden fick ta ställning till i maj 2021, var bredvid de gamla magasinsbyggnaderna. Nämnden ville då ha flera alternativ och var inte heller nöjd med hur laddningsstationen skulle se ut.

I juni 2021 fanns ett nytt alternativ – i närheten av minigolfbanan vid västra delen av badstranden. Nämnden godkände placeringen och var också nöjd med den silvergråa färgen på stationen.

Men det alternativet var sist och slutligen inte praktiskt möjligt att genomföra. Det fungerar inte i detaljplanen och byggnadstillsynen kan inte ge åtgärdstillstånd. Platsen ligger också för nära havsnivån och där är risk för översvämning.

Två nya alternativ

På tisdagen (15.2) fick den nya nämnden frågan på sitt bord för första gången. Nu fanns där två nya alternativ, som båda ligger närmare själva gästhamnen.

Det ena alternativet var vid parkeringen mellan sommarrestaurangerna Albatross och Baywatch.

Nämnden valde slutligen det andra alternativet – mellan lekparken Lejonparken och Stallörsgatan.

Det är meningen att staden efter säsongen 2023 ska utvärdera placeringen och vid behov flytta stationen.

Stationer också i Predium och på Sommarö

Raseborg är med i ett projekt där elcykelladdningsstationer ska byggas vid gästhamnar eller andra välbesökta turistmål. Förutom i Ekenäs gästhamn ska det finnas stationer i Predium i Skogby och vid Sommaröstrand på Skåldö.

Varje station förses med solpaneler och det ska gå att ladda två till fyra cyklar per gång. Där ska finnas möjlighet att göra mindre cykelreparationer.

Dessutom ska det finnas ett laddningsskåp där det ska gå att ladda cykelbatterier, bärbara datorer, telefoner och liknande. Skåpen ska kunna låsas med ett elektroniskt lås.

Diskussion om artikeln