Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Efter tillslaget i Närpes är ytterligare en handfull personer misstänkta – polisen: "Ockerverksamheten har pågått under en lång tid och varit systematisk"

Från 2022
Uppdaterad 18.02.2022 12:29.
Tre tomater hänger i en tomatplanta.
Bild: Yle/Juho Teir

I tisdags meddelade polisen om nya gripanden med kopplingar till ockerhärvan. Nu meddelar polisen att det handlar om en handfull personer och att man hittade en ansenlig summa pengar.

De misstänkta greps på olika platser i Närpes och i samband med husrannsakningar har polisen hittat en ansenlig summa pengar.

En framställan om att övrig egendom ska försättas i kvarstad har blivit gjord. Enligt förundersökningsledaren kriminalkommissarie Sami Isoniemi handlar det om egendom på hundratusentals euro.

Möjliga häktningsframställningar för de nu gripna görs under fredagen. Brottsbenämningen är grovt ocker.

I förundersökningen utreds bland annat hur många som kan ha fallit offer för de personer som nu gripits.

Tiotals målsägande

Sedan tidigare har ett företagarpar i Närpes suttit häktade misstänkta för grovt ocker. Den ena personen i det misstänkta paret är fortfarande häktad, den andra frigavs i slutet av förra veckan. I det här fallet handlar det om minst nio målsägande.

Nu säger polisen att det totalt handlar om tiotals målsägande.

I de fall som polisen informerat om är så väl de misstänktas som offrens nationalitet, bostadsort och arbetsbransch gemensamma nämnare. Någon övrig koppling verkar inte finnas mellan de som greps i januari och de som gripits nu i februari.

– Det finns många gemensamma faktorer men alla misstänka verkar inte ha fungerat som en enda enhetlig grupp, kommenterar Sami Isoniemi.

Som en del i härvan utreder polisen även ifall de enskilda växthusföretagarna känt till sina arbetstagares situation och om det finns skäl att misstänka brott.

– Var offren jobbat är uppgifter som vi inte kommenterar. Växthusföretagarnas ställning och delaktighet är under utredning, säger Isoniemi.

Utbredd kriminell verksamhet under lång tid

De första indikationerna på brott kom via ett tips till polisinrättningen i Österbotten i slutet på 2018.

Tipset ledde vidare till flera olika förutredningar och på basen av dessa skrevs de första brottsanmälningarna i slutet av 2019. En del av förutredningarna ledde till den nu pågående förundersökningshelheten.

I en del utredningar har det även kommit fram äldre fall som redan är preskriberade. I dessa fall är det frågan om liknande tillvägagångssätt och mönster. Det här styrker polisens misstankar om att det varit utbredd kriminell verksamhet som pågått under lång tid.

På frågan om hur stort problem polisen anser att det här är i Närpes, svarar Isoniemi:

– Undersökningen har så här långt starkt kopplats till den vietnamesiska delen av befolkningen i Närpes. Den består av kring 700 personer och i Närpes bor kring 9 500 personer. Det handlar i nuläget om kring 10 personer som är misstänkta, alltså 0,1 procent av alla Närpesbor eller 1,4 procent av den vietnamesiska befolkningen.

Hur omfattande uppskattar man att den kriminella verksamheten är i och med att de olika fallen inte har kopplingar till varandra annat än nationalitet?

– Den kriminella ockerverksamheten i Närpes har pågått under en lång tid och varit systematisk.

Polisen har mottagit rikligt med tips och tackar för dessa.

Ytterligare tips med anledning av fallet tas fortsättningsvis emot per e-post på adresserna ihmiskauppa@poliisi.fi och / eller vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi, meddelar polisen.

Artikeln uppdaterad 18.2 kl. 12.30 med ändringen att Sami Isoniemis kommentar om "hundratusentals euro" gäller egendomen, inte så att polisen skulle ha hittat så mycket i kontanter.

Artikeln uppdaterad med kommentarer av förundersökningsledaren Sami Isoniemi kl. 16.54.

Artikeln uppdaterad med stycket om utbredd kriminell verksamhet kl.13.20.