Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fel nationalsång ljöd i Le Havre – Finland utspelat av Frankrike i Anna Westerlunds jubileumsmatch

Från 2022
Noloa! ranskalais-dj soitti Helmareille väärän kansallishymnin Le Havressa - Spela upp på Arenan

Landskampen mot Frankrike kommer knappast att gå till historien som en av de bättre matcherna av "Helmarit", men för en detalj kan den bli ihågkommen: hymnen som spelades upp inför matchen var i varje fall inte Vårt land.

En sportfråga i följande upplaga av Trivial Pursuit? "Vad gick snett i fotbollslandskampen mellan Frankrike och Finland den 16 februari 2022?".
Svar: Fel nationalsång spelades upp.

Nåväl, kanske var det inte världens mest intressanta eller unika grej, men ett faktum var det: stycket som skulle vara Finlands nationalhymn var något helt annat (den som vet vilket stycke som av misstag spelades kan med fördel skicka in svaret på kommentarsfältet!).

En annan potentiell fråga: "Vem skrev ett stycke finländsk idrottshistoria i matchen mot Frankrike den 16.2.2022, när hon passerade Jari Litmanen som den som gjort flest fotbollslandskamper för Finland?".
Svar: Anna Westerlund.

Matchen mot Les Bleues var Anna Westerlunds 138:e match i den blåvita landslagsdressen, vilket är nytt rekord. Den tidigare rekordhållaren var Jari Litmanen.

– Förlåt Litmanen. Jag har tänkt en del på det här rekordet sedan jag tangerade det. Nu känns det som att jag måste få det här rekordet. Jag vill inte gå om honom med bara en match utan ordentligt, sade den Pargasbördiga Westerlund till Hufvudstadsbladet i en intervju innan matchen.

Frankrike visar var skåpet ska stå

Dessvärre blev inte matchen, eller i varje fall inte resultatet, något som Westerlund hade önskat.

Klockan var inte mer än tolv minuter gammal när bollen var i det finländska målet för första gången. Självmål, bokfördes det som.

Fyra minuter senare satte Melvine Malard 2–0-målet och senast när Wendie Renard ökade på till 3–0 inför hemmapubliken i Le Havre började det se kört ut.

I andra halvleken satte Grace Geyoro Frankrikes fjärde mål innan Renard fastställde slutresultatet 5–0 i matchens 90:e minut.

Finlands erfarna back Tuija Hyyrynen som till vardags spelar för Juventus erkände att Finland snavade på framför allt två saker mot FIFA:s rankingfyra.

– Vi måste vara bättre i specialsituationerna och vi måste försvara straffområdet bättre. Dessa saker avgör alltid när vi spelar mot toppländer. Och Frankrike är ett av världens bästa lag, säger Hyyrynen till Yle Urheilu.

Hela tre av Les Bleues mål kom i efterdyningarna av en hörna. Alla tre med huvudet.

– Frankrikes stjärnor satte i gång ett rejält fyrverkeri. Så vi fick i varje fall träna försvarsspel. Det här var en utmärkt förberedande match inför sommarens EM-slutspel där vi har verkligt hårda lag.

Två hårda matcher på kommande

Hyyrynen påminde också om det faktum att de franska spelarna eventuellt är i lite bättre skick just nu eftersom de franska ligorna är i full gång medan många finländare som bäst lever i en så kallad "preseason" innan säsongen börjar på allvar.

– Matchovanan syntes säkert i någon mån ute på planen.

– Vi fick en bra lärdom från den här matchen. De sakerna ska vi lära oss av och utveckla och sedan ska vi rikta blickarna framåt mot följande matcher.

– Det är fantastiskt att få spela mot världens bästa och ännu till mot rätt olika lag. Det är ganska så sällan man får spela mot Brasilien, säger Hyyrynen till Yle Urheilu.

Den högklassiga turneringen fortsätter för Finlands del med match mot Holland på lördag och mot Brasilien på tisdag. Matchen mot Frankrike kan ses på Yle Arenan via denna länk.

Finlands matcher i fyranationsturneringen:

16.2 klockan 22.10 Frankrike–Finland, Stade Océane, Le Havre / Yle TV2

19.2 klockan 19.00 Finland–Holland, Stade Océane, Le Havre / Yle Arenan

22.2 klockan 19.30 Brasilien–Finland, Stade Michel d’Ornano, Caen / Yle TV2

LE HAVRE

Frankrike – Finland 5–0 (3–0)
1–0 Eget mål 12 min
2–0 Melvine Malard 16 min
3–0 Wendie Renard 34 min
4–0 Grace Geyoro 58 min
5–0 Wendie Renard 90 min

Finlands öppning:

23 Tinja-Riikka Korpela (C)
5 Emma Koivisto
2 Elli Pikkujämsä
16 Anna Westerlund
3 Tuija Hyyrynen
19 Heidi Kollanen
20 Eveliina Summanen
4 Ria Öling
22 Jutta Rantala
13 Jenny Danielsson
18 Linda Sällström

Diskussion om artikeln