Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Barns och ungas kondition blir stadigt sämre – hur ser du till att ditt barn rör på sig tillräckligt? Berätta för oss!

Från 2022
Uppdaterad 18.02.2022 14:58.
Puistolan Urheilijat (PuiU) 2006 pojat kuuntelemassa valmentaja Aziz Mekhane palautetta ottelun jälkeen, Väinämöisen kenttä, Hki, 8.7.2017.
Bildtext Är lösningen i er familj organiserad verksamhet i till exempel någon fotbollsklubb?
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Samtidigt som mätningar och undersökningar visar att barnens och de ungas kondition blir allt sämre, finns det barn som tränar alla kvällar och åker på tävlingar och matcher på veckoslut såpass mycket att skolarbetet kan bli lidande. Hur ska vi hitta det rätta sättet för varje barn att röra på sig tillräckligt?

På onsdag den 23.2 kl. 17.30 kommer vi i Yle Vega att diskutera ämnet med föräldrar och tränare.

I december kom resultatet från det nationella Move!-testet som visade att omkring 40 procent av landets femte- och åttondeklassisterna har så dålig fysisk funktionsförmåga att det kan bli svårare för dem att orka i vardagen.

Resultaten är sämre än på länge. Särskilt muskelkonditionen hos barn och unga har blivit sämre jämfört med året innan.

Move!-testet mäter skolbarnens styrka, uthållighet, rörlighet, motoriska förmåga och balanssinne. I testet deltog omkring 100 000 elever.

Mätningsresultaten för beväringar har heller sällan varit så dålig som ifjol. Löptestet som mäter uthållighet var näst sämst någonsin.

År 1985 sprang beväringarna i coopertestet i genomsnitt 2731 meter. Ifjol sprang beväringarna i snitt 2376 meter. Och kurvan går stadigt nedåt.

I årtionden har uthålligheten och muskelkonditionen hos beväringarna försämrats – och kroppsvikten har ökat.

Borde skolan öka på gymnastiktimmarna i läroplanen?

Vad kan vi föräldrar göra?

Alla barn älskar inte att röra på sig men för deras eget välmående borde de göra det – hur gör man då?

Mitt barn vill inte syssla med lagsport eller överhuvudtaget röra på sig i grupp – vilka alternativ finns?

Vill vi som föräldrar outsourca ansvaret och lägga dem i organiserad verksamhet medan vi skjutsar, bakar mockarutor, åker med på tävlingsresor och hjälper till?

familj är ute och löper
Bildtext Ska vi föräldrar röra på oss tillsammans med barnen?

Saknar du/ni någon form av motionsverksamhet för barn och unga där man rör på sig bara för att det är roligt – typ 1–2 gånger i veckan utan desto mer mål?

Hur mycket kan man pusha på barnet att delta i träningarna om barnet tycker det känns motbjudande att gå på träningar? När ska man ge upp?

Vi vill gärna höra hur ni gör i er familj och vilka lösningar ni har hittat så att barnen är nöjda och mår bra. Ge goda tips till andra föräldrar!

Vi läser upp era erfarenheter och tips i Yle Vega onsdagen den 23.2.2022 kl 17.30 - 19. Skriv gärna kort och koncist så får vi plats för fler berättelser i sändningen.

Formuläret för att delta har stängt.