Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu behöver Sandra Näslund ingen tröst från kungen – favoriten tog Sveriges sjunde OS-guld: "Kändes som världens undergång då – ville inte missa pallen igen"

Från 2022
Sandra Näslund firar sitt OS-guld.
Bildtext Sandra Näslund hade sedan tidigare två VM-guld på meritlistan. Nu fyller hon den med ett OS-guld.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Hon var överlägsen i kvalet, i heaten och i OS-finalen. Fyra år efter tårarna i Sydkorea grät Sandra Näslund igen. Nu av lycka – Yle Sporten följde med då Sverige tog sitt sjunde guld i Kina.

Musiken pumpade som på en nattklubb. Celebration, I Gotta Feeling, Swedish House Mafia-låtar och en uppeldad speakerduo var delar av ljudkulissen när Sandra Näslund fick sin revansch.

Världens bästa åkare i skicross är från och med i dag också olympisk mästare.

– Det är så stort. Jag saknade det här på min meritlista. Jag har gråtit en del, en känslosam dag med glädje, stolthet och tacksamhet. Helt otroligt.

Nu kom glädjetårarna – fyra år efter den enorma besvikelsen i Pyeongchang. Då var Näslund stor guldfavorit, men blev fyra i finalen och tröstades av svenska kungen Carl XVI Gustaf.

Jag är väldigt stolt över att ha kunnat hantera pressen. Allt satt i dag, superkul att få ut det

Den här gången var det inget snack om saken. Näslund visade upp sitt största vapen hela eftermiddagen: starten. Efter att ha varit överlägsen i kvalet kopplade hon kommandot direkt i varje heat under finalpasset.

Tre, fyra, fem meter till resten då loppet knappt hade börjat. Varken terrängen i banan, ett ymnigt snöfall, konkurrenter eller guldpressen kunde sätta stopp för Näslund.

– Nu var jag så fokuserad i finalåket att jag insåg att jag är på väg att vinna först när vi närmade oss mål. Det är klart att det känns häftigt.

"Fjärdeplatsen har legat i bakhuvudet"

Näslund har vunnit nio av tio tävlingar i världscupen i vinter och var Sveriges största guldhopp i Kina tillsammans med skridskofenomenet Nils van der Poel.

– Jag är väldigt stolt över att ha kunnat hantera pressen. Allt satt i dag, superkul att få ut det.

– Efter fjärdeplatsen för fyra år sedan ville jag inte missa pallen igen. Samtidigt har jag känt mig trygg i min åkning. Jag vet att det räcker väldigt långt när jag gör det jag ska. Jag är en av världens snabbaste i den här sporten.

Sandra Näslund går först över mållinjen.
Bildtext Ingen kunde rubba Sandra Näslund i OS-finalen. De övriga medaljerna gick till Kanada och Tyskland.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det var Näslund redan för fyra år sedan, men efter den OS-finalen kastade hon stavarna i ren ilska. I en final fylld av närkamper missade hon pallen och det har hon tvingats leva med i fyra långa år.

– Det har legat i bakhuvudet. Jag var väldigt besviken då, det kändes som världens undergång. Så det är klart att jag vill ta en medalj nu.

Dessutom skadade hon sig under förra säsongen och fick kämpa för att hinna tillbaka till hemma-VM i Idre. Efter OS-triumfen säger hon att den skadan gav henne ännu mer motivation.

Sverige har rekord-OS på gaffeln

Näslunds seger i skicross innebär att Sverige har tangerat sitt guldrekord i ett vinter-OS. Precis som i Turin 2006 och Pyeongchang 2018 är svenska laget uppe i sju OS-guld.

När det gäller antalet OS-medaljer har Sverige kammat hem femton stycken för tillfället – lika många som rekordet från Sotji 2014.

Och fler chanser återstår. Tre Kronor är kvar i herrarnas ishockeyturnering, i curling är Sverige kvar i både dam- och herrturneringen då medaljerna ska delas ut, de svenska skicrossherrarna har också medaljkapacitet och i skidskyttet finns det klara chanser i masstarten.

Mycket pekar alltså mot att Sverige gör ett rekord-OS. Och den här gången bidrog guldfavoriten Sandra Näslund.

– Det är stort för sporten, första svenska guldet i skicross. Förhoppningsvis får fler upp ögonen för oss, säger Sveriges sjunde olympiska mästare – invirad i en blågul flagga.

Sveriges OS-medaljer

Guld:
Sandra Näslund, skicross
Walter Wallberg, puckelpist
Nils van der Poel, skridsko (5000 och 10 000 meter)
Sara Hector, alpint (storslalom)
Jonna Sundling, längdåkning (sprint)
Damstafett, skidskytte

Silver:
Maja Dahlqvist, längdåkning (sprint)
Elvira Öberg, skidskytte (sprint och jaktstart)
Maja Dahlqvist & Jonna Sundling, längdåkning (lagsprint)

Brons:
Jesper Tjäder, snowboard (slopestyle)
Damstafett, längdåkning
Henrik Harlaut, freestyle (big air)
Almida de Val & Oskar Eriksson, curling

Diskussion om artikeln