Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tindersvindlaren – hur Shimon Hayut lyckades bedra singelkvinnor på sammanlagt 10 miljoner dollar

Från 2022
Simon Leviev alias Shimon Hauyt blir fasttagen i Grekland
Bildtext Med manipulation, charm och list lyckades Tindersvindlaren Shimon Hayut lura kvinnor på miljonbelopp. År 2019 greps han i Grekland (bilden) och dömdes till 15 månaders fängelse i Tel Aviv, efter fem månaders gott uppförande släpptes han.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Dokumentären "The Tinder Swindler" kretsar kring kärleksbedragaren Shimon Hayut som lurar sina offer på deras livsbesparingar medan han låtsas vara en rik diamantarvtagare.

Han möter sina offer på dejtingappen Tinder. Därefter överöser han dem med lyxmiddagar, hotellnätter och resor i privatflyg. De här kvinnorna tror att de har hittat sitt livs man, dessutom en rik och mycket förmögen businessman, men det är hela tiden andra kvinnor som han har lurat som betalar för den överdådiga lyxen de nya kvinnorna upplever. Allt är ett otroligt välfungerande ponzibedrägeri.

Tre kvinnor som blev lurade av The Tinder Swindler
Bildtext Cecilie Fjellhøy, Ayleen Charlotte och Pernilla Sjöholm blev alla lurade av kärleksbedragaren Shimon Hayut.
Bild: Joshua Wilks/Netflix

Ett ponzibedrägeri är ett investeringsbedrägeri som går ut på att betala ut vinster till tidiga investeringar med hjälp av nya investeringar. Ofta utlovas höga vinster till dem som satsar pengar och investerares mindre initiala satsningar brukar betala sig, för att locka till nya större investeringar.

Det här handlar The Tinder Swindler om

Den två timmar långa dokumentären handlar om en israelisk bedragare vid namnet Shimon Yehuda Hayut, i dokumentären går han vid namnet Simon Leviev. Dokumentären är regisserad av Felicity Morris och producerad av Bernadette Higgins, kända från dokumentären Don’t F*** With Cats som kom år 2019.

Tinder Swindler på Netflix
Bildtext Netflixdokumentären The Tinder Swindler baserar sig på den norska dagstidningen VG:s avslöjande om Shimon Hayut från år 2019.
Bild: Courtesy of Netflix

Genom åren har bedragaren Shimon Hayut lurat ett flertal kvinnor runtom i världen, men faktiskt främst i Norden. Hans tillvägagångssätt följer en utstakad mall och han målar upp en bild av sig själv som mångmiljonär. Dokumentären ”The Tinder Swindler” baserar sig på den norska dagstidningen VG:s avslöjande om Shimon Hayut från år 2019.

Shimon Hayut hävdade att han var arvtagare till ett diamantföretag, men behövde snart låna pengar eftersom han hade så många fiender som hotade honom.

I dokumentären får man följa tre kvinnor som alla lurats att låna ut pengar till den här väldigt manipulativa bedragaren. Shimon Hayut hävdade att han var arvtagare till ett diamantföretag, men behövde snart låna pengar eftersom han hade så många fiender som hotade honom.

THE TINDER SWINDLER. Documentary subject CECILIE FJELLHØY in THE TINDER SWINDLER. Courtesy of Netflix.
Bildtext Norska Cecilie Fjellhøy blev svindlad på sina besparingar och bestämde sig för att avslöja bedragaren och gick till en av Norges största dagstidnignar med all information hon hade.
Bild: Courtesy of Netflix

Men innan det gick så långt hade Shimon Hayut lyckats förföra kvinnorna med lyxiga hotell, dyra restaurangbesök och flygresor i privatjet. Han lyckades snärja dem genom bl.a. lyxiga presenter och en glamourös livsstil.

Haken här var att han själv till synes betalade för spektaklen men allt finansierades genom ett avancerat bedrägeri, och betalades egentligen av kvinnorna han tidigare hade lurat. Under åren ska han ha lurat till sig närmare uppskattningsvis 10 miljoner dollar.

bild på en diamant
Bildtext Det såg ut som att Shimon Hayut var mångmiljonär och han utgav sig för att vara diamantarvtagare. Han betalade också för sig, men i verkligheten finansierades allting av kvinnorna han lurade.
Bild: Courtesy of Netflix

Mer frågor efter dokumentären

Det är hög underhållningsnivå i dokumentären men när den är slut har man om möjligt ännu fler frågor än innan. Som var är Shimon Hayut nu? Vad hände med hans ryska flickvän som var supermodell i dokumentären? Men framför allt vad hände med den finska kvinnan?

I en scen i dokumentären där Shimon Hayut som vanligt omger sig av ett enormt entourage, finns också en ex-flickvän med, en finsk kvinna med ett litet barn, och Shimon Hayut påstår att det är mamman till hans barn.

Netflix mjölkar alla pengar ur den här storyn och har precis släppt en poddserie som heter "The Making of a Swindler". Där går skaparna av dokumentären till botten med vissa av de här frågetecknen.

Svindlaren dömd i Finland

I samband med VG:s avslöjande om Shimon Hayut år 2019 gjorde Helsingin Sanomat en intervju med rättspsykologen Julia Korkman där hon berättar hur man lyckas bedra så många så länge utan att åka fast.

År 2016 dömdes Hayut i Helsingfors tingsrätt till tre års villkorligt fängelse bland annat för grovt bedrägeri. I Finland lurade Shimon Hayut 200 000 euro av tre kvinnor samt pengar av en av kvinnornas föräldrar.

Hur man lyckas svindla

Att få någon att bli förälskad eller förtjust är kärleksbedrägarens viktigaste verktyg. Till Helsingin Sanomat säger rättspsykologen Korkman att Hayut mycket skickligt utnyttjade det faktum att kärlek gör att de områden i hjärnan som vanligtvis får oss att känna både rädsla och ångest passiveras. Istället skapar hjärnan kemikalier som ger oss eufori och en känsla av djup tillfredsställelse.

hand som tar mobiltelefon från ett bord
Bildtext Förälskelse gör att vi tror att vi är odödliga och det gör oss orädda och det igen resulterar i att vi inte klarar av att uppskatta risker lika bra som i ett så kallat normaltillstånd.
Bild: Courtesy of Netflix

I podden “The Making of a Swindler” pratar Morris och Higgins med en rättsmedicinsk psykolog som heter Kerry Daynes. Hon har jobbat med många kriminella och är specialiserad på att ta sig i huvudet på liknande psykopater och bedragare som Shimon Hayut. Kerry Daynes säger att han är ett klassiskt case men otroligt skicklig och manipulativ.

Innan internet kom in i bilden var det krångligare att få någon på kroken om man var kärleksbedragare. Man var tvungen att bege sig till olika fester och tillställningar för att där sedan luska ut vilken person hen lättast kunde få i fällan.

I dag är det annorlunda, var man än befinner sig där det finns internetuppkoppling och man har en dejtingapp tillgänglig kan man lura folk. Internet har blivit guldgruvan på så många olika sätt då det gäller bedrägerier.

Lovebombing och roping

Shimon Hayut utnyttjade till precision de olika stadier som man går igenom vid en förälskelse. Han började med så kallad lovebombing det vill säga när man blir överöst med kärlek, presenter och löften om framtiden av en person som är kärleksfull, omtänksam och verkar förstår en helt och fullt.

skor som går på ett flygfält
Bildtext Loveboming sker ofta väldigt intensivt, och väldigt kort in i relationen. Kanske säger personen att hen älskar en redan på andra dejten.
Bild: Courtesy of Netflix

Nästa steg är att vara mystisk och spela rollen av att vara svåråtkomlig. Shimon Hayut spenderar inte lång tid med kvinnan förrän han flyger iväg till nästa “business meeting”.

Ju mindre den förälskade kvinnan får se av sin stora och nya kärlek desto mer blir hon känslomässigt involverad.

Osäkerheten är bra valuta för bedragaren, ju mindre den förälskade kvinnan får se av sin stora och nya kärlek desto mer blir hon känslomässigt involverad. Ändå, trots de flyktiga och korta träffarna, känns det som ett riktigt förhållande för bedragaren är konstant i kontakt med sitt offer.

Efter att bedragaren fått vad hen vill med sitt offer, d.v.s. total hängivelse, då kommer nästa steg nämligen roping someone. Det betyder att man övertygas att hjälpa eller göra någonting som man egentligen inte vill.

Psykologisk övertalningsförmåga

Det är nu som karaktären Simon Leviev börjar ge små ledtrådar om sitt “liv”, om hans hemska fiender och hur hans business är otroligt farlig. Han säger saker som: “Jag vill vara väldigt öppen och sanningsenlig med dig och delar generöst med mig av mitt liv och min livsstil för jag vill ge dig möjligheten att kunna välja att inte vara med.”

Utredningarna mot honom i Norge och England har lagts ned och efter fem månaders gott uppförande släpptes han från fängelset i Tel Aviv.

De här kvinnorna gör exakt tvärtom eftersom de älskar Simon Leviev och tror att han är mannen i deras liv. De har format ett engagemang till honom och har svårt att se hur de bara kan lämna honom nu. Sedan händer “krisen” och då har de redan sagt att de kommer att finnas där och hjälpa.

THE TINDER SWINDLER. Courtesy of Netflix.
Bildtext Shimon Hayut tyckte om att flyga privatjet och han omgav sig alltid av ett enormt entourage.
Bild: Courtesy of Netflix

Manipulering är nyckelkompetens för den som är en bedragare, och så måste man ha otrolig övertalningsförmåga. Men de här personerna är också extremt narcissistiska påpekar den rättsmedicinska psykologen Kerry Daynes.

Hot och hat

De romantiska textmeddelandena ersattes med fullständigt vidriga hot och hat. Och det här är antagligen nyckeln till Shimon Hayuts framgång, att han har hotat sina offer till tystnad, menar Daynes.

THE TINDER SWINDLER. Joe Stassi as SIMON LEVIEV in THE TINDER SWINDLER. Courtesy of Netflix.
Bildtext Men vad händer när man utmanar en bedragare? Vanligtvis brukar bedragare försvinna och gå upp i rök, men då det gäller Shimon Hayut var det annorlunda. Han blev otroligt aggressiv och började hota kvinnorna.
Bild: Courtesy of Netflix

År 2019 var Simon Leviev registrerad i minst sju länder i Europa. Han var efterlyst i bland annat Israel, England, Danmark, Tyskland, Sverige och Norge innan han till slut greps i Grekland samma år. I Finland har han ju tidigare dömts för bedrägeri till fängelse. Utredningarna mot honom i Norge och England har lagts ned och efter fem månaders gott uppförande släpptes han från fängelset i Tel Aviv.

Shimon Hayut har inte åtalats för brott i något av de fallen med kvinnorna som medverkar i dokumentären. Han hävdar fortfarande sin oskuld och ville inte medverka i dokumentären.

I dag lever Shimon Hayut som en fri man i Israel men har enligt uppgifter till TMZ planer på att göra karriär i Hollywood. Han vill bli talkshow host, dra dejtingshower och starta en podcast. Han lär också ha skaffat sig en agent i Hollywood.

Tinder Swindler, Bimbofication och Vakuum 2.0

58:07
I det här avsnittet av podcasten Sällskapet diskuteras Tindersvindlaren.

Källor: VG, Forbes, The Guardian, Wikipedia, MTV Uutiset, HS