Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Hur länge ska en så där gammalmodig bank klara sig?" Ekenäs sparbank trotsar gamla profetior med nya kunder och mera personal

Från 2022
En man utanför en bank med dubbla dörrar av massiv metall. Han ler och håller upp dörren.
Bildtext Vid huvudkontoret i Ekenäs har banken öppet på vardagar. Samma service gäller i kontoret i Karis, berättar bankdirektör Berndt-Johan Lundström.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Ekenäs sparbank har dragit nytta av att andra banker har stängt kontor i Västnyland.

Under coronapandemin har Ekenäs sparbank fått många nya kunder. Banken öppnade också ett nytt kontor i Ingå 2020 och finns numera i Hangö, Ekenäs, Karis och Ingå.

Bankvärlden har förändrats mycket under årens lopp. De flesta banker tar inte längre emot kontanter och få tar också emot kunder, åtminstone inte utan tidsbokning.

Därför är det lite speciellt att en bank i Västnyland rapporterar om 741 nya kunder under fjolåret och långt över 600 året innan.

Bild på Ekenäs sparbank utifrån en gråmulen, regnig vinterdag med svår halka.
Bildtext Sparbankshuset i Ekenäs är byggt 1968 och planerat av Alvar Aalto. Tillbyggnaden kom under 1980-talet.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Enligt Ekenäs sparbanks direktör Berndt-Johan Lundström är det här resultatet av många års arbete och en medveten strategi att satsa på lokal närvaro som inbegriper kassatjänster utan tidsbeställning i två av kontoren.

– Vi vill vara närvarande på hela vårt verksamhetsområde som sträcker sig från Hangö i väster till Ingå i öster, säger Berndt-Johan Lundström, småningom avgående bankdirektör vid Ekenäs sparbank.

Lundström kommer att avgå med pension efter drygt 40 år på samma bank. Hans karriär började bakom bankens långa kunddisk där han skötte kassatjänster.

En man som ler inne i banklokal. Han lutar sig lite mot betjäningsdisken.
Bildtext Det är en nöjd bankdirektör som lutar sig bakåt. Berndt-Johan Lundström, eller Bejo som han kallas, har jobbat med det mesta inom Ekenäs sparbank.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

– Jag tror att just den här genuina, lokala närvaron har varit en stor bidragande orsak till att vi har haft den här stora kundtillströmningen, säger Berndt-Johan Lundström som också vill lyfta fram att banken har en bra personal.

Satsning på företagskunder

Ekenäs sparbank har också rekryterat personal från banker som stängt sina kontor i Västnyland. Med dem har många kunder följt med till sparbanken. I fjol nyanställde banken två personer och har nu 21 anställda.

Det är klart att Ekenäs sparbank också förlorar kunder varje år. Vissa för att banken är försiktig med sin utlåning och en del av naturliga orsaker, det vill säga på grund av livets förgänglighet.

En orsak till den här goda tillväxten är våra konkurrenters beteenden. Man har stängt dörrar, man har stängt kontor och flyttat bort verksamheten

Berndt-Johan Lundström

De nya kunderna är ändå inte enbart de som vill betala räkningar vid kassan eftersom de inte vill eller kan använda nätbanken.

– Vi har unga kunder, men också sådana som står i beråd att skaffa sin första bostad, vi har vuxit ganska kraftigt på bostadslånesidan. Vi har företagskunder, något vi också satsat medvetet på och så har vi naturligtvis också lantbrukskunder, räknar Berndt-Johan Lundström upp.

Det att Ekenäs sparbank fått många nya kunder och goda vinstresultat är något Lundström också tackar de andra bankerna för.

– En orsak till den här goda tillväxten är våra konkurrenters beteenden. Man har stängt dörrar, man har stängt kontor och flyttat bort verksamheten.

En bank som kritiserats för att vara försiktig

I en värld där bland annat mataffärer och flygbolag erbjuder banktjänster samtidigt som de gamla bankerna söker nya former och tjänster har Ekenäs sparbank delvis gått mot strömmen genom att satsa på nya kontor och öppettider utan tidsbokning till några av dem.

Bland annat den traditionella bankverksamheten var något Åbo Underrättelsers tidigare chefredaktör, Ekenäsbördige Torbjörn Kevin fick höra om när han skrev Ekenäs sparbanks 150-årshistorik år 2009, det vill säga för 13 år sedan.

– De stämningar man stötte på den tiden, framför allt utanför Västnyland, var att ”jaha, hur länge tror du att en så där gammalmodig bank klarar sig?” Det var lite de här stämningarna till och med efter bankkrisen, att försiktighet inte var något trumfkort, minns Torbjörn Kevin.

Kevin säger att han under den vår han skrev historiken lärde sig att den lokala banken levde som den lärde.

– Man ansåg sig vara den försiktiga banken som var väldigt kundorienterad. En devis som jag minns när jag skrev historiken var att en av bankens hörnstenar var ”vi är medvetna om att vi har hand om andras pengar”, berättar Kevin och anknyter till den gamla sparbanksideologin.

En läderbörs med olika eurosedlar.
Bild: Yle/Arja Lento

– Man kan väl säga att den försiktighet som banken kritiserades för har visat sig vara en livlina. Det har gått att leva bra på det, säger Torbjörn Kevin om de minnen han har från 2009 när Ekenäs sparbank firade 150 år.

Sparande gäller också nu men i nya former

Bankdirektör Berndt-Johan Lundström betonar också vikten av att vara kundorienterad och tillgänglig, både med öppettider och med rådgivning efter att de tunga metalldörrarna gått i lås.

Satsar ni också på annat än bankverksamhet?

– I princip är det bankverksamhet, men kanske inte traditionell bankverksamhet eftersom vi också har fonder, försäkringar, värdepapperstjänster och sådant. För det mesta är det bostadslån och sparande, vi vill bygga upp kundens förmögenhet, säger Lundström.

Ekenäs sparbanks rörelsevinst i fjol blev 2,22 miljoner euro.

Ekenäs sparbank har utvidgat, fått många nya kunder och gör ett gott resultat

13:37