Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåpiloten Daniel Nyman har varit arbetslös under pandemin: "Står det pilot i ansökan får man inget jobb"

Från 2022
Daniel Nyman från Borgå jobbade som styrman på ett flygplan. När han blev permitterad renoverade han sitt kök och sin trädgård.
Bildtext "Arbetsgivare vet att vi vill tillbaka upp i luften genast då vi har chansen, och det stämmer ju förstås", säger piloten Daniel Nyman från Borgå.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Läget börjar se bättre ut på arbetsmarknaden. I Östnyland finns det 745 lediga jobb att söka. Också för den hårt drabbade flygpersonalen börjar situationen bli normal.

– Jag har sökt en hel del jobb, också sådana som jag har gjort tidigare i många år, men står det pilot i ansökan får man inget arbete.

Det här säger Daniel Nyman, Borgåbo och utbildad pilot, som nu är på väg att återvända till jobbet efter en paus på två år.

Nyman berättar att andra piloter delar hans erfarenhet av att söka jobb. Det är svårt.

– Arbetsgivare vet att vi vill tillbaka upp i luften genast då vi får chansen, och det stämmer ju förstås, säger han och skrattar.

När pandemin bröt ut för två år sedan slutade Nymans flygande med en gång. Först blev han permitterad och till sommaren gick flygbolaget han jobbade för i konkurs. Ingen kunde eller ville längre åka på semesterresor till Medelhavet eller Kanarieöarna.

Nyman hade jobbat som styrman på en Boeing 737 i fem år och var med sina drygt 3 500 flygtimmar på vippen att få bli kapten. Nu börjar den processen om igen.

Daniel Nyman från Borgå jobbade som styrman på ett flygplan. När covidpandemin bröt ut i början av år 2020 blev han arbetslös. Nu ska han tillbaka till jobbet som flygare igen.
Bildtext Ett gammalt hus kräver omsorg, och det här huset från 1904 har delvis hållit Daniel Nyman sysselsatt de senaste två åren.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Under de två senast åren har Nyman sysselsatt sig med olika egna projekt. Han har varit hemmapappa, spelat padel, renoverat köket, grävt och ändrat i trädgården och skaffat ett eget renoveringsobjekt till sommarställe

– Jag hade jobbat så mycket, så i början var det skönt att vara hemma. Men alla projekt är gjorda nu, de har tagit slut.

Det finns många lediga jobb att söka i Östnyland

På arbets- och näringsbyrån i Nyland säger serviceansvariga Tove Martti att läget på arbetsmarknaden ser bra ut just nu.

"Arbeten finns mycket till buds och det lönar sig också att kolla på jobb som kanske inte direkt motsvarar det som man tidigare har vant sig att söka", skriver Martti i ett mejl.

Färre personer är permitterade nu än för ett år sedan, och det finns också färre arbetslösa i Östnyland om man jämför med förra året. Det här visar uppgifter från arbets- och näringsministeriets arbetsförmedlingsstatistik.

Antalet arbetslösa utan anställning minskade med 6 213 personer (-6,9 procent) och antalet permitterade med 18 913 personer (-70,6 procent) i Nyland. Det här visar de senaste siffrorna som är från december 2021.

Vid samma tidpunkt fanns det 792 arbetslösa arbetssökande i Lovisa, 821 i Sibbo och 2582 i Borgå. Av de arbetslösa arbetssökande var de permitterade 95 stycken i Lovisa, 82 i Sibbo och 203 i Borgå.

Bland befattningarna finns bland annat en tatuerare, personliga tränare, fastighetsmäklare och jobb inom skiduthyrning

"Tyvärr har vi inte någon statistik på hur olika branscher rekryterar för tillfället och vilken trenden är men det finns bra med arbetstillfällen", skriver serviceansvariga Martti.

När man tittar på alla de 745 lediga jobb i hela den östnyländska regionen som finns till sök på TE-centralens webbplats den 17 februari finns det en viss trend. Mycket personal behövs inom social- och hälsovård, utbildning och undervisning och inom försäljning. Det finns också jobb för restaurangpersonal och för människor som behärskar teknik och infrastruktur, till exempel byggande och it-kunskap.

Bland de lediga jobben i Östnyland hittar man också enstaka guldkorn för den som har specialkunskaper eller vill testa på något annorlunda. Bland befattningarna finns bland annat en tatuerare, personliga tränare, fastighetsmäklare och jobb inom skiduthyrning.

På arbets- och näringsbyrån finns ingen specifik statistik som gäller flygpersonal och Martti svarar så här: "Det kan väl sägas att en del flygpersonal säkert återgår till sin egen bransch när det är möjligt medan en del söker sig in till en ny bransch".

På hotell behöver man inte be folk stänga av sina datorer

Frida Tavastila är flygvärdinna från Borgå. Hon är en av dem som sökt sig till en ny bransch.

Hon hade jobbat ovanför molen i 17 år på olika rutter i Europa, men så slog pandemin till och jobbet tog abrupt slut.

Först tyckte Tavastila att det var skönt att få fira ett lite längre sommarlov med barnen, men så småningom kände hon sig sysslolös.

– Jag jobbade med välgörenhet och var aktiv inom olika föreningar. Jag blev ordförande för en hem och skolaförening, för en lekskola och så ställde jag upp i kommunalvalet i våras.

Något saknades ändå och Tavastila märkte att hon behövde rutiner och ett jobb att gå till.

Frida Tavastila är flygvärdinna som sadlade om under pandemin. Nu jobbar hon på hotell.
Bildtext Flygvärdinnan Frida Tavastila jobbar nuförtiden som värdinna på ett hotell.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

I snart ett år har hon jobbat som värdinna på ett hotell i gamla stan i Borgå. Hon svarar i telefon, tar emot kunder, för dem till sina rum och berättar om det anrika husets historia.

– Den mjuka sidan av jobbet är liknande. Jag ser till att kunden har det bra och trivs. Men säkerheten är ju en stor del av att jobba i luften. Här på hotellet behöver vi inte hålla på och säga åt folk att de ska stänga av sina laptoppar och be dem sätta väskan åt ett visst håll.

Flyg för min del också, tänker jag när jag hör om kolleger som återvänder till sina jobb

Frida Tavastila, flygvärdinna

Men liksom piloter dras till högre höjder gäller samma för flygvärdinnor. I december blev Tavastila uppringd av en arbetsgivare som kartlade intresset bland arbetslös flygpersonal. Hon fick frågan om hon ville börja jobba i luften igen.

– Jag övervägde erbjudandet länge. Jag skulle ha gått en kurs som faktiskt började igår.

Efter en stunds funderande tackade hon ändå nej. Tavastila resonerar att läget ännu är så osäkert att det känns skönt att ha ett fast jobb på marken. Men hon drömmer om att en dag få uppleva gemenskapen som finns bland personalen på ett flygplan.

– Flyg för min del också, tänker jag när jag hör om kolleger som återvänder till sina jobb. Jag är glad för alla dem som får återvända till sitt yrke.

Visste alltid att han kommer flyga igen

För styrman Daniel Nymans del börjar flygandet snart igen. Om allt går väl tar han finländska turister till Medelhavet redan i slutet av april.

Efter en paus på nästan två år blev han nyss kontaktad av företaget som hade köpt upp hans gamla arbetsgivare. De undrade om han ville komma tillbaka på jobb.

– Det har jag nog sett fram emot i två år. Nu ska jag börja förbereda mig och läsa manualer och sånt.

Nyman har inte flugit ett riktigt plan på två år, men för att upprätthålla sitt flygcertifikat har han kört simulator. Piloter måste flyga simulator minst en gång per år.

Simulatorn finns i Sverige och provet med rese- och omkostnader kostar ungefär 3 000 euro, men TE-centralen står för notan. Nyman är tacksam för möjligheten.

– Första gången jag körde simulator gick det helt bra, men nu senast var jag nog lite rostig. Det är fint att staten kommer emot och betalar, det gör att också en arbetslös pilot kan upprätthålla sina kunskaper.

Daniel Nyman för loggbok över alla sina flygningar.
Bildtext I loggboken har Daniel Nyman antecknat alla sina flygtimmar. Tills pandemin bröt ut hade han flugit 3518 timmar.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Innan Nyman lyfter mot södern i slutet av april med ett lass finska turister ombord ska han gå en kurs och öva med simulator. Till sist börjar han flyga med ett riktigt Boeing 737-plan. Först flyger han tio gånger tillsammans med en utbildare, men därefter får han flyga utan ett vakande öga.

– Jag har sett fram emot att flyga så länge, så roligt ska det bli. Och jag visste nog alltid att jag kommer tillbaka upp i luften!