Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo kan bli en ledstjärna inom missbrukarvården – motion om brukarrum presenterades för stadsfullmäktige

Från 2022
Uppdaterad 21.02.2022 10:43.
En narkotikaspruta nära en naken arm.
Bildtext Arkivbild. Drogmissbruket har blivit allt vanligare i Åbo. Missbrukarna är både yngre och vid sämre hälsa än tidigare.
Bild: https://rebcenter-moscow.ru/ / Wikimedia Commons

Flera ledamöter i Åbo har lämnat in en motion i stadsfullmäktige om att Åbo stad borde jobba för en tillfällig lagändring, som skulle möjliggöra ett försök med så kallade brukarrum.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) har rekommenderat försök med så kallade brukarrum för personer som missbrukar narkotika.

Det är frågan om lokaler, där människor som använder droger kan göra det i en ren miljö under övervakning av sjukvårdspersonal. För tillfället tillåter inte den finländska lagstiftningen sådana lokaler. Därför skulle en tillfällig speciallag behövas, innan ett sådant försök kan inledas.

Panda Eriksson (Gröna, obunden) är suppleant i Åbofullmäktige och är en av de politiker, som står bakom initiativet. Hen anser att brukarrummen inte enbart skulle vara till nytta för de som missbrukar droger.

– Tanken är att det här ska stödja alla i samhället. Med hjälp av brukarrum kan missbrukare få hjälp innan läget blir för svårt. Samtidigt kan man skydda miljö och människor. Sprutor skulle inte skräpa på marken och drogmissbruket skulle inte vara lika öppet. Exempelvis skulle barn inte vara tvungna att exponeras för drogmissbruk, säger Eriksson.

Panda Eriksson står med händerna på höften. Bakgrunder är färggran.
Bildtext Arkivbild. Panda Eriksson är en av de som framställt fullmäktigeinitiativet.
Bild: Tinksu Haapalainen

Enligt Eriksson mottogs initiativet väl av stadsfullmäktige och går därför till vidare behandling. Förslagen om brukarrum har mött mest motstånd från Kristdemokraterna och Sannfinländarna.

Stadsfullmäktigeledamot Laura Kaarniharju från Sannfinländarna säger att hon motsätter sig brukarrummen, eftersom hon anser att det ger en signal av att man tillåter något olagligt. Man borde istället försöka hjälpa missbrukare på andra sätt.

– Många missbrukare lider också av andra problem. Till exempel behöver de hjälp med att hitta bostäder eller annan hälsovård. Man kunde få kontakt med dem genom dessa kanaler och försöka hjälpa dem på det sättet, säger Kaarniharju.

Kaarniharju säger också att hon inte tror att brukarrummen skulle locka alla drogmissbrukare till sig. Därför skulle inte heller droganvändningen eller drogrelaterade föremål försvinna ur gatubilden.

Missbruket har blivit värre i Åbo

Sanna Järvensivu är ansvarig sjukskötare vid hälsorådgivningen för sprutnarkomaner, Milli i Åbo centrum. Hon har jobbat på Milli i ungefär 8 år.

Hon säger att drogmissbruket redan är en realitet i samhället och att drogerna också nu injiceras på allmänna platser.

– Genom att erbjuda säkra platser för missbrukare för droginjicering förbättras säkerheten både för missbrukare och för allmänheten. Man kan också minska risken för mer långsiktiga hälsoproblem, vilka kan bli dyra för samhället, säger Järvensivu.

Sanna Saarisivu står framför en tavla där Millis klienter har skrivit förslag på platser för nålinsamlingar.
Bildtext Sanna Järvensivu har arbetat på Milli i cirka 8 år. På tavlan bakom henne har klienter skrivit förslag på platser för nålinsamling.
Bild: David Fagerudd

Järvensivu säger att drogmissbruket blivit allt vanligare i Åbo, att missbrukarna nu också är yngre och mår sämre än tidigare.

– Läget har blivit sämre och därför tycker jag också att man borde reagera så mångsidigt som möjligt. Både genom att förebygga drogmissbruk och genom att vårda de som för tillfället lider av drogmissbruk, säger Järvensivu.

Motion för ett försök med brukarrum i Åbo

5:08

Diskussion om artikeln