Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stor protest mot höjda bensinpriser nu också i Åbo – betydliga störningar i trafiken på fredag eftermiddag

Från 2022
Ett meddelande om att en protest ordnas i Åbo finns utskrivet på ett papper som tejpats fast i ett bilfönster.
Bildtext Torviprotesti tar över Åbo centrum på fredagseftermiddagen.
Bild: Roni Lehti / Yle

Protesterna mot stigande bränslepriser och fordonsavgifter har hittills i huvudsak skett i Helsingfors, men på eftermiddagen kommer protester att ske på flera håll i landet och även i Åbo.

Omkring 300 fordon väntas ta del av protesten som arrangeras av rörelsen “Stoppa bestraffningen av bilisterna” och fordonen kommer orsaka betydliga störningar i trafiken från klockan 16 på eftermiddagen. Allmänheten uppmuntras att inte ta bilen till Åbo centrum under fredagen och Föli meddelar att även kollektivtrafiken kommer att påverkas.

Deltagarna i demonstrationen samlas klockan 15 på eftermiddagen vid Åbohallen i Artukais för att pryda sina fordon. Klockan 16 påbörjar de sin rutt mot Åbo centrum längs med Pansiovägen och Stockholmsgatan, för att vid Allégatan åka ner mot Östra strandgatan.

Vid ämbetshuset kommer de att stanna till för att tuta och sedan fortsätter följet längs Tavastgatan till Domkyrkobron för att köra längs med Aningaisgatan och Mariegatan tillbaka till Allégatan för att köra rutten en gång till. En del fordon kommer stanna vid ämbetshuset där det hålls tal. Den officiella delen av demonstrationen tar slut vid Åbo busstation.

Trafiken kan påverkas även efter den officiella demonstrationen eftersom fordonen kommer ta sig från centrum åt olika håll. Enligt överkommissarie Stephan Sundqvist vid Sydvästra Finlands polisstation finns ingen exakt plan för hur de 300 fordonen kommer ta sig ifrån centrum.

Polisen leder fordonsföljet genom Åbo

Polisens främsta uppgift under demonstrationen är att se till att rätten till yttrandefrihet och demonstration förverkligas i praktiken, berättar Sundqvist. Polisen ska även försäkra att protesten inte orsakar oskäliga störningar i människors vardag och kollektivtrafiken.

– Rätten att demonstrera är stark och den är viktig, så det är mycket störningar som vi får lov att acceptera. Det gäller såväl för polisen men även för andra medborgare, säger Sundqvist.

En polisbil står parkerad på Domkyrkotorget utanför Åbo Domkyrka en mulen höstdag.
Bildtext Polisbilar kommer leda följet.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Konvojen kommer ledas av polisen med en polispatrull i vardera ändan av följet. Detta är enligt Sundqvist för att varna den övriga trafiken för en avvikande situation. Enligt evenemangets Facebooksida är den överenskomna maximihastigheten under följet 30 km/h och chaufförerna uppmuntras att röra sig med lägsta möjliga hastighet. Följet består av olika fordon, från personbilar till lastbilar.

– I det här fallet kommer följet avvika från trafikreglerna så att de ska kunna fortskrida obehindrat vilket är helt enligt vägtrafiklagen. Detta baserar sig på att följet inte ska stanna upp utan att de ska fortsätta som ett enhetligt följe, berättar Sundqvist.

Ingen direkt koppling till Convoyprotesterna

Sundqvist kan inte spekulera i om protesten i Åbo har en koppling till Convoyprotesterna i Helsingfors, men han ser det möjligt att man har inspirerats av tidigare händelser.

Convoyprotesterna i Helsingfors eskalerade och polisen tvingades ta till åtgärder, finns det en risk att detta kan hända i Åbo?

– Jag vill inte tro eller låta bli att tro nåt, vi är förberedda på alla eventualiteter och vi har resurser att reagera ifall det behövs. Vi utgår från att arrangörerna är ansvarsfulla och följer den plan som har meddelats till polisen.

Diskussion om artikeln