Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ryska dubbelsegrarna vägrade svara på frågor om Valijevas öde: "Har ni frågor om Kamila får ni ställa dem till henne"

Uppdaterad 17.02.2022 22:29.
Programmet är inte längre tillgängligt
Kamila Valijeva misslyckades i det fria programmet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

En omtumlande vecka knäckte den dopninganklagade ryska 15-åringen Kamila Valijeva som misslyckades grovt i friåkningen. Det blev rysk dubbelseger i alla fall, men något stöd från de övriga medaljörerna fick Valijeva inte.

Tre olympiska medaljörer fanns uppradade bakom bordet på presskonferensen efter damernas konståkningstävling i Peking.

Men frågorna handlade mest om en åkare som inte tagit medalj. OS mest omsusade idrottare, Kamila Valijeva.

– Jag såg inte Kamilas åk. Jag kan inte säga något, jag har inte träffat henne, sa silvermedaljören Alexandra Trusova avvisande när ryska medier undrade.

När internationell press fortsatte på samma spår blev tonen hårdare.

– Jag kommer inte att säga något om Kamila. Om ni har frågor om Kamila får ni ställa dem till henne, sa Trusova med eftertryck.

Bytte språk till engelska

Färska guldmedaljören Anna Sjtjerbakova höll också sina utläggningar på ryska. Men när Valijevas situation kom på tal bytte hon språk till engelska.

– Förlåt, men jag kommer inte att tala om den saken, sa Sjtjerbakova med hård stämma.

Japanska bronsmedaljören Kaori Sakamoto mötte i sin tur en fråga om en jobbig vecka för konståkningen med lite överdriven optimism.

– Fortsätt att följ den här sporten. Konståkning handlar om att visa glädje och frihet. Det är vad jag vill säga, sa Sakamoto och fick journalisterna att obekvämt skruva på sig, med Valijevas program i färskt minne.

Alexandra Trusova, Anna Stjerbakova och Kaori Sakamoto.
Bildtext Alexandra Trusova, Anna Sjtjerbakova och Kaori Sakamoto tog hand om medaljerna.
Bild: AFP / Lehtikuva

"Tog farfars hjärtmedicin"

Det var smockat med folk på presskonferensen, fullsatt till sista plats i ett stort rum där röda stolar fanns utplacerade med en meter långa mellanrum. Världens sportmedier hade den här torsdagskvällen i samlad trupp tagit sig till Pekings isstadion.

Dels för att se världens bästa konståkare göra upp om OS-guld. Men många av dem minst lika mycket för att få se Kamila Valijeva i en intervjuzon eller på en presskonferens själv kommentera den senaste veckans händelser.

Den händelsekedja som startade med avslöjandet att 15-åringen tidigare under säsongen åkt fast i ett dopningsprov när hon testade positivt för en otillåten hjärtmedicin. Den ryska förklaringen gick ut på att Valijeva av misstag fått i sig sin farfars mediciner, och efter en snabb idrottsrättslig process tilläts guldfavoriten tävla i Peking.

Men senare kom det fram att det fanns spår av tre olika hjärtmediciner i hennes dopningstest. Två av dem var visserligen tillåtna men upptäckten gjorde att den officiella bortförklaringen luktade unket.

Turbulensen blev för mycket

Den här röran hade den samlade pressen nu hoppats få höra Kamila Valijeva kommentera. Eller antagligen inte alls kommentera, men åtminstone få frågorna och chansen att kommentera.

Av det blev det inget.

Det blev aldrig någon presskonferens för Kamila Valijeva. Hon behövde inte ens vägra, för hon blev aldrig bjuden dit. Den solklara förhandsfavoriten som ledde efter det korta programmet tog inte ens medalj. Och några presskonferenser för OS-fyror ordnar arrangörerna inte.

Till slut hann verkligheten i kapp Kamila Valijeva. Turbulensen, snacket, förhören, trycket, pressen, hemligheterna, anklagelserna: Allt blev för mycket för en 15-åring, och hennes friåkning förvandlades till en ångestladdad och smått obehaglig OS-sekvens, tonsatt av Ravels "Bolero".

Publiken visade sitt stöd

Det hjälpte inte att publiken på plats visade Valijeva sitt stöd med långa applåder och tävlingens största jubel vid presentationen. Inte heller de ryska flaggorna och taktfasta "Rossija"-ropen från läktarna kunde den här kvällen ge Valijeva stödet som behövdes.

Hon föll, gjorde enkla missar och var ljusår från sin egen höga nivå.

De med goda kunskaper i ryska kunde via tv-kamerorna höra vad hennes tränare sa åt henne efter en fyra minuter lång mardröm på isen.

– Varför gav du upp, varför slutade du kämpa?

Efter avslutat program och en fyra på resultatmonitorn satt Valijeva med huvudet i händerna och grät en stund innan hon snabbt sprang igenom intervjuzonen i Peking utan att stanna för en enda fråga.

Programmet är inte längre tillgängligt
Kohuvalmentaja Eteri Tutberidze kyykytti 15-vuotiasta Kamila Valijevaa: "Miksi luovutit?" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tungt från första hoppet

Det var upp till de tre konståkarna på pallen att försöka förklara vad som egentligen hade hänt.

– Från första hoppet var det tungt för henne, och med en sådan börda är det svårt att orka kämpa till slutet, sa Anna Sjtjerbakova innan hon såg till att det var slutsnackat om tävlingens fyra.

Anna Sjtjerbakova blev olympisk mästare, men det i en tävling som alltid kommer att vara ihågkommen för den som inte vann.

– Jag var på rätt plats vid rätt tidpunkt. Jag förstår inte vad som hänt, jag är överväldigad av glädje och tomhet. Jag måste nu sitta ensam i ett tomt rum och fundera över vad som har hänt, förklarade Sjtjerbakova.

– Jag är inte närvarande nu. Jag är inte här, sa guldmedaljören och fick hela rummet att på nytt tänka på tävlingens fyra.