Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Juniorlejonen får chansen att spela om medaljer i augusti – även U18-VM för damer arrangeras i sommar

Från 2022
Roni Hirvonen spelar ishockey.
Bildtext Roni Hirvonen var Juniorlejonen lagkapten i december.
Bild: Andrea Cardin/HHOF-IIHF Images/AOP

Herrarnas U20-VM och damernas U18-VM ska arrangeras i Nordamerika i sommar. I herrarnas fall ska hela turneringen spelas om från början. Det kommer att bli en hockeyfest, säger IIHF:s ordförande Luc Tardif.

U20-VM vid årsskiftet fick avbrytas på grund av många coronafall. Genast då internationella ishockeyförbundet tog beslutet sade ordförande Luc Tardif att man skulle försöka ordna mästerskapet på sommaren i stället.

I början av februari sa Tardif också samma sak, och nu är det bestämt att det blir ett mästerskap i augusti.

– Det blir i mitten av augusti i Alberta. Det kommer att bli ett nytt mästerskap vilket betyder att vi glömmer resultaten i december, säger Tardif på IIHF:s webbplats.

Juniorlejonen hann då vinna sina två första matcher mot Tyskland och Österrike, och laget tilldömdes även segern mot Tjeckien då motståndarna inte kunde ställa upp på grund av coronafall.

Enligt Tardif kommer det att vara samma åldersklass som i december, det vill säga spelare som är födda år 2002 eller senare.

– Vi diskuterar just nu detaljer med alla deltagande länder. Det kommer att bli en hockeyfest och lagen är glada över att få spela, säger han.

U18-VM för damer som skulle ha spelats i Sverige kommer också att få ett nytt datum i sommar. Turneringen arrangeras i USA i juni.

– Vi för diskussioner, värdstäder och datum kommer att meddelas när vi har dem bekräftade med värdlandet och de deltagande lagen, säger Tardif.

Sverige kommer förmodligen att få arrangera turneringen nästa år istället.

Diskussion om artikeln