Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen berättar hur medborgarna ska kompenseras för den dyra energin – avdraget för arbetsresor kan höjas

Uppdaterad 24.04.2022 13:00.
Tre bilar kör på Backasgatan i Helsingfors. Solen glänser på vägytorna.
Bildtext Regeringen har försökt hitta metoder att hjälpa de finländare som drabbas allra hårdast av de höga el- och bränslepriserna.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Regeringen har fattat beslut om stödåtgärder för dem som drabbas av höga el och bränslepriser. Enligt STT:s uppgifter höjs bland annat skatteavdraget för arbetsresor.

Finansministeriet meddelade på torsdagen att regeringen har kommit överens om åtgärderna. Finansminister Annika Saarikko (C) berättar om dem på en presskonferens på fredag.

Enligt STT är skatteavdraget för arbetsresor ett centralt verktyg i regeringens åtgärdspaket. Helsingin Sanomat kom med liknande uppgifter tidigare i veckan.

Avdraget för arbetsresor är ett sätt för löntagare att få kompensation för resan mellan hemmet och jobbet. Just nu är självrisken för avdraget 750 euro, men sedan kan löntagare dra av kostnader för resor upp till 7 000 euro. Nu planerar regeringen att höja maximibeloppet för i år, rapporterar STT.

Enligt Skatteförvaltningen utnyttjade 26 000 finländare det maximala avdraget år 2020.

Produktionsbyggnader kan slippa skatt – om EU ger grönt ljus

Dessutom planerar regeringen enligt STT att befria produktionsbyggnader inom lantbruket från årets fastighetsskatt. Det är ändå oklart om EU godkänner en sådan åtgärd. Om inte kommer regeringen att försöka hitta ett annat sätt att kompensera lantbruket.

Regeringen har försökt hitta olika åtgärder för att stödja dem som drabbas hårt av de höga el- och bensinpriserna. Men statsminister Sanna Marin (SDP) sade i söndags på Statsministerns frågetimme att det inte är en lätt uppgift.

Ett förslag som varit framme är sänkta inkomstskatter, men Marin vill erbjuda hjälp som biter snabbare.

– Vi försöker nu hitta kompensationsmetoder som snabbare och på ett mer direkt sätt kan hjälpa folk som just nu befinner sig i ett svårt läge, sade hon på frågetimmen.

Yrkeschaufförer kan få billigare diesel

Regeringskällor uppger för STT att också andra åtgärder är under beredning.

Bland annat finns planer på att sänka skatten på sådan diesel som används i yrkestrafik, i bland annat bussar och långtradare.

Dessutom planerar regeringen att införa en modell för att garantera lån för hushåll som gör klimatvänliga investeringar.

Sannfinländarna har lämnat in en interpellation om de höga bränsle- och elpriserna som regeringen ska besvara i riksdagen på tisdag nästa vecka.

Källa: STT

Klimatet betalar för billigare bensin

14:58

Artikeln uppdaterades 24.4.2022 klockan 13.00. Skatteverket rättades till Skatteförvaltningen.