Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Driftiga företagaren Roni Collin skippade studier och kör sitt eget race: “Man måste våga misslyckas”

Från 2022
Roni Collin sitter i en gammala beige öppen Porsche. Han ler. Bilen är inomhus vid hans kontor.
Bildtext Roni Collin är företagare in i själen och vet vad han vill. Han är också en bilentusist och stortrivs i sin Porsche 356 från 1956.
Bild: Lone Widestam / Yle

Fastigheter, bilar och restauranger - ingen bransch är främmande för Roni Collin. Borgåbons recept på framgång är att man måste våga misslyckas. Han trodde han behövde en utbildning, men hoppade av och har fixat framgång på egna meriter.

Då Roni Collin var åtta år gammal visste han vad han ville bli. Hans kompisar drömde om att bli brandmän eller poliser. Men för Collin var det självklart - han skulle bli företagare. Den tanken har drivit honom hela vägen.

Nu är han stor, 42 år gammal, och precis det han skulle bli - företagare, med många projekt på gång.

Han har nyss öppnat en pizzarestaurang, och äger bland annat en kedja thairestauranger och är känd som bilentusiast. Han har också varit med om att göra Borgålandmärket Valtimohuset till hotell. Utöver detta är han också med i en teknologifirma och inom hälsovårdsteknik.

Roni Collin har en koncentrerad min. Han spelar padel och ska precis sträcka sig efter bollen.
Bildtext För att koppla av brukar han springa efter bollar.
Bild: Lone Widestam / Yle

Han cyklade runt med ärter på pakethållaren

Redan som liten skolpojke förstod sig Roni Collin på siffror, att sälja och göra vinst. Han bodde på landsbygden i Liljendal. Grannen hade stora ärtodlingar, där Collin fick plocka så mycket ärter han ville. Det som grannen däremot inte hade räknat med var att Roni Collin skulle sälja dem vidare runtom i byn.

- Jag cyklade med mina ärtpåsar på “pakaren” och sålde ärterna. Marginalerna var jättebra! Jag hade visserligen lov att plocka dem men vi hade aldrig diskuterat om jag fick sälja dem.

Collin skrattar till då han berättar om minnet och menar att grannen nog var medveten om att hans ärter såldes vidare, och tyckte det var roligt.

Framdelen på en beige Porsche 356. Runda lampor, två bruna läderbälten som håller fast motorhuven.
Bildtext Roni Collins stora passion är bilar. I alla dess former. Helst riktiga bilar. Till och med på hans kontor finns flera riktiga bilar, men också leksaksbilar, biltavlor, en gammal ratt och hjälmar.
Bild: Lone Widestam / Yle

Han tror också att hans beslutsamhet har varit en bidragande orsak till att han har lyckats som företagare. Han hade ett tydligt mål att uppnå.

- När jag fyllde 15 ville jag ha en moped, precis som mina kompisar, men jag var tvungen att jobba för det. Jag jobbade i två, tre år innan jag fyllde 15 och samlade ihop pengarna, så att jag hade råd med den.

Det var ett slags startskott på hans företagsamhet. Då han sedan hade köpt mopeden, bad han sin kompis att pimpa den - sedan sålde Collin den vidare till ett dyrare pris. Efter mopeden stod en lätt motorcykel på önskelistan. Efter det var målet att få körkort och ha råd med en bil. De uppnådda målen har avlöst varandra.

Driftiga företagaren Roni Collin skippade studier och kör sitt eget race - Spela upp på Arenan

Det första företaget grundade Roni Collin som 18-åring - han skulle gärna ha gjort det tidigare om det bara hade varit möjligt. Men nu fanns det också en trängande orsak till det.

Den blott 17-åriga Collin hade pratade in sig på en restaurang i Lovisa för att få jobba som DJ. Men då lönen skulle betalas ut blev det struligt, eftersom han undanhållit sin ålder. Han bad arbetsgivaren vänta med betalningen. Då han sedan fyllt 18 tog han emot sin lön genom det nygrundade företaget.

Roni Collin sitter vid sitt skrivbord och knäpper med fingrarna på tagentbordet.
Bildtext Kontoret är förresten inget vanligt kontor. Han har inrett det själv och varje detalj är noggrant uttänkt. Inredning är också ett stort intresse.
Bild: Lone Widestam / Yle

Valde bort utbildning och satsade på företagandet

Efter gymnasiet började han studera på handelsläroverket i Borgå.

- Jag tänkte att det skulle hjälpa mig och lära mig vad man ska tänka på inom företagsvärlden. Men jag märkte ganska snabbt, efter cirka ett år, att jag inte har någon nytta av det och hoppade av. Jag satsade hellre redan då på att bli företagare på heltid och satte den tiden som det krävdes att gå i skola på att utbilda mig själv, men på egna villkor och på eget sätt.

Det är inget Roni Collin har ångrat, även om det kanske har tagit lite längre tid. Men de praktiska erfarenheterna har varit desto mer lärorika.

Man ska inte göra samma misstag två gånger utan man ska lära sig av sina misstag.

― Roni Collin

Att starta som ung och oerfaren företagare är inte lätt. Det vara svårt att bygga upp ett förtroende, men Collin hade också sina egna knep. Som 25-åring skulle han grunda ett företag tillsammans med sina vänner. För att övertyga banken om samarbete bjöd Collin in dem till sitt kontor i Helsingfors.

- För att vi skulle vara så trovärdiga som möjligt hade vi bjudit in min syster, min företagarkompis bror och hans kompis. Vi ville att vårt företag skulle se större ut än vad det var, så de satt i väntrummet och låtsades dricka kaffe.

Knepet funkade.

- Gubbarna for ut, vi skrev under kontraktet och det var highfive med syrran, berättar Collin med glimten i ögat.

Våga misslyckas

Sig själv beskriver Roni Collin som utåtriktad, våghalsig och stresstålig, vilket enligt honom själv enbart är bra egenskaper då det kommer till att vara företagare.

- Pulsen hålls ganska låg alltid, jag blir verkligen inte stressad. “Filbytta” kallades jag på mitt förra jobb. Om man jämför med mina kompisar så är jag nog bland de första att prova på någonting nytt.

Roni Collin spelar padel. Han springer framåt och tittar koncentrerat. Han har en racket i handen.
Bildtext Under en padelmatch höjs ändå pulsen en aning.
Bild: Lone Widestam / Yle

En av de viktigaste egenskaperna bakom hans framgång, tror Collin ändå är att han inte är rädd för att misslyckas. För det har han också gjort. Många gånger.

- Man ska ha den inställningen att man kommer att misslyckas. Men sedan ska man inte göra samma misstag två gånger utan man ska lära sig av sina misstag.

Han medger att det i början kändes frustrerande då saker inte gick som han planerat. Trots analytiska beräkningar och en tro på att det kommer att gå vägen kunde slutresultaten ändå sluta i en miss.

- Man tar på sig stora saker som man inte gjort innan. Nog känner man sig ganska osäker. Jag minns framför allt mig själv som knappa 25-åring och diskussioner med gamla gubbar som hade en jättelång erfarenhet och så skulle man övertyga dem om att tro på en som företagare. Visst kände man sig kanske ganska liten då.

Collin tittar in i backspegeln på bilen.
Bildtext Collin har alltid nya projekt i sikte.
Bild: Lone Widestam / Yle

“Det är kicksen som driver mig”

Men så här långt har många projekt lyckats. År 2018 fick han utmärkelsen Årets företagare i Borgå. Och Collin har ännu fler projekt i kikaren.

- Jag strävar efter något - och då jag lyckas med det - det är det som ger kicksen inom företagsamheten. Att ha ett tydligt mål som du jobbar hårt för att uppnå. Och när du gör det så känns det jättebra.

Roni Collin är stolt över det han uppnått och även om han har gjort flera misstag ångrar han inget. Men när är han nöjd då?

- Jag är nöjd nu. Men jag tror inte att jag kommer till en sådan situation då jag tänker “nåmen nu har jag gjort mitt, nu kommer jag inte på någonting mera”. Det finns alltid någonting som jag vill göra, och alltid kommer det nya saker som inspirerar mig och som jag tar åt mig och slutför.