Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

USU: Nya omsorgsministern Lindén vill inte utvidga papperslösas rätt till vård

Aki Lindén på presskonferens.
Bildtext Aki Lindén vill inte ge papperslösa officiell rätt till omfattande vårdtjänster.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Papperslösa ska inte få systematisk rätt till icke-brådskade sjukvård. Det säger den nyutnämnda familje- och omsorgsministern Aki Lindén (SDP) för tidningsgruppen Uutissuomalainen.

Personer som saknar lagliga grunder att vistas i Finland, så kallade papperslösa ska inte få rätt till vård av icke-brådskande karaktär, åtminstone inte på nationell nivå.

Det säger Aki Lindén (SDP) som vikarierar Krista Kiuru som familje- och omsorgsminister i en intervju för tidningsgruppen Uutissuomalainen (betalvägg).

Enligt Lindén är det inte motiverat att samhället erbjuder icke-brådskande vård till personer "som inte ens borde vara i landet."

Akutvård ok

Han har ändå inget emot att enskilda kommuner eller läkare tänker annorlunda.

– Det ryms bra inom ramen för läkaretiken, jag vill absolut inte fördöma eller kriminalisera deras agerande. Men om samhället officiellt ska erbjuda de här tjänsterna, det är en helt annan fråga, säger Lindén.

Han förhåller sig mer positivt till att erbjuda papperslösa akutvård, eller icke-brådskande vård för sjukdomar och åkommor som hotar förvärras om de inte åtgärdas.

Källa: Uutissuomalainen