Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Anna Westerlund skrev fotbollshistoria – mittfältaren från Pargas har spelat flest landskamper någonsin för Finland

Från 2022
Uppdaterad 18.02.2022 13:19.
Ouleymata Sarr och Anna Westerlund i landskampen mellan Frankrike och Finland.
Bildtext Finska fotbollslandslagspelaren Anna Westerlund spelade sin 138:e landskamp i Franrike på onsdag.
Bild: imago images/PanoramiC/ All Over Press

Anna Westerlund spräcker finska fotbollslegenden Jari Litmanens rekord på 137 landskamper. Pargasbördiga Westerlund har nu spelat flest fotbollslandskamper för Finland genom historien.

Finska damlandslaget i fotboll spelade sin första match i turneringen Tournoi de France onsdagen den 16 februari och förlorade 5–0 mot värdlandet Frankrike.

För Anna Westerlund innebar onsdagens match ändå en personlig seger; under kvällen spelade hon sin 138:e landskamp och blev därmed den spelare som gjort flest landskamper för Finland.

– Självklart är det stort. Men jag tror inte att jag har tagit in det utan behöver tid för att smälta det, säger Anna Westerlund.

Pargasbördiga Westerlund ställer upp på telefonintervju under vilodagen efter matchen mot Frankrike. Mycket vila finns ändå inte på schemat eftersom Helmarit redan förbereder sig inför lördagens match mot Nederländerna.

Mellan träningspassen har Westerlund inte hunnit inse att hon satt finskt rekord och säger att firandet får vänta tills den franska turneringen är avslutad.

Så det blir festligheter då du kommer hem till Finland?

– Festligheter vet jag inte, men kanske mamma och pappa kokar lite kaffe åt mig. Det räcker för mig.

Varmt välkomnande till landslaget

Anna Westerlund inledde sin landslagskarriär 2008 då hon deltog i ett träningsläger i Kina. De första erfarenheterna med landslaget minns hon med värme trots att det var nervöst.

– Jag var liten med de stora damerna. Vad kan jag säga? Jag var lite rädd, men de tog gott emot mig och det var lätt att komma in i laget. Jag hoppas de som kommer in i Helmarit nu har samma känsla som jag hade då, nu när det är vi som är de äldre spelarna.

Starten på karriären i landslaget gick ändå inte helt enligt planerna.

Efter ankomsten till Kina tog många i laget en tupplur, inklusive Westerlund. På grund av jetlag från flygresan drog luren ofrivilligt ut på tiden och Westerlund vaknade till då tränaren knackade på dörren för att meddela att träningen har börjat.

– Jag blev lite kallsvettig och tänkte att nu har jag försovit mig. Som tur var mötte jag lite mer rutinerade spelare i hissen som också försovit sig. Då blev jag lite lugnare.

Knattefotboll i Pargas

Numera bor Westerlund på Åland och spelar för Åland United. Före karriären drog henne ut i världen bodde hon i Pargas. Det var också i Pargas hon först kom i kontakt med fotbollen.

– Jag hade en bra knattefotboll där. Jag blev aldrig trött på det och fick alltid ha roligt på träningarna. Jag tror att Pargas överlag tar väldigt bra hand om sina juniorspelare.

I och med den 138:e landskampen går hon om Jari Litmanen som tidigare besatt den finska titeln för flest spelade matcher i landslaget med 137 matcher.

Hur känns det att gå om just Litmanen?

– Litmanen kommer alltid vara Litmanen i mina ögon och säkert i många andras också. Men självklart, jag har aldrig skrivit historia förut, bara läst historia i skolan. Men att göra historia, det är ju mäktigt.

Då Westerlund insåg att hon var nära att slå rekordet tänkte hon att det var något som skulle vara roligt att uppnå. Hon upprepar att hon ännu inte hunnit smälta bedriften under matcherna i Frankrike och säger att rekordet nog är större än hon för tillfället förstår.

Framöver har hon ändå inte något mål på hur många matcher som ska spelas i landslaget.

– Nu är det gjort så nu vill jag bara spela bra och vara med i laget så länge som möjligt. Nu behöver jag inte tänka på något rekord mera. Nu ska jag bara njuta.

Diskussion om artikeln