Hovrätten fastställer domar i uppmärksammat gängmål i Sverige – rappare döms till fängelse för kidnappning av Einár
Svea hovrätt fastställer straffen för Vårbynätverkets ledare Chibab Lamouri. Rapartisten Yasin Mahamouds fängeslestraff för inblandning i kidnappningen av den numera avlidna rapparen Einár fastställs också av hovrätten.
Vårbynätverkets ledare, 33-årige Chihab Lamouri, dömdes till 17 år och 10 månaders fängelse av tingsrätten. Åklagaren överklagade och ville att Lamouri döms till livstids fängelse och ville också se att flera andra tilltalade skulle få skärpta straff.
Lamouri och flera av de andra dömda överklagade tingsrättsdomen och ville bli frikända eller få straffen kortade.
Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom mot Lamouri och flera andra inblandade. Totalt dömdes 147 års fängelse ut till sammanlagt 26 personer i tingsrätten för bland annat mordförsök, människorov, synnerligen grova vapenbrott och hantering av sprängmedel.
– Det rör sig om allvarlig och omfattande brottslighet som riktat sig mot såväl enskilda som allmänheten. Förutom ledaren för nätverket får flera andra personer sina långa fängelsestraff fastställda. Hovrätten höjer också fängelsestraffet för flera av de inblandade. 18 års fängelse är det längsta tidsbestämda straff som kan dömas ut i Sverige, säger hovrättsrådet Henrik Matz i en kommentar till SVT.
Kidnappningen av Einár del av domen
En av Sveriges kändaste rappare Yasin Mahamoud är också tilltalad i målet. Han dömdes av tingsrätten till fängelse i 10 månader för förberedelse till människorov, och släpptes fri i slutet av december 2021 eftersom han redan då avtjänat det straff han dömdes till. Rapparen överklagade domen, men hovrätten slår fast tingsrättens dom.
Det handlar om den misstänkte kidnappningen av rapartisten Nils “Einár” Grönberg under våren 2020 där bland annat Yasin ska ha varit inblandad.
Einár sköts ihjäl i oktober 2021 och var därför inte med på något förhör gällande kidnappningen i hovrätten.
Hovrätten slår ändå fast att motivet till kidnappningen bara är delvis belysta, men att det verkar handla om att man velat lägga beslag på rapparens egendom, pengar och andra statussymboler som exempelvis fina klockor.
Rapparen Einár skjuten till döds i södra Stockholm – skulle ha vittnat mot kriminellt gäng i rätten
Slog igenom som 16-åring år 2019.
Encrochat knäckte det "militära" nätverket
Rättegången mot det så kallade Vårbynätverket handlar om grov och organiserad brottslighet kopplat till ett kriminellt nätverk i södra Stockholm.
Nätverket beskrivs som hierarkiskt och militärt inspirerat lett av den 33-åriga Chibab Lamouri. Under honom har det funnits en platschef och olika mellanchefer eller kaptener. Längst ned i pyramiden fanns soldaterna eller utförarna som var mycket unga personer.
Ledaren har genom sin platschef samlat in en medlemsavgift om 3000 kronor den 25:e varje månad av medlemmarna i nätverket. Pengarna har bland annat finansierat vapen och bilar. Nätverkets syfte och funktion har varit kriminell verksamhet där medlemmarna försörjt sig på omfattande och allvarlig brottslighet, enligt hovrätten.
Bevisningen mot Vårbynätverket bygger till stora delar på kommunikation från krypteringsverktyget Encrochat. Kommunikationstjänsten knäcktes av den franska polisen och bevismaterialet har sedan lämnats över till svensk polis.
För den svenska polisen var materialet från Encrochat en guldgruva. Enligt Linda H Straaf, underrättelsechef på polisens nationella operativa avdelning, har polisen också tidigare haft koll på vem som ligger bakom våldsdåden i Sverige, men inte haft de bevis som krävs för att få dem fällda.
– Det har varit väldigt frustrerande när vi sett att våldet eskalerar, blir värre och vanligare i den kriminella miljön, sade Straaf på en föreläsning vid Svenska juriststämman enligt Svenska Dagbladet.
I Encromaterialet kunde polisen se hur kriminella aktörer planerade mord, storskaliga narkotikaaffärer, sprängdåd och kidnappningar. Användarna var enligt hovrättens dom övertygade om att de varit helt skyddade från insyn. De trodde att de haft tillgång till ett säkert forum för att diskutera, planera och bedriva omfattande och allvarlig kriminell verksamhet.
Flera skjutningar i början av året
Hovrättens dom kan betyda slutet för Vårbynätverket, men samtidigt fortsätter Sverige ha ett stort problem med gängkriminalitet. Mats Löfving, regionchef i Stockholm, säger att polisen nu ska rikta in sig mot nyrekrytering i området.
– Den här typen av individer har systematiserat att rekrytera in väldigt unga grabbar i kriminalitet, säger Löfving till SVT.
Hittills har elva personer dödats i skjutningar i år i Sverige, enligt polisens statistik. Inledningen på året är därför den blodigaste på åratal.
Vanligtvis brukar våldet öka i april-maj och nå en topp under sommaren, enligt Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet.
– Vi har en hög nivå av skjutvapenvåld just nu. Vi har sett liknande nivåer förut, men det är ovanligt med en så här hög nivå i början av året. Januari-februari brukar vara lugnare månader, med färre skjutningar, säger Gerell till SVT.