Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa hamn ska fyllas ut – en miljon kubikmeter sprängsten behövs

Från 2022
Jessica Ekström vid Vasa stad står i Vasa hamn med issörja i bakgrunden.
Bildtext Jessica Ekström säger att utfyllnadsprojektet kan pågå i tio år.
Bild: Rasmus Karlsson / Yle

Det är flera projekt på gång i Vasa hamn just nu. Bland annat vill man inleda ett tioårigt utfyllnadsprojekt för att skapa mer utrymme.

Planen är att utfyllnadsprojektet inleds under 2022 och ska pågå i cirka tio år. Området som planeras fyllas sträcker sig från kolkajen och området vid kraftverket ut till vågbrytaren.

Jessica Ekström, enhetschef för projektverksamheten vid Vasa stad, berättar att området är omkring 17 hektar stort. Cirka en miljon kubikmeter sprängsten kommer att behövas till projektet.

– Vi ska fylla ut området för att få mer lagringsutrymme i hamnen. Vi behöver det för frakten, eftersom det är ganska trångt om utrymme nu, säger hon.

Ekström säger att det i nuläget inte är klart varifrån man ska ta massan för utfyllnaden.

Vy från hamnen i Vasa mot ett område som ska fyllas ut och bli område för lager.
Bildtext Det snötäckta vattenområdet fram till vågbrytaren mitt i bilden ska fyllas ut.
Bild: Rasmus Karlsson / Yle

Tidningen Ilkka-Pohjalainen rapporterar att småbåtsfarleden, som går genom området, ska flyttas innan utfyllnadsprojektet drar igång.

Det är Trafikledsverket som ansvarar över farleder. De meddelar att generalplanen och tillståndsansökan beräknas vara klara under våren och att man då kan ge mer information om farledsplanerna.

Muddring för vändbassäng

Jessica Ekström berättar att ett annat projekt som är på gång är muddring och förstoring av vändbassängen i hamnen, som används av fartyg för att vända.

– Det gynnar också frakttrafiken, då man kan komma in med större fartyg. Muddringsmassorna från förstoringen är tänkt att föras till Gröna ön, som är ett stenkast från hamnen, säger Ekström.

Projektet med vändbassängen planeras kunna inledas under 2022 och pågå i ett år, lite beroende på väderförhållanden. För 2022 har Vasa stad sammanlagt budgeterat omkring 700 000 euro för vändbassängen och utfyllnadsområdet.

Diskussion om artikeln