Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Erfaren Rysslandsanalytiker till Svenska Yle: Ryssland och väst förstår inte alls varandra – konflikten kommer att fortsätta länge än

Från 2022
En äldre man i beige yllekappa och röd ylleluva röker cigarr och tittar på ett papper.
Bildtext James Sherr har haft en lång karriär som Rysslandsanalytiker.
Bild: Patrick Holmström

Även om Ryssland avstår från ett militärt angrepp på Ukraina kommer den upptrappade konflikten med väst att fortsätta och det måste vi leva med, säger analytikern James Sherr som Svenska Yle talat med.

– Vi i väst förstår inte alls Rysslands sätt att agera, säger forskaren James Sherr som tidigare var Rysslandschef vid det ansedda brittiska forskningsinstitutet Chatham House och numera är verksam som Rysslandsforskare vid Estlands utrikespolitiska institut i Tallinn.

Enligt honom tror vi att situationen kring Ukraina förändras hela tiden men det är fel, anser han.

I själva verket är det en konsekvent följetong som började med att Ukraina blev självständigt.

President Vladimir Putins generation och stora delar av det ryska etablissemanget anser att ett självständigt Ukraina är någonting konstgjort som varken har historiskt eller kulturellt berättigande.

Ryssland och Ukraina hör ihop, enligt det rådande ryska narrativet. Det förklarade också president Putin i sin omtalade artikel i somras där han ifrågasatte Ukrainas existensberättigande som självständig stat.

– Putins generation och etablissemanget kring honom har hela tiden ansett att det självständiga Ukraina är ett geopolitiskt projekt som västländerna har skapat i syfte att försvaga och förgöra Ryssland, säger James Sherr.

Med den logiken är det inte så konstigt att Moskva kontinuerligt har ökat trycket också på västländerna.

En rad av misslyckanden

Efter att ha misslyckats med att få en marionett installerad i Kiev gick Ryssland till attack, ockuperade Krim och startade ett krig i östra Ukraina. Det kriget ledde till de så kallade Minskavtalen.

– Avtalen kom till under ryskt vapenhot, är luddigt formulerade och ger Ryssland möjlighet att i praktiken kastrera Ukraina och frånta landet all verklig suveränitet och självständighet, säger Sherr. Därför vill Ukraina inte ha Minskavtalen.

– Ryssland har nu sedan början av 2015 försökt få genomslag för Minskavtalen på olika sätt, men misslyckats. Allt de gjorde misslyckades.

Enligt Sherr insåg Ryssland 2020 att det här inte fungerar och slog in på en annan linje som pågått och utvecklats sedan dess.

En man i glasögon tar sig för pannan.
Bildtext Utrikesminister Lavrov är en av världens mest erfarna diplomater och har bråda dagar med att försöka övertala väst att gå med på Rysslands krav.
Bild: Maxim Shemetov / EPA

– Man kan säga att det började med att utrikesminister Sergej Lavrov då kom med vad han själv beskrev som ett ultimatum till de europeiska ledarna:

Antingen skulle de se till att ukrainarna beter sig och går med på Ryssands villkor för en uppgörelse, eller så gör Ryssland det på egen hand.

– Strax därefter började de första truppförstärkningarna anhopas vid Ukrainas gränser och retoriken blev hotfull.

Samtidigt intensifierades hatpropagandan mot den ukrainska ledningen i de statskontrollerade ryska medierna och nu står vi inför en allvarlig kris med ett massivt uppbåd vid Ukrainas gränser och ryska säkerhetspolitiska krav som väst och Ukraina aldrig kan gå med på.

Amerikanerna överraskade

Enligt James Sherr hade Ryssland antagligen räknat med att väst och framför allt USA skulle darra på manschetten inför hotelserna. USA är det enda västland som Ryssland räds på allvar.

Bidenadministrationen schabblade i början och gjorde en hel del fel, påpekar Sherr.

– Moskva såg en svag och inkompetent administration nedlusad med inre stridigheter. Så de såg en möjlighet att manipulera amerikanerna och få dem att göra vad Ryssland vill.

– Men nu har Bidenadministrationen konsoliderat sig och blivit starkare och konsekvent i sitt handlande. Ryssarna var inte förberedda på det.

Nu har den ryska skrämseltaktiken uppenbarligen misslyckats, så vad händer?

– Putin kan besluta gå i krig för att få Ukraina in i den ryska fållan, men det innebär enorma risker. Och det är inte sagt att den ryska militäreliten vill det. Knappast vill den ekonomiska eliten det heller med tanke på de sanktioner som i så fall hotar Ryssland.

– Putin måste bedöma vilka konsekvenser hans beslut har för honom själv. En rysk ledare är inte så väldigt beroende av sin popularitet bland vanligt folk, men han måste åtnjuta respekt bland de människor i Ryssland som har betydelse, det vill säga etablissemanget kring honom.

Konflikten fortsätter på ett eller annat sätt

I paniken kring den upptrappade säkerhetskrisen har en del västledare börjat tala om kompromisser. Det avfärdas av analytikern James Sherr.

– Ryssarna är inte intresserade av flexibilitet. De vill bara att deras krav uppfylls, och de kraven är oförenliga med ett självständigt Ukraina. Det inser de flesta ukrainare och det inser president Volodomyr Zelenskyj.

– Men inser Blinken, Biden, Macron och Scholz detta? Jag är inte alls säker på det.

Sherr säger sig tro att västledarna fortfarande tror att det någonstans finns en sagolik kompromiss som gör alla lyckliga. Men något sådant finns inte, framhåller han.

Förståelsen saknas

Enligt Sherr har förhållandet mellan Ryssland och väst alltid präglats av brist på förståelse för motpartens tankevärld.

– I väst försöker vi övertyga ryssarna om att vi är trevliga prickar. Men de bryr sig inte. De är inte intresserade av det vi kallar bättre relationer. De vill bygga om Europas säkerhetssystem och kompromissar inte.

En äldre man med röd ylleluva och glasögon.
Bildtext Ryssland upplever inget behov av att vara omtyckt av omvärlden. Det har västländerna svårt att förstå, säger James Sherr.
Bild: Patrick Holmström

Om väst har svårt att förstå sig på det här ryska tänkesättet, så har Ryssland svårt att förstå att västländerna med sin politiska, ekonomiska och militära makt inte är intresserade av att förgöra Ryssland, enligt Sherr.

Och eftersom de här två tankevärldarna är oförenliga kommer den upptrappade konflikten att fortsätta även om det kanske inte blir i form av en ny rysk invasion.

– Vi tvingas acceptera att vi vi får leva med ökad spänning även i fortsättningen och det blir kanske inte så trevligt.

Enligt James Sherr kommer det här att fortsätta tills Moskva till sist inser att deras strategi inte fungerar och att de bara skjuter sig själva i foten.

– Det krävs en sorts revolution i det ryska tänkesättet innan väst kan börja förhandla med Ryssland med utgångspunkten att bägge sidor ska få fördelar. Och det sker knappast så länge det nuvarande etablissemanget har makten i Ryssland.

– Så vi måste bara leva med det tills vidare.