Seppälä tog chansen i sista starten – OS-kungen Thingnes Bø fundersam över flygresan hem: "Blir dyrt med övervikt i bagaget"
14 medaljer till Norge, 4 till Sverige och 0 till oss. Skidskyttetävlingarna blev en grym nordisk medaljjackpot för alla förutom Finland. Gladast av alla efter masstarterna i ett vindpinat Zhangjiakou? Johannes Thingnes Bø.
På fredagen var vinden i Zhangjiakou oförlåtande. Nyckfulla pustar tog sig in i märg och ben och fick piporna att dansa på vallen.
Då är det svårt att pricka rätt.
En chans för utmanare att sticka ut? Skulle packen vaskas om?
Förstås inte. Norge är bäst i alla väder. På en timme tog den obarmhärtiga idrottsnationen fyra nya medaljer. Fyra! Och två åkare befäste sig som spelens skidskyttekungligheter.
Johannes Thingnes Bø åkte hem sin femte medalj i Kina. Han bommade två skott mer än silvermedaljören Martin Ponsiluoma och hyllade efteråt sina suveränt vallade skidor.
Det var helnordiskt på pallen: norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen tog brons.
Efter att ha gjort som Ole Einar Bjørndalen i Salt Lake City och kirrat fyra guld i ett och samma OS har Bø nu legendarstatus inom grenen.
– Jag har haft fyra medaljer på nattygsbordet och i morgon ska jag pröva att hänga alla runt halsen samtidigt då jag får min femte, säger han till Yle Sporten.
Får du checka in mer bagage på vägen hem?
– Det blir dyrt med övervikt, men det betalar jag gärna, säger Bø och skrattar.
Vad var nyckeln till att hela tiden prestera på hög nivå i OS?
– Bra skidor, säger han utan en sekunds tvekan.
Røiseland och Eckhoff fullbordade norska jackpoten
Det var inte bara Bø som fick drapera sig i den norska flaggan och skrika ut sin glädje. En timme tidigare hade två andra norskor presterat på topp: Tiril Eckhoff tog silver och Marte Olsbu Røiseland brons.
Røiseland åker hem till Norge med lika många medaljer som Bø – tre guld och två brons – och innehar precis samma status som sin landsman.
Efter medaljfrossan är det klart att hon ler som solen då hon ställer sig framför Yle Sportens intervjumikrofon.
– Jag kan bara vara jättenöjd. OS har gått över all förväntan och i dag lyckades jag slita åt mig en medalj då kroppen inte kändes 100 procent, ja det gör att bronset smakar som guld.
I den intensiva blåsten var det störtomöjligt att skjuta rent – samtliga toppåkare bland damerna hade fyra plumpar i protokollet, eller mer. Røiseland förklarar:
– Det var särskilt utmanande i det stående skyttet, då pipan rörde sig överallt. Det var bara att försöka gå på tajmning. Två missar i bägge stående var bra i dessa förhållanden.
Det var bara Justine Braisaz-Bouchet som var vassare än den norska duon. Fransyskan hade tid att njuta på upploppet och det förtjänade hon. Efter en suverän uppvisning tog hon sitt första stortävlingsguld någonsin.
Elva starter – fjorton medaljer
Det är otroligt men sant: Norge lyckades ta fler medaljer än det ordnades starter i skidskyttet.
Faktum är att det stått antingen en svensk eller en norsk idrottare på pallen i varje tävling.
18 nordiska medaljer, 0 åt Finland
5.2 mixedstafett: Guld åt Norge, Finland elva
7.2 damernas distans: Brons åt Marte Olsbu Røiseland (NOR), Mari Eder 32:a plats
8.2 herrarnas distans: Brons åt Johannes Thingnes Bø (NOR), Tero Seppälä 23:e plats
11.2 damernas sprint: Guld åt Marte Olsbu Røiseland (NOR), silver åt Elvira Öberg (SWE), Mari Eder 28:e plats.
12.2 herrarnas sprint: Guld åt Johannes Thingnes Bø (NOR), brons åt Tarjei Bø (NOR), Tero Seppälä 25:e plats
13.2 damernas jaktstart: Guld åt Marte Olsbu Røiseland (NOR), silver åt Elvira Öberg (SWE), brons åt Tiril Eckhoff (NOR), Mari Eder 30:e plats
13.2 herrarnas jaktstart: Silver åt Tarjei Bø (NOR), Tero Seppälä 21:a plats
15.2 herrstafetten: Brons åt Norge, Finland på 17:e plats
16.2 damstafetten: Guld åt Sverige, Finland varvades och flaggades av
17.2 damernas masstart: Silver åt Tiril Eckhoff (NOR), brons åt Marte Olsbu Røiseland (NOR).
17.2 Herrarnas masstart: Guld åt Johannes Thingnes Bø (NOR), silver åt Martin Ponsiluoma (SWE), brons åt Vetle Sjaastad Christiansen (NOR), Tero Seppälä 9:e plats
Finland tar sannolikt sju medaljer då vi räknar in samtliga grenar. Norge tog dubbelt så många bara i skidskytte. Det säger det mesta om vårt grannlands dominans.
Och på tal om Finland: Tero Seppälä lyckades knipa sin klart bästa placering i OS: han åkte i mål på nionde plats i masstarten och var nöjd.
– Jag var pressad efter att ha misslyckats i tidigare tävlingar och klarade av att leverera i tuffa förhållanden. Jag är väldigt nöjd över att ta mig in bland de tio bästa.
Saknaden efter Kaisa Mäkäräinen är fortfarande enorm – skidskyttet blev som helhet en blåvit besvikelse.
Mari Eder tog sig inte in bland de 20 bästa i en enda individuell tävling och fick inte tävla i masstarten. Seppälä har tagit en plats bland de åtta bästa i fyra världscuptävlingar i vinter – först i den sista tävlingen i Kina bevisade han slutligen sin nivå.
Stafetterna, då? Damernas tävling säger det mesta: Sverige firade guld medan Finland inte ens lyckades ta sig i mål. De blåvita varvades och fick därmed avbryta.
Yle Sportens mångåriga skidskyttekommentator Magnus Eklöv ger sin syn på sakernas tillstånd:
– Det såg hoppingivande ut innan OS med Seppäläs och Eders placeringar i tio i topp. Också de övriga visade stigande form, men i OS lyckades ingen tänja och göra säsongens bästa lopp. Alla finländare presterade på sin medelnivå.
Varför är Norge och Sverige så mycket bättre?
– Satsningen i de båda nationerna är stor och bredden i Norge enorm. Svenskarna lyckades kanske sämre än väntat och bara damerna höll sin nivå. De har ett fungerande system i båda länderna där landslaget lever och tränar på ett och samma ställe.
– Skidskytte står också högt i kurs i de här länderna. Sverige låg ju i lite samma sits som Finland ännu 2014 … men sen började de satsa.
Om vi blickar framåt, hur ser Finlands läge ut med tanke på OS 2026?
– På juniorsidan finns några lovande juniorer som är på väg uppåt. De borde man nu satsa på de kommande fyra åren. Inte rosar vi marknaden ännu om fyra år, men förhoppningsvis är Seppälä i medaljfart och de övriga närmar sig tio i topp.
Resultat:
Herrar:
1. Johannes Thingnes Bø, NOR 38.14,4 (4)
2. Martin Ponsiluoma, SWE +40,3 (2)
3. Vetle Sjåstad Christiansen, NOR +1.12,5 (3)
4. Quentin Fillon Maillet, FRA +1.25,6 (5)
5. Dominik Windisch, ITA +1.38,4 (3)
9. Tero Seppälä, FIN +2.32,7 (5)
Damer:
1. Justine Braisaz-Bouchet, FRA 40.18,0 (4)
2. Tiril Eckhoff, NOR +15,3 (4)
3. Marte Olsbu Røiseland, NOR +34,9 (4)
4. Marketa Davidova, CZE +53,4 (4)
5. Kristina Reztsova, ROC +1.11,0 (6)