Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

350 anställda drabbade av fel i löneutbetalningen i nya välfärdsområdet

Från 2022
Eurosedlar huller om buller på en yta.
Bild: Mostphotos

Det är i första hand timanställda som drabbats då löneutbetalningarna strulat.

Ungefär 5 procent av personalen, cirka 350 anställda, har drabbats av fel i löneutbetalningen. Löneproblemen upptäcktes vid januari månads löneutbetalning. I samband med löneutbetalningen ombads personalen att kontrollera sina löneuppgifter och vid behov ta kontakt med löneräknarna.

Enligt Österbottens välfärdsområde har problemen korrigerats vartefter sedan början av året och de sista problemen förväntas vara åtgärdade i samband med mars månads löneutbetalning.

Kinnunen ber om ursäkt

"Jag ber varje anställd som inte fått rätt lön eller fått sin lön i tid om ursäkt", säger välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen i ett pressmeddelande.

Personalen har ombetts meddela om de behöver löneförskott. Totalt har ungefär 150 000 euro betalats ut i löneförskott till cirka 140 personer.

Vid försenad lön utbetalas lagenlig dröjsmålsränta.

Personalen har informerats och de har påmints om hur de ska agera om det uppstår fel i löneutbetalningen.

Bristande uppgifter och för lite resurser ligger bakom problemen

Det är främst timanställda som har drabbats av löneproblemen. Uppgifter om den anställda har saknats eller varit bristfälliga.

Hos de fastanställda beror lönefelen på att organisationen som överlåtit den anställda inte skickat in uppgifter om hen, eller så var uppgifterna bristfälliga i olika system, till exempel i uppgifter om frånvaro och vikarier, arbetstidsprocent eller semesterrättigheter.

Löneproblemen för de fastanställda har kunnat åtgärdas direkt då de uppgifter som saknats kommit in.

Informationen om att det finns så pass många timanställda har inte förmedlats vidare.

"Det här är absolut något som borde ha kommit fram i riskbedömningen, då hade vi kunnat förbereda oss bättre", säger Kinnunen.

Enligt Österbottens välfärdsområde åtgärdas uppgifter och löner hela tiden. HR-enheten i Österbottens välfärdsområde och Mico Botnia som sköter löneutbetalningen har de senaste veckorna jobbat övertid och anställt mer personal för att hjälpa till med problemen.

Förslag om fler befattningar med fast anställning

Rutinerna för hur vikarier och andra visstidsanställda kallas in har varierat stort bland kommunerna som nu överfört sin verksamhet till Österbottens välfärdsområde. Mängden visstidsanställda i välfärdsområdet nu är anmärkningsvärt stor.

Styrelsen föreslås därför inrätta fler befattningar med fast anställning.

"I mars kommer vi att föreslå för samkommunens styrelse att inrätta fler befattningar för fastanställda vikarier. Då kan vi minska på exempelvis antalet timanställda på visstid", säger Kinnunen.

Diskussion om artikeln