Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Lär dig hantera energitjuvarna i din närkrets – och glöm inte att se dig själv i spegeln

Från 2022
Bekymrad kvinna lyssnar på en man.
Bildtext Energitjuvar hittar man båda på arbetsplatsen och i vänkretsen.
Bild: Copyright (C) Andrey Popov

Alla har vi dem. Vänner och kolleger som ständigt tar mera energi än vad de ger. Familjeterapeut Maria Sundblom Lindberg nystar i begreppet energitjuv och ger tips på hur man kan hantera problemet.

Men innan man tar itu med problemet behövs en definition av själva begreppet.

– Energitjuv är ett besvärligt uttryck. Slarvigt och otydligt, tycker familjeterapeut Maria Sundblom Lindberg.

Det handlar nämligen inte om någon störning eller ett psykologiskt tillstånd, utan snarare en känsla – något som är svårt att sätta fingret på.

Maria Sundblom Lindberg sitter på en brygga med vattnet i bakgrunden och tittar rakt in i kameran.
Bildtext Det gäller att också rannsaka sig själv om man känner sig utsatt av energitjuvar, menar familjeterapeut Maria Sundblom Lindberg.
Bild: Frida Lönnroos, Parad Media

Handlar inte om att vara extrovert eller introvert

För att komma energitjuven på spåren kan man börja med att utesluta de självklara orsakerna. Människor har nämligen olika energinivåer beroende på om de är introverta eller extroverta.

– Det kan bli jättetungt då en extremt introvert person möter en extremt extrovert person. Den introverta utmattas av ett den andra babblar på så att syret tar slut i rummet, medan den extroverta bränner sig slut då den inte får någon återkoppling av den introverta, berättar Maria Sundblom Lindberg.

Med energitjuvar tänker man snarare på någon som inte bidrar med så mycket, saknar ömsesidighet och har en tendens till negativitet eller passivitet. Det här kan ta sig uttryck på olika sätt, beroende på om man befinner sig på arbetsplatsen eller om man rör sig bland vänner.

Energitjuvar på jobbet och bland vänner

På arbetsplatsen kan en energitjuv ha följande kännetecken: söker ofta fel, utstrålar negativitet, är inte lösningsinriktad, fokuserar mera på problem än på möjligheter, säger ofta nej och är inte värst förändringsbenägen.

Typiska drag hos energitjuvar i vänskapsförhållanden är att den tycker synd om sig själv, upplever sig som ett offer, är bra på att skapa dåligt samvete, är passivt aggressiv och saknar självinsikt om sitt beteende.

Samtidigt ska man komma ihåg att vi alla är energitjuvar ibland. I en kris och under svårare tider är det lätt att man fastnar och ältar sina bekymmer, vilket kan vara utmattande för dem man umgås med. Det kan man acceptera, för det är tillfälligt och förbigående.

– Men om det är ett karaktärsdrag eller ett beteende som aldrig tar slut, då kan man tala om en vänskapsrelation som kör slut på en, påpekar Maria Sundblom Lindberg.

Kan du se en energitjuv i spegeln?

Begreppet energitjuv säger egentligen mera om en själv. Det är inget som går att diagnostisera, utan handlar mera om personkemin mellan människor. Det handlar om hur man förhåller sig till andra och kräver självrannsakan.

– Man måste se sig i spegeln. Har man självinsikten att inse att man själv kan uppfylla rollen som en energitjuv i en relation?

Tips på hur man kan förhålla sig till energitjuvar

Hemligheten med energitjuvar är följande: Man kan inte vänta sig en förändring, utan man måste lära sig att förhålla sig till problemet på olika sätt. Maria Sundblom Lindberg ger några tips.

  • Det är viktigt att ha en plan. Man kan fortsätta vara en vän med en upplevd energitjuv men skruva ner förväntningarna och acceptera att det är den som talar och tar energi.

  • Dra gränser. Gå inte med på en ”never ending story” och träffa kanske personen färre gånger eller försök komma överens om att telefonsamtalen inte överskrider 30 minuter.

  • Och om man själv vill ta mera plats måste man helt enkelt kräva det. ”Nu är det jag som vill tala om min semester och visa mina bilder”, och då borde den andra förstå det. Alternativt kan man förmedla en vink till energitjuven med att finkänsligt skämta om problemet, som ”jaha, nu är vi där igen”.

  • Det gäller också att själv överväga vem man träffar, ifall man märker att man ibland har tendenser att vara en energitjuv. Tala i så fall med människor som du vet att har kapacitet att lyssna, och inte med dem vars energireserver redan är förbrukade av deras egna bekymmer.

Mera om energi i Efter Nio, måndag 21 februari 2022, kl. 21.00 i Yle Fem & Yle Arenan.

Energikällor och energibovar i Samu Habers liv - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan