Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vinterstormen Eunice drar över Europa – Storbritannien klassar stormen som livsfarlig

Uppdaterad 18.02.2022 22:48.
En våg kastas in över en väg framför en röd bil.
Bildtext Varningar har utfärdats också i Wales. Bilden är från Swansea i södra Wales.
Bild: Phil Rees/Shutterstock/All Over Press

Stormen Eunice har orsakat dödsfall i Storbritannien, Belgien, Nederländerna och på Irland. De brittiska myndigheterna klassar stormen som livsfarlig. Eunice kommer bara två dagar efter den senaste stormen.

Stormen har gett upphov till stor förödelse och ställt till det för väg- tåg- och flygtrafiken i flera länder i Europa. I England, Södra Wales och Nederländerna har utfärdat så kallade röda stormvarningar och uppmanat invånarna att stanna inomhus. I Frankrike, Belgien, Danmark och Sverige varnas för kraftiga vindar.

Det irländska meteorologiska institutet har utfärdat varningar för kraftiga vindar och översvämningar vid kustområden.

Tågtrafiken står på flera håll stilla efter att träd och bråte fallit över spåren. Hundratals flygavgångar har ställts in, bara på flygplatsen Schiphol i Amsterdam har uppemot 390 flyg ställts in.

Taket på fotbollsstadion i Haag har delvis blåst av. I London har delar O2-arenans tak också rasat in.

Eunice slår till bara två dagar efter stormen Dudley som ledde till elavbrott och trafikstörningar i Storbritannien på onsdagen. Den föregående stormen ledde till fem dödsfall i Tyskland och Polen.

Delar av taket till O2-arenan i London slets sönder under stormen Eunice den 18 februari 2022.
Bildtext Delar av taket på O2-arenan i London slets loss av stormen.
Bild: George Cracknell Wright/LNP/Shutterstock/All Over Press

Flera dödsfall i Europa

I Nederländerna har fyra personer dött efter att ha blivit under träd som stormen slitit loss. På Irland dog en kanadensisk man av samma orsak.

I Belgien dog en 79 år gammal man efter att stormvindarna slet honom över bord på den båt han vistades på. Han togs till sjukhus med avled till följd av sina skador.

I den belgiska staden Tournai föll en lyftkran in i ett sjukhustak. Lyftkranen söndrade också väggen på den översta våningen. Ingen uppges ha dött, men det uppges finnas skadade. Det är oklart hur många det handlar om, och hur allvarliga skadorna är. Vindhastigheten uppmätte som mest 36 meter per sekund i den belgiska staden.

En kvinna uppges ha dött i London då ett träd föll på bilen hon färdades i. Ytterligare två personer har dött i Storbritannien på grund av stormen. Också Irland rapporterar ett dödsfall.

Historiskt starka vindar i England

Storbritanniens meteorologiska institut Met Office har uppmätt rekordhårda vindbyar vid ön Isle of Wight i Engelska kanalen. Vindhastigheten har nått 54,5 meter per sekund, skriver institutet på Twitter.

Stormen rapporteras vara den kraftigaste stormen på tre årtionden.

"Enligt preliminära uppgifter är det den högsta vindhastigheten som någonsin har uppmätts i England", skriver Met Office på Twitter.

Röd varning i London

Met Office har utfärdat en "röd varning" i London om att stormen kan vara livsfarlig och invånarna uppmanas stanna hemma. Myndigheten varnar att tak kan blåsa av, medan träd och kraftledningar kan blåsa ner.

En röd varning har utfärdats också i delar av Cornwall och i södra Wales. Bland annat har hundratals hushåll drabbats av elavbrott i Cornwall i Sydvästra England. Stormen har också orsakat trafikstörningar.

Över 140 000 hushåll har drabbats av elavbrott i England, på Irland är 80 000 utan el.

Premiärminister Boris Johnson säger att militären är beredd att rycka in vid behov.

Bild på människor som står på en pir som omges av höga vågor.
Bildtext Kustbevakningen uppmanar människor att hålla sig borta från kusten.
Bild: Lehtikuva

Kustbevakningen: "En selfie är inte värd att riskera livet för"

De kraftiga vindarna har fått myndigheterna att uppmana människor att inte gå ut för att ta bilder i stormen. Kustbevakningen uppmanar människor att hålla sig borta från kusten.

– Ett dramatiskt fotografi eller en selfie är inte värt att riskera livet för. De som tar sig till kusten för att ta bilder äventyrar också våra anställdas säkerhet, säger Ben Hambling som är chef på kustbevakningen.

Enligt kustbevakningen har det kommit till dess kännedom om flera fall där människor ställer sig nära havet för att ta bilder på de stora vågorna. Föräldrar har också tagit med sina barn farligt nära vattnet.

Källa: AFP, AP, Met Office, Reuters