Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Vill du ha mera chilisting i maten? Här fem saker du bör veta om chili och två recept som hjälper dig på vägen

Uppdaterad 17.04.2023 11:22.
Ella Grüssner Cromwell-Morgan och Elin SKagersten-Ström i Strömsös kök
Bildtext Ella Grüssner Cromwell-Morgan älskar chili i maten och gör ett tappert försök att få Elin Skagersten-Ström övertygad.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Chili är en mångsidig frukt som kan bli en verklig smakförhöjare om den används rätt. Egentligen går det inte att tala om chili som bara chili eftersom det finns tusentals olika sorter.

För att göra chilin tillgänglig också för den som inte gillar hetta har chiliälskaren Ella några tips.

Små röda chilin på ett fat.
Bildtext Den avlånga frukten, som också kallas spansk peppar, är kanske den vanligaste sorten i våra butiker.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Fem saker som är bra att veta om chili

  1. Styrkan sitter i väggarna på chilifrukten. Skär du bort den delen får du mindre hetta.

  2. Köper du en chilimix kan det hända att du får ett paket utan information. Kolla på märkningen redan i butiken. Jalapeño hör till de svagare, habanero till de starkare.

  3. Om du ännu är osäker på hur stark chilin är kan du provsmaka eller sätta lite chili på tungan. Du känner styrkan redan då. Toppen är mildast så det lönar sig att provsmaka en annan del av frukten.

  4. Mejeriprodukter, som till exempel yoghurt eller mjölk är bra för att neutralisera chilihetta. Testa också att blanda mjölk med lite yoghurt, honung och isbitar och krydda med till exempel kanel. Blandningen är en bra motvikt till chilihetta.

  5. Det finns vissa drycker som förstärker chilihetta, till exempel kolsyrat vatten eller viner med mycket tanniner. Undvik dessa drycker om du inte vill ha dubbel effekt.

Vill du veta mera om chili kan du läsa faktarutan längst ner.

Chili gör sig bra med feta fiskar och picklad gurka

Feta fiskar passar utmärkt med chili, eftersom chilin tar bort en del av den “oljiga” smaken laxfiskar kan ha. Sötman i den här marinaden gör också att chilihettan minskar.

Picklad gurksallad är ett lätt och lite annorlunda tillbehör till lax, där det passar bra med en mildare chili. Picklad gurka serveras oftast i skivor men här hyvlar vi gurkan för att få ett annat uttryck.

Här hittar du två recept som fungerar bra som inkörsportar till chilivärlden.

En protion med ugnsbakad forell
Bildtext Ugnsbakad regnbågslax med röd habanero, dill och lime.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Ugnsbakad regnbågslax med chilimarinad ”dillchimichurri”

Ingredienser, 4–6 personer:

700 g regnbågslax, en hel sida, urbenad

50 g dill, grovhackad

50 g dill, grovhackad

¼–½ struken tsk röd habanero enligt smak, urkärnad och finhackad

ca 25 g schalottenlök, finhackad

två ekologiska limefrukter, saft och zest

1 tsk flingsalt

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 dl olivolja

1 msk honung

Habanero på ett fat
Bildtext Habaneron är klockformad och hör till de starkare sorterna.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Gör så här:

  1. Lägg den rumstempererade fiskfilén i en långpanna med bakplåtspapper eller i en ugnsform.

  2. Salta fisken och sätt ugnen på 180 grader.

  3. Blanda ihop alla ingredienser till dillchimichurrin och bred ut över filén. Det som blir över kan sparas och användas till andra rätter, salladsdressing, till pastan eller liknande. Den blir bara godare efter några dagar, när smakerna djupnat.

  4. Grädda fisken till en innertemperatur på drygt 50 grader, cirka 15–20 minuter.

Chilimarinad i en glasskål
Bildtext Chimichurri med dill. Chimichurri är en sås som ofta serveras till kött men den passar lika bra till fet fisk.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Picklad gurksallad med Pimiento de Padron-chili

Ingredienser:

1 stor gurka

1 st urkärnad Pimiento de Padron-chili, grovhackad

1 gul paprika, grovhackad

1 kruka persilja (ca 50 g), hackad

1 halv rödlök, finhackad

2 msk vitvinsvinäger

1 msk olivolja

1 msk sesamolja

1 tsk salt (+ lite flingsalt att justera saltmängden med på slutet)

1 tsk socker

1 msk rostade sesamfrön, vita och svarta

Mörk grön chili
Bildtext Pimiento de Padron är en relativt mild chili.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Gör så här:

  1. Hyvla gurkan på längden med en osthyvel och lägg skivorna i en bunke.

  2. Blanda ihop resten av ingredienserna i en annan bunke och häll dem sedan över gurkskivorna och blanda om. Klart!

Gurksallad i en skål
Bildtext Picklad gurksallad med Pimiento de Padron-chili.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Het fakta om chili

Capsaicin är det verksamma ämnet i chili.

Hettan i chilin mäts på Scovilleskalan. En paprika kan ligga mellan 0 och 100 på skalan, medan världens starkaste chili, Carolina Reaper, ligger på 1,5 miljoner.

Toleransnivån för chili ökar om du äter den regelbundet.

Capsaicin används också i liniment, som hjälper mot muskelvärk.

Olika chilisorten på ett fat
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk