Vill du ha mera chilisting i maten? Här fem saker du bör veta om chili och två recept som hjälper dig på vägen
Chili är en mångsidig frukt som kan bli en verklig smakförhöjare om den används rätt. Egentligen går det inte att tala om chili som bara chili eftersom det finns tusentals olika sorter.
För att göra chilin tillgänglig också för den som inte gillar hetta har chiliälskaren Ella några tips.
Fem saker som är bra att veta om chili
Styrkan sitter i väggarna på chilifrukten. Skär du bort den delen får du mindre hetta.
Köper du en chilimix kan det hända att du får ett paket utan information. Kolla på märkningen redan i butiken. Jalapeño hör till de svagare, habanero till de starkare.
Om du ännu är osäker på hur stark chilin är kan du provsmaka eller sätta lite chili på tungan. Du känner styrkan redan då. Toppen är mildast så det lönar sig att provsmaka en annan del av frukten.
Mejeriprodukter, som till exempel yoghurt eller mjölk är bra för att neutralisera chilihetta. Testa också att blanda mjölk med lite yoghurt, honung och isbitar och krydda med till exempel kanel. Blandningen är en bra motvikt till chilihetta.
Det finns vissa drycker som förstärker chilihetta, till exempel kolsyrat vatten eller viner med mycket tanniner. Undvik dessa drycker om du inte vill ha dubbel effekt.
Vill du veta mera om chili kan du läsa faktarutan längst ner.
Chili gör sig bra med feta fiskar och picklad gurka
Feta fiskar passar utmärkt med chili, eftersom chilin tar bort en del av den “oljiga” smaken laxfiskar kan ha. Sötman i den här marinaden gör också att chilihettan minskar.
Picklad gurksallad är ett lätt och lite annorlunda tillbehör till lax, där det passar bra med en mildare chili. Picklad gurka serveras oftast i skivor men här hyvlar vi gurkan för att få ett annat uttryck.
Här hittar du två recept som fungerar bra som inkörsportar till chilivärlden.
Ugnsbakad regnbågslax med chilimarinad ”dillchimichurri”
Ingredienser, 4–6 personer:
700 g regnbågslax, en hel sida, urbenad
50 g dill, grovhackad
50 g dill, grovhackad
¼–½ struken tsk röd habanero enligt smak, urkärnad och finhackad
ca 25 g schalottenlök, finhackad
två ekologiska limefrukter, saft och zest
1 tsk flingsalt
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 dl olivolja
1 msk honung
Gör så här:
Lägg den rumstempererade fiskfilén i en långpanna med bakplåtspapper eller i en ugnsform.
Salta fisken och sätt ugnen på 180 grader.
Blanda ihop alla ingredienser till dillchimichurrin och bred ut över filén. Det som blir över kan sparas och användas till andra rätter, salladsdressing, till pastan eller liknande. Den blir bara godare efter några dagar, när smakerna djupnat.
Grädda fisken till en innertemperatur på drygt 50 grader, cirka 15–20 minuter.
Picklad gurksallad med Pimiento de Padron-chili
Ingredienser:
1 stor gurka
1 st urkärnad Pimiento de Padron-chili, grovhackad
1 gul paprika, grovhackad
1 kruka persilja (ca 50 g), hackad
1 halv rödlök, finhackad
2 msk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
1 msk sesamolja
1 tsk salt (+ lite flingsalt att justera saltmängden med på slutet)
1 tsk socker
1 msk rostade sesamfrön, vita och svarta
Gör så här:
Hyvla gurkan på längden med en osthyvel och lägg skivorna i en bunke.
Blanda ihop resten av ingredienserna i en annan bunke och häll dem sedan över gurkskivorna och blanda om. Klart!
Het fakta om chili
Capsaicin är det verksamma ämnet i chili.
Hettan i chilin mäts på Scovilleskalan. En paprika kan ligga mellan 0 och 100 på skalan, medan världens starkaste chili, Carolina Reaper, ligger på 1,5 miljoner.
Toleransnivån för chili ökar om du äter den regelbundet.
Capsaicin används också i liniment, som hjälper mot muskelvärk.
Chili värmer både huden och magen – gör en olja för invärtes och utvärtes bruk av bara två ingredienser
Chiliolja kan användas för både mat och muskler.