Jakobstadsborna positiva till hur regeringen kompenserar höjda bränslepriser – de som jobbpendlar behöver högre avdrag
Regeringen vill kompensera höjda bränslepriser genom ett högre avdrag för arbetsresor. Det är en lösning som verkar falla Jakobstadsborna på läpparna. – Då kompenserar man nödvändiga resor, nöjeskörningen får kosta, säger Petri Tapaninen.
Regeringen vill kompensera för höjda bränslepriser genom högre avdrag för arbetsresor och man vill också höja maxavdraget från 7 000 euro till 8 400 euro om året.
Det här är en lösning som verkar falla folk som rör sig i lunchrusningen i Jakobstad på läpparna.
– Jag tackar och tar emot, även om jag klarar mig. Men de som pendlar längre sträckor till jobbet kämpar säkert just nu, säger en ung man som är ute på lunch i centrala Jakobstad.
Alla personer som Yle Österbotten träffar har känt av de höjda bensinpriserna.
– Ja tack, de som arbetspendlar behöver högre ersättning. Jag gillar inte den här stora höjningen av bensinpriset, säger Ulrika Björkell-Blomqvist.
Bränslet är ett måste för pendlarna
Själv kör Björkell-Blomqvist under 10 000 kilometer om året och anser inte att hon själv behöver någon kompensation.
– Det är inte en så stor summa för mig personligen och jag skulle i princip kunna cykla till jobbet. Men för dem som kör längre stäckor är bränslet ett måste.
Björkell-Blomqvist säger att bränslepriserna är ett hett samtalsämne också hemma. Hon lyfter fram att många i regionen arbetspendlar mellan grannstäderna. För dem är prishöjningen av stor betydelse.
Att lösa energifrågorna är ingen enkel ekvation säger Björkell-Blomqvist.
Ulrika Björkell-Blomqvist säger att vi ofta är lite lata och tar bilden i onödan. Och en del av dem som pendlar kunde kanske samåka.
– Vi är lite bekväma och vill gärna köra fram till dörren. Vi är inte vana vid kollektivtrafik och planerar inte på samma sätt. Vi ha ren annan vardag här i Österbotten om man jämför med större städer.
Petri Tapaninen säger att Jakobstad är en så liten stad att här behöver man ingen bil alls.
– Man kan promenera eller ta cykeln, så bränslepriserna stör inte mig. Men jag har kollegor som pendlar och de klagar, och visstkan jag förstå dem, säger Tapaninen.
Långa arbetsresor blir dyra, om de blir för dyra är en svår fråga säger Tapaninen. Det är inte heller bara bränslepriserna som höjts, utan också många andra varor och tjänster har blivit dyrare säger Tapaninen.
Tapaninen säger att regeringens modell verkar vettig. Den slår på rätt ställe.
– På det här sättet kompenseras nödvändiga resor, men inte nöjesåkning. Den får kosta, det tycker jag absolut.
Ingen lättnad för pensionärerna
Även om långpendlarna får en lättnad genom regeringes åtgärder så löser man inte alla problem som det höjda bränslepriset orsakar.
– Det är fatalt med så höga bränslekostnader, speciellt för en pensionär, säger Kaj Rönnskär.
Rönnskär säger att för den som bor på landet är bilen nödvändig. Med nuvarande bensinpriserna blir det för dyrt för den som har en liten pension.
Tycker du att regeringens åtgärd är bra, även om den inte hjälper dig?
– Jovisst, jag har läst på tidningen om de som kör över 100 kilometer om dagen till jobbet. De behöver få ersättning. Det är annorlunda i storstan där det finns bussar.
Men Rönnskär anser inte att beslutsfattarna har så stor förståelse för de som bor på landsorten. Och hur viktig bilen är för att ta sig till service.
– Det är i storstan som de styr och ställer, säger Rönnskär.